Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Bebeklerde Göbek ve Kasık Fıtığı, Hırschsprung Hastalığı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Boğulmuş kasık fıtığı
"Kalın bağırsağın karın duvarındaki bir açıklıktan dışarıya doğru fırlamasına fıtık denir". Çocukta testisin aşağıya indiği kasık kanalının geç kapanması ya da hiç kapanamaması nedeniyle oluşur. Bu da, fıtığın neden daha çok erkek çocuklarda görüldüğünü ve testislerin aşağıya inmemiş olması durumuyla olan ilgisini açıklayabilir. Kasıkta gelip giden bir şişme ile fark edilir. Bazen kalın bağırsak parçası fıtıkta kısılmış kalır; buna "boğulmuş fıtık" denir ve karnın alt bölgesinde ağrı ile kusma yapar. Boğulmuş olan kalın bağırsak parçasına kan gitmez, ve eğer çocuk acil ameliyata alınmazsa, sürekli bir hasara neden olabilir.
Göbek fıtığı
Bazı bebekler çıkık göbek deliği ya da göbek fıtığı ile doğar. Göbek deliğinin bulunduğu yerde karın duvarı zayıf olabilir ve bağırsak buradan dışarıya fırlar. Bu durumun göbek bağının dolanmasıyla ya da bebeğin karnının doğumdan sonra bağlanmasıyla bir ilgisi yoktur. "Karın fıtığı" "Afro-Karaibli" bebeklerde daha sık görülür ve hiçbir soruna yol açmaz. Bebek büyüdükçe fıtık küçülür; eğer yok olmazsa tıbbi müdahale ile düzeltilir.
Bebeklerde hırschsprung hastalığı
Bu hastalık 4500 bebekte bir görülen ender bir kabızlık vakasıdır. Tipik olarak, bebek doğduktan sonra 24 saat içinde ilk mekonyum dışkısını yapamaz. Kabızlık sürer, karın büyür, bebek beslenmek istemez, sonra safra ile birlikte kusar. Sorunun nedeni kalın bağırsağın bir bölümünde sinirlerin oluşmamış olmasıdır; kalın bağırsak istemsiz olarak kasılması gerekirken hareketsiz kalır.
Hastalıktan kuşkulanılınca kesin tanı için baryum röntgeni çekilir ya da rektumdan biyopsi alınır. Sorunlu bağırsak parçasını çıkarıp sağlıklı bölümleri birbirine bağlamak için ameliyat yapılması gereklidir.