Anoreksiya Nervoza

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Anoreksiya Nervoza hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Anoreksiya Nervoza nedir?
Bir yeme bozukluğudur. Kişi, temel olarak şişmanlama endişesine odaklanmış durumdadır. Tıbbi olarak "vücut imajı ile ilgili hatalı görüntü düşüncesi sonucu besin almada çok aşırı kısıtlama ve hızlı kilo kaybı" olarak tanımlanır. Beslenme bozukluğu sonucu da vücutta hormon dengesizlikleri, anemi (kansızlık), kalp sorunları, kemik problemleri ve daha pek çok sorun meydana gelir. 

Genellikle ergenlik çağında ve erken yetişkinlik dönemlerinde meydana gelir. Hastaların %90''ı kadındır. Tehlikeli bir rahatsızlıktır ve kişinin profesyonel yardım alması esastır. Erken tedavi, hastalığın ilerlemesini engeller ancak her türlü tedaviye yanıt vermeyerek ölümle sonuçlanan vakalar da vardır. 

Hastalığın temel olarak psikolojik kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Genellikle birkaç kilo verme isteğiyle başlar, fakat daha sonra gıda alımı giderek kısıtlanmaya başlanır. Kişi, fiziksel görüntüsünü takıntı haline getirir ve gerçekten şişman olmasa bile sürekli olarak şişman olduğunu düşünür. Anoreksiya hastalarının yaklaşık yarısında istemli olarak başlatılan kusma alışkanlığı vardır. İlginç olan, bazen hastaların aşırı iştahı olur. Dinsel bir tören yapılıyormuş gibi bol miktarda yemek hazırlanır. Bir oturuşta çok fazla miktarda yemek yenir ve bunu takiben istemli olarak kusulur. 

Daha çok hayat standartları yüksek ailelerin çocuklarında ve hayatının her alanında mükemmeliyetçi kişiliklerde görülür. 

Anoreksiya Nervozanın vücuttaki belirtileri nelerdir?
- Giderek artan aşırı kilo kaybı 

- Çok zayıf olunsa bile şişmanlama korkusu 

- Aşırı derecede diyet ve egzersiz yapmak 

- Her kaloriyi saymak veya tüm beslenme kitaplarını okumaya çalışmak gibi anormal alışkanlıklar 

- Kabızlık 

- Kuru ve solgun cilt 

- Özellikle yüzde ve kollarda ince tüyler halinde kıllanma 

- Adet düzensizlikleri 

- Cinsel dürtülerde azalma 

- Normal oda sıcaklığında ellerin ve ayakların soğuk olması 

- Kronik uykusuzluk 

Anoreksiya Nervoza nedenleri
Bazı genlerin anoreksiya gelişiminde rolü olduğunu öne süren çalışmalar olsa da, araştırmacıların büyük bir çoğunluğu altta yatan sebebin tamamen psikolojik olduğuna inanmaktadırlar. Aşırı perhiz yapmak, kişinin kendi hayatı üzerinde kontrol kurma isteğini gösterme şekli de olabilir. Sadece vücudun görüntüsünü şekillendirmek değil, aynı zamanda büyümeyi ve cinsel gelişimi geciktirmeye çalışmak gibi. 

Nedenler arasında aşağıdakiler sayılabilir. 

- Şişmanlıktan nefret etme, aşırı perhiz 

- Vücut imajı ile ilgili hatalı inanış 

- Bir depresyon nöbeti sonrası hastalık gelişebilir. 

Anoreksiya Nervoza tespiti için ypılan testler
Eğer genç bir bayanda açıklanamayan kilo kaybı söz konusuysa, anoreksiya nervoza ihtimali mutlaka atlanmamalıdır. Uygun görülen kan ve idrar tetkikleri yapılarak, kilo kaybına sebep olan diğer hastalıklar araştırılmalı ve beslenme geriliğinin derecesi belirlenmelidir. 

Anoreksiya Nervoza nasıl tedavi edilir?
- Normal vücut ağırlığının %25''inden fazlası kaybedilmişse kişi hastaneye yatırılır. Aynı zamanda hasta, aile çevresinden de uzaklaştırılmış olur. 

- Beslenme eksikliğini düzeltmek ve hastanın doğru şekilde kilo almasını sağlamak amacıyla, beslenme desteği uygulanır. İştah açıcılar kullanılabilir. Vitaminler verilir. 

- Kan şekerini düşürmek suretiyle iştah artırıcı etki sağlamak için insülin yapılabilir. 

- Çevresel ve kişiler arası düzensizlikler araştırılarak düzeltilmesine çalışılır. 

- Depresyonunun giderilmesi amacıyla antidepresan ilaçlar kullanılır. 

- Psikoterapi ve aile terapisi uygulanarak ruhsal sorunlara yaklaşım sağlanır. 

Doktora gidilmesi gereken durumlar
- Kilo vermeye rağmen sürekli olarak diyet yapıyor ve şişman olduğunu düşünmeye devam ediyorsanız 

- Sürekli olarak müshil ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar veya perhiz hapları kullanıyorsanız 

- Kilo vermek için aşırı derecede egzersiz yapıyorsanız 

- Yemek hazırlamak ve kalori hesaplamakla çok zaman geçiriyorsanız 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 11:47:26
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Askariyaz
Askariyaz
Askariyaz ( Yuvarlak kurt) nedir? Ascaris lumbricoides''in neden olduğu barsak paraziti hastalığıdır. Yumurtalar çiğ sebzeler ve pis sularla vücuda girerek bağırsakta açılır. Kurtçuklar portal ven yoluyla karaciğere, oradan akciğere gelirler. Gırtlak ve yemek borusu yoluyla tekrar ince bağırsağa dönerek erişkin hale geçerler. Bağırsak içeriği ile beslenirler.  Askariyaz...
»» devamını oku »»
Selim Prostat Hiperplazisi
Selim Prostat Hiperplazisi
Selim Prostat Hiperplazisi ( bph, selim prostat büyümesi, prostat hipertrofisi) nedir? Prostat, mesanenin hemen çıkışında yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir organdır. İçinden idrarı mesaneden penis ucuna kadar taşıyan idrar kanalı geçer. Temel fonksiyonu, sperm hücrelerini taşıyan semen sıvısının üretimine katkıda bulunmaktır. Bunun yanı sıra mesaneden idrar çıkışını da...
»» devamını oku »»
Adrenogenital Sendrom
Adrenogenital Sendrom
Adrenogenital Sendrom nedir? Kadınlarda, böbreküstü bezi veya over kaynaklı androjen hormonlarının fazlalığına bağlı olarak erkeklere özgü cinsiyet özelliklerinin ortaya çıkmasıdır.  Adrenogenital Sendrom belirtileri - Yüzde ve vücutta kıllanma   - Alından başlayan saç dökülmesi  - Adet görmeme  - Deride kalınlaşma ve akne  - Aşırı terleme  - Ses kalınlaşması  - Kas...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Saman Nezlesi, Rinit ve Sinüzit
Çocuklarda Saman Nezlesi, Rinit ve Sinüzit
Alerji ve saman nezlesi Alerjik rinit olarak da bilinen saman nezlesi, buluğ çağı ve sonrası dönemde her 6 çocuktan birinde rastlanan bir alerji türüdür. Bu oran gittikçe artmaktadır. Beş yaşına dek çocukları ender olarak etkilemesine karşın, saman nezlesi alerjiler içinde en yaygın olanıdır. Bu rahatsızlığın kalıtsal olduğu düşünülmektedir, ve ayrıca egzaması olan...
»» devamını oku »»
Agranülositoz
Agranülositoz
Agranülositoz nedir? Genellikle bazı ilaçlara ve kimyasal maddelere karşı aşırı duyarlık sonucu kandaki granülositlerin ileri derecede azalmasıyla birlikte anjin, ağız mukozasında yaralar, yüksek ateş, sepsis ve genel durum bozukluğu ile kendini gösteren akut bir tablodur.  Agranülositoz belirtileri nelerdir? - Titreme ile yükselen ateş  - Boğaz ağrısı  - Yutma güçlüğü  -...
»» devamını oku »»
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su çiçeği belirtileri ve tedavi yöntemleri "Varicella zoster virüsü" çok bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeğine neden olur. Çocuklarda genellikle hafif geçer, ama özellikle lösemi ve diğer bağışıklık önleyen hastalıkları olanlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Su çiçeği havadaki mikroplu taneciklerden ve deri lezyonlarından çıkan sıvı ile ya da mikroplanmış malzemeler...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder