Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Kızıl Hastalığı, Tedavisi ve Belirtileri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuklarda Kızıl Hastalığı
Streptokok bakterileri kızıl olarak bilinen hastalığa neden olur. Geçmişte çok tehlikeli bir hastalık olan kızıl, antibiyotiklerin kullanılmaya başlamasıyla daha az korkulan bir hastalık olmuştur.
Kızıl, öksürük ya da hapşırıkla havaya karışan mikroplarla yayılır ve genellikle boğaz ağrısı, ateş ve baş ağrısıyla başlar. Bunu, streptokokların ürettiği bir toksin nedeniyle ortaya çıkan kırmızı döküntü izler. Yüz kızarık olmasına karşın ağzın çevresindeki bölge soluk renkli olur. Önce dilin üstünde beyaz bir tabaka ve üstünde kırmızı noktalar olur, daha sonra bu tabaka gider ve dil çilek renginde parlak kırmızı hale gelir. Hekim hastalığın kızıl olduğunu belirtilerle anlayabilir, ya da streptokok enfeksiyonu olduğunu laboratuvarda yapılacak bir balgam testi ile onaylatmak isteyebilir. Romatizma gibi streptokok hastalıkları komplikasyonlarını önlemek için antibiyotik verilir. Çocuğa bol bol sıvı verilmeli boğaz ağrısı ve ateş için aspirinsiz ilaç kullanılmalıdır.
Kızıl döküntüsü
Döküntü genellikle boyun ve yüzde minik noktalarla başlar daha sonra tüm bedene yaydır.