Sara

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sara hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sara (Epilepsi) nedir?
Epilepsi ani başlayan, kendiliğinden geçebilen, tekrarlamaya eğilimli nörolojik bir hastalıktır. Temel olarak bir beyin fonksiyon bozukluğudur. Beyin hücrelerindeki elektriksel uyarılarda dengesizlik söz konusudur. Bu uyarılar epilepsi hastalığına özgü nöbetlerin ortaya çıkmasını sağlar. Epilepsi vakaları birbirinden farklıdır. 

Sara (Epilepsi) belirtileri 
Epilepsinin tipine bağlıdır. Tüm vakalarda ortak bulgu epilepsi nöbetleridir. Nöbetler her hastada değişik şekillerde görülür ve birbirinden değişik belirtiler verir. İlk belirtiler çoğunlukla çocukluk veya ergenlik dönemlerinde ortaya çıkar. 

- Gözlerin sabit bir noktaya kilitlenmesi, birkaç saniye süreyle "donup kalma". Gün içerisinde defalarca tekrar edebilir. 

- Bilinç kaybı ve yere düşme, şiddetli silkinme-gerilme-kasılma hareketleri ve idrar kaçırma. Aniden ağlama kriziyle başlayabilir ve belirtiler geçtikten sonra derin bir uyku haliyle nöbet biter. Nöbet 30 dakika kadar sürebilir. 

- Sürekli ağız şapırdatma, amaçsız hareketler yapma, etraftakilerden kopma-uzaklaşma hissi. Nöbet öncesinde karında garip bir rahatsızlık hissi, duyusal halüsinasyonlar ve algısal bozukluklar görülebilir. 

- Elde, ayakta veya yüzde ritmik seğirmeler. Bazen tüm vücuda yayılır ve genellikle seğirme sonrası etkilenen bölgede kısa süren güçsüzlük meydana gelir. 

Sara (Epilepsi) olma sebebi nedir?

- Vakaların %50''sinde belirli bir neden yoktur. 

- Kalıtımsal faktörler, doğum travmaları, ağır kafa travmaları, doğumsal enfeksiyonlar, alkol veya madde bağımlılığı, kurşun zehirlenmesi ve çeşitli metabolik hastalıklar hastalığın başlamasında rol oynayabilir. 

- Çeşitli sebepler nöbetleri başlatabilir. Bu sebepler arasında; bazı kimyasal maddeler veya yiyecekler, uyku bozuklukları, stres, ışık çakmaları, adet dönemleri ve bazı ilaçlar sayılabilir. 

Sara (Epilepsi) tespiti için yapılan testler
- Özellikle erişkin yaşta başlayan epilepsi vakalarında bilgisayarlı beyin tomografisi ile beyin tümörü, beyin absesi veya hematom aranmalıdır. 

- Standart kafa filmleri veya MRI çekilebilir. 

- Sifiliz (frengi) şüphesinde uygun testler yapılmalıdır. 

- Gerekli görülen vakalarda EEG çekilir. EEG; epilepsi nöbetinin klinik özelliklerini göstermesinin yanı sıra, nöbetin elektrofizyolojisini de ortaya çıkararak tedavi seçiminde yardımcı olur. 

Sara (Epilepsi) nasıl tedavi edilir?
Epilepsi düzenli kullanılan ilaçlarla kontrol altına alınabilir. İlaçlar, nöbetlerin sıklığını ve şiddetini azaltır. En çok kullanılan ilaçlar arasında fenitoin, fenobarbital, valproik asit, karbamazepin sayılabilir. 

Hangi durumda doktora gidilmeli?
- Daha önceden epilepsi teşhisi olmayan bir hastada nöbet görülmesi durumunda. Nöbet, epilepsiye bağlı olabileceği gibi madde zehirlenmesine, inmeye ve aşırı dozda ilaca bağlı da olabilir. Ender olsa da menenjit enfeksiyonunda epilepsi nöbetine benzer belirtiler görülebilir. 

- Epilepsi olduğu bilinen hastada; nöbetin ardından, bilinç yerine gelmeden bir nöbet daha olması durumunda. Arka arkaya gelen nöbetlerde beyin oksijensiz kalabilir. Hasta en yakın hastaneye kaldırılmalıdır!


Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 12:00:26
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya Nervoza nedir? Bir yeme bozukluğudur. Kişi, temel olarak şişmanlama endişesine odaklanmış durumdadır. Tıbbi olarak "vücut imajı ile ilgili hatalı görüntü düşüncesi sonucu besin almada çok aşırı kısıtlama ve hızlı kilo kaybı" olarak tanımlanır. Beslenme bozukluğu sonucu da vücutta hormon dengesizlikleri, anemi (kansızlık), kalp sorunları, kemik problemleri ve daha...
»» devamını oku »»
Posttravmatik Stres Bozukluğu
Posttravmatik Stres Bozukluğu
Posttravmatik Stres Bozukluğu ( PTSB) nedir? Eskiden " savaş yorgunluğu " veya " bomba şoku " olarak bilinen posttravmatik stres bozukluğu (PTSB) günümüzde insanları derin şoka uğratan olaylardan kaynaklan bir ruhsal bozukluk olarak tanımlanmaktadır.  Doğal afetler, savaş veya başka felaketlerle karşılaşan kişiler bunlardan etkilenir. Bu etkilenmenin derecesi, kişiden kişiye...
»» devamını oku »»
Botulizm
Botulizm
Botulizm nedir? Clostridium botulinum toksininin konserve yiyeceklerle alınması sonucu ortaya çıkan öldürücü bir besin zehirlenmesi.  Botulizm belirtileri nelerdir? - Konservenin yenmesinden 12-36 saat sonra zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.  - Yutma güçlüğü, konuşma güçlüğü  - Bulantı, baş dönmesi, halsizlik,  - Çift görme, gözbebeği reflekslerinin kaybı, gözlerde uyum...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Gastro Özofageai Refleksi
Bebeklerde Gastro Özofageai Refleksi
Mide-yemek borusu refleksi (gastro özofageai refleks) ve mide fıtığı Kusmanın yaygın olarak rastlanan bir nedeni, daha çok erken doğmuş ya da biberonla beslenen bebeklerde görülen mide-yemek borusu refleksidir. Bu durumda yemek borusu ile mide arasındaki vana/kapak düzgün çalışmaz ve midenin içindekilerin yemek borusuna geriye akmasına neden olur. Beslenmenin hemen ardından...
»» devamını oku »»
Kene Isırığında Yapılması Gerekenler
Kene Isırığında Yapılması Gerekenler
Kene ısırmasında ne yapmalı? Yapışan keneler ise kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden/patlatılmadan ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pensle doğrudan düz olarak, döndürmeden yavaşça çekilip alınmalıdır. Işınlan yer bol sabunlu suyla yıkanıp, alkolle temizlenmelidir. Çıplak elle keneye temas edilmemeli eğer elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımı...
»» devamını oku »»
Anus İmperforatus
Anus İmperforatus
Anus İmperforatus nedir? Rektumun dışa açılamaması veya normalden değişik yere açılmasıdır. Üç bin doğumda bir görülür.  Anus İmperforatus belirti ve bulguları nelerdir? - Her yenidoğanda anüs ve perine muayenesi yapılmalıdır.  - Kız çocuklarda vagina veya vulvadan, vestibülden dışkı veya barsak gazlarının geldiği gözlenir.  - Fistül olmayanlarda ilk 8-24 saatte karın...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder