Sinüzit

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sinüzit hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sinüzit nedir?
Sinüzit, kafa kemikleri içindeki sinüs boşluklarını döşeyen mukozanın akut veya kronik iltihabıdır. En sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından birisidir. İnsan kafa kemiğinde birbirine simetrik olarak yerleşmiş dört adet sinüs boşluğu vardır. Sinüsler çok küçük kanallar vasıtasıyla burun boşluğuna açılırlar. Bu kanallar sinüs içinde üretilen sıvıların burna boşalmasını ve sinüslerin havalanmasını sağlar. Herhangi bir nedenle bu kanalların tıkanması durumunda sinüzit meydana gelir. 

Sinüzit belirtileri

Akut sinüzit 
- Yüzde dolgunluk ve ağrı hissi. Ağrı gündüz daha fazladır, akşama doğru hafifler. Ağrı, diş ağrısı ve dişlerde uzama hissi gibi olabilir veya gözlerin arasında ve göz kürelerinin arkasında hissedilir. Göz hareketleri ağrıyı arttırır. 

- Baş ağrısı 

- Burun tıkanıklığı, koyu burun akıntısı, burundan nefes almada zorluk 

- Koku duyusunun kaybı 

- Ateş 

- Hasta sinüsün üzeri hassas, şiş, ağrılı ve kızarıktır. 

Kronik sinüzit 
- Belirti ve bulgu vermeyebilir. 

- Baş ağrısı 

- Burun tıkanıklığı 

- Koyu, kötü kokulu geniz akıntısı 

Sinüzit nedenleri
- Akut sinüzit çoğunlukla soğuk algınlığı veya grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında gelişir. Ayrıca yüzme, dalma, diş absesi veya diş çekimi de akut sinüzite yol açabilir. 

- Kronik sinüzitte etken çoğunlukla bakterilerdir. Sinüslerin yetersiz havalanması enfeksiyonun kronikleşmesini kolaylaştırır. Kronik sinüzitte ara ara tekrar eden akut ataklar görülebilir. 

- Saman nezlesi gibi alerjik rahatsızlıklar da sinüzite neden olabilir. 

- Hastada burun eti, burunda yabancı cisim veya tümör varlığı veya burun kemiğinin yamuk olması gibi anatomik bozukluklar da sinüzit gelişimini kolaylaştırır. 

- Bazı hastalıkları olan kişilerde de sinüzite daha sık rastlanır. Bu hastalıklar arasında; şeker hastalığı, AIDS, kistik fibroz ve kronik bademcik iltihabı sayılabilir. 

Sinüzit nasıl teşhis edilir?
- Sinüs filmi çekilmesi 

- Burun akıntısından kültür alınması 

- Transillüminasyon tekniğiyle yapılan incelemeler 

- Endoskopi cihazıyla yapılan incelemeler 

- Bilgisayarlı tomografi (BT) 

Sinüzit tedavisi
Tedavinin temel amacı sinüs kanallarını açarak sinüs boşluklarının havalanmasını sağlamaktır. Sinüzit nedeni bir bakteri enfeksiyonu ise etken mikroorganizmaya yönelik antibiyotikler kullanılır. 

-  Ağrı kesici ilaçlar kullanılır ve buğu uygulanabilir. 

- Burun delikleri doktorun tarif ettiği şekilde serum fizyolojik sıvısıyla mekanik olarak temizlenmeye çalışılır. 

- Ağızdan alınan veya burun içine uygulanan dekonjestan ilaçlar kullanılır. Burundan uygulanan ilaçlar birkaç günden fazla kullanılmamalıdır. 

- Etken mikroorganizmaya yönelik antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavi erken kesilmemelidir. Antibiyotik tedavisinin yarıda bırakılması enfeksiyon süresini uzatabilir veya enfeksiyon şiddetini arttırabilir. 

- Alerjik rahatsızlıklara bağlı gelişen sinüzit vakalarında antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. 

- Bazı vakalarda sinüs kanallarının endoskopi cihazı yardımıyla açılması gerekebilir. Kronik sinüzit için konservatif veya radikal cerrahi girişim gerekebilir. Mutlaka bir KBB uzmanı ile işbirliği yapılmalıdır. 

Doktora başvurulması gereken nokta
- Sinüzit, göz etrafında iltihaplanmaya sebep olursa. Bu durumda, gözde veya yüz sinirlerinde hasar oluşabilir. 

- Belirti ve bulgularda 7 gün içinde herhangi bir düzelme olmazsa. 

- Baş ağrısı giderek şiddetlenirse. 

- Ense sertliği gelişirse veya ateş tedaviye rağmen düşmezse. 

- Sinüzit atakları yılda üçten fazla tekrar ediyorsa ve ataklar arasındaki zaman giderek kısalıyorsa.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 07:42:47
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Soğuk Algınlığı
Soğuk Algınlığı
Soğuk Algınlığı nedir? Soğuk algınlığı, en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından biridir. Boğazınıza veya burun boşluğunuza bir virüs girdiği zaman meydana gelir. Belirtiler, virüs alındıktan sonraki ilk dört gün içinde ortaya çıkar ve yaklaşık üç gün kadar sürer. Bu noktada kendinizi iyileşmiş hissetmenize rağmen bazı belirtiler devam edebilir.  Bütün yaş gruplarında...
»» devamını oku »»
Keneden Korunmak İçin Alınacak Önlemler
Keneden Korunmak İçin Alınacak Önlemler
Keneden korunmak için ne yapmalı? Özellikle, hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayanların kişisel koruyucu önlemlere uyması hastalığın önlenmesinde önemli yer tutmaktadır. Keneden korunma yolları: - Kenelerin yaygın olarak bulunduğu yerlerde (eğitim alanları, atış alanları, vb.) bulunma durumunda, özellikle aktif oldukları dönem olan ilkbahar ve yaz aylarında, elbise ve...
»» devamını oku »»
Antidepresanlarla Zehirlenme
Antidepresanlarla Zehirlenme
Antidepresanlar zehirlenmesi nedir? Monoamino oksidaz inhibitörleri, trisiklik andidepresanlar gibi ilaçların yanlışlıkla veya intihar amacıyla aşırı dozda alınmaları sonucu ortaya çıkar.  Antidepresanlar zehirlenmesinin belirtileri - Ağız kuruması  - Kalp atımında hızlanma, Kan basıncında düşme, ileti kusurları, ektopik vurular  - Bulanık görme, göz bebeklerinde genişleme...
»» devamını oku »»
Prostat Kanseri
Prostat Kanseri
Prostat kanseri nedir? Prostat, erkek üreme sistemi organlarından biridir. Sperm hücrelerini taşıyan semen sıvısının üretimine katkıda bulunur. Mesanenin hemen çıkışında yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir bezdir. İçinden, idrarı mesaneden penis ucuna kadar taşıyan idrar kanalı geçer. Prostat bezi fonksiyonları temel olarak testislerde üretilen testosteron adlı erkeklik hormonu...
»» devamını oku »»
Yanık
Yanık
Yanık nedir ve tedavisi nasıl yapılmalıdır? Yanığın nedenleri ve tedavisi Deri dıştan içeriye doğru epidermis, dermis ve subkütan doku adlı üç tabakadan oluşmuş canlı bir yapıdır. 50oC üzerindeki herhangi bir sıcaklık deri hücrelerinin ölmesine ve yanığa neden olur. Derileri yetişkinlere göre ince olan çocuklar ve yaşlılar yanıklara karşı daha hassastır.  Birinci derece...
»» devamını oku »»
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su çiçeği belirtileri ve tedavi yöntemleri "Varicella zoster virüsü" çok bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeğine neden olur. Çocuklarda genellikle hafif geçer, ama özellikle lösemi ve diğer bağışıklık önleyen hastalıkları olanlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Su çiçeği havadaki mikroplu taneciklerden ve deri lezyonlarından çıkan sıvı ile ya da mikroplanmış malzemeler...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder