Meme Kitleleri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Meme Kitleleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Meme Kitleleri
Kadın memesi ergenlik çağında, adet dönemlerinde ve gebelik sırasında sürekli değişim gösteren bir organdır. Bu değişimler aynı zamanda yaş ilerledikçe de devam eder. Memedeki pek çok değişiklik tümüyle doğaldır ve herhangi bir hastalığa işaret etmez ancak düzenli meme muayenesi ve kontrolü erken teşhis için önemlidir. Meme ağrısı ve memede ele gelen kitle veya oluşumlar başlıca yakınmalardır 

Meme kitleleri belirtileri nelerdir?
- Memede ağrı veya dolgunluk hissi. Büyük bir ihtimalle adet kanaması öncesindeki şişkinliğe bağlıdır. 

- Ağrıyla beraber memede kızarıklık ve ısı artışı veya meme başı akıntısı. Bu durum bir enfeksiyona bağlı olabilir. Akıntı aynı zamanda memede selim bir kitle veya meme kanseri belirtisi olabilir. 

- Memede göğüs duvarına yapışık değilmiş hissi veren hareketli kitle. Bu bir meme kisti veya fibroadenom olabilir. 

- Memede göğüs duvarına yapışıkmış hissi veren hareketsiz, sert kitle. Ağrı olabilir veya olmayabilir. Meme derisinde içeriye doğru çökme görülebilir. Bu belirtiler meme kanserini işaret edebilir. 

Meme kitleleri nedir?
Meme kitleleri pek çok değişik şekilde görülebilir. Bunlar arasında en sık rastlananlar kist, adenom ve papillom''dur. Hepsinin hacmi, şekli, yerleşim yeri, oluşum mekanizması ve tabi ki tedavi şekli farklıdır. Kadınların yaklaşık yarısında kitlesel meme değişiklikleri (fibrokistik değişiklik) mevcuttur. Fibrokistik değişiklikler, bazen adet dönemlerindeki hormon dalgalanmalarına bağlı olarak ortaya çıkar. 

Meme kitlelerinin çoğu selimdir ve kansere neden olmaz. Ancak memede ele gelen yeni ve farklı bir oluşum söz konusu olduğunda mutlaka doktora gidilmeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. 

Meme kisti: İçi sıvı dolu selim bir kesecikdir. Meme dokusunda bazen sert, irili ufaklı kistler oluşabilir. Memede yaygın gerginlik ve ağrı en belirgin şikayetlerdir. Bu ağrı, adet kanamasına doğru artar; kanamanın başlaması ile azalır ve kaybolur. Meme başından beyaz-açık yeşil renkte bir akıntı gelebilir. 

Fibroadenom: 40 yaş altındaki kadınlarda en sık rastlanan selim meme tümörüdür. Memede oluşan selim tümörlerin yaklaşık %80 kadarı fibroadenomdur. Özellikle 20-30 yaşlar arasında görülür. Bazen ergenlik çağında da görülebilir. Genellikle yuvarlak, birkaç santim çapında ve hareketli bir kitledir. Yalnızca biyopsi yapılarak net bir şekilde teşhis edilir. 

Papillom: Memenin iyi huylu tümörlerinin % 15''ini oluşturur. 1-2mm''den birkaç santimetreye kadar değişen büyüklükte olabilir. Meme başının yakınındaki süt kanallarında meydana gelir. Genellikle 40 yaş üzerindeki kadınlarda görülür. Meme başından kanlı bir akıntı gelebilir. 

Meme Kitle muayenesi nasıl yapılır?
Yirmi yaşından itibaren her ay düzenli bir şekilde kendi memelerinizi muayene etmekte fayda vardır. Böylece memelerinizin doğal yapısına aşina olur ve herhangi bir değişiklik veya kitle söz konusu olduğunda kolayca ayırt edebilirsiniz. Adet dönemlerinde memelerde dolgunluk ve sertleşme olur. Dolayısıyla kendi kendine meme muayenesi yapmak için en uygun zaman adet kanamasından sonraki haftadır. 

Meme muayenesinin nasıl yapılacağını öğrenmek için doktorunuza başvurun! 

Meme kitleleri teşhisi
Meme kitlelerinde teşhis ve tedavi çoğunlukla aynı anda yapılır. Meme kitleleri incelenirken en sık kullanılan yöntemler aşağıdadır: 

- Hormon profili çıkarılması 

- Ultrason: Özellikle kistleri, katı kitlelerden ayırt etmekte faydalıdır. 

- Mamografi: Elle hissedilemeyen çok küçük kitlelerin bile görülmesini sağlar. Özellikle 50 yaşından itibaren düzenli aralıklarla yapılması tavsiye edilmektedir. 

• İğne biyopsisi: Kitle içerisinden hücre örneği alarak mikroskop altında inceleme amacıyla yapılır. 

Meme kistlerinin tedavisinde, kist içerisine iğne batırılır ve kesedeki sıvı tamamen boşaltılır. Çıkarılan sıvı daha sonra mikroskop altında incelenebilir ve gerekiyorsa ek tedavi uygulanır. Meme kistleri boşaltılmalarına rağmen tekrar edebilir. Fibroadenom ve papillomlar ise çoğunlukla ameliyatla çıkarılır.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 22:22:36
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Akciğer Ödemi
Akciğer Ödemi
Akciğer Ödemi nedir? Akciğer dokusunda ve hava keseciklerinde (alveollerde) akut olarak sıvı toplanmasıdır.  Akciğer ödemi belirtileri - Nefes darlığı (astım kardiyale)  - Solunumda hızlanma  - Morarma  - Öksürük ve göğüste hırıltı  - Terleme  - Kalp atımında hızlanma  Akciğer Ödemi nedenleri - Miyokard infarktüsü  - Hipertansiyon  - Aort kapağı hastalıkları  - Mitral kapağı...
»» devamını oku »»
Menenjit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri
Menenjit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri
Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir? Beyni kaplayan membranların ya da zarın ve omuriliğin iltihaplanmasına menenjit denir. Yetişkinler içinde olmak üzere tüm yaş grupları, özellikle de beş yaş altı çocuklar çok zarar görebilir. Viral ya da bakreriyel enfeksiyonların neden olduğu menenjitin değişik çeşitleri vardır. En çok görülen tipi viral menenjittir ve seyrek olarak...
»» devamını oku »»
Hepatit, Çeşitleri ve Korunmanın Yolları
Hepatit, Çeşitleri ve Korunmanın Yolları
Hepatit ( Mikrobik Sarılık, Bulaşıcı Sarılık) nedir?   Çeşitli virüslerin neden olduğu akut karaciğer iltihabıdır. Hepatit A, B, C, D ve E olarak bilinir. Virüsler dışında alkolizm, bazı ilaçlar, bazı zehirli maddeler ve vücudun karaciğere karşı kendi kendine ürettiği antikorlar da hepatite neden olabilir.  Hepatite neden olan virüsler farklı yollarla bulaşır. Bunların ortak...
»» devamını oku »»
Miyom Uteri
Miyom Uteri
Miyom Uteri nedir? Rahimin (uterus) düz kas lifleri ve bağ dokusundan oluşan selim bir tümördür. Düz kas leflerinin iç içe girmiş demetleri bağ dokusu içinde yer alır. En sık rastlanan jinekolojik tümördür. Her 5 kadından birinde gelişen ve 30 yaşından sonra daha sık görülen tümörlerdir. Miyomların %70''i rahim duvarı içinde gelişir.  Miyom uteri belirtileri nelerdir?...
»» devamını oku »»
Böbrek Taşı
Böbrek Taşı
Böbrek Taşı ( Nefrolitiyaz) nedir? Böbrek taşı genellikle; idrarın, idrar yollarına geçmeden önce toplandığı böbreğin orta kısmında meydana gelir. İdrardaki kalsiyum ve ürik asit gibi belli maddelerin kristalleşmesi ve bu kristallerin zamanla kümeleşmesi sonucu oluşur. Küçük taşlar herhangi bir soruna sebep olmadan vücudu kendiliğinden terk eder. Büyük taşlar mesaneye doğru...
»» devamını oku »»
Çiçek Hastalığı
Çiçek Hastalığı
Çiçek ( Variola) nedir? Çiçek virüsün etken olduğu çok bulaşıcı bir infeksiyon hastalığıdır. Kuluçka süresi 10-16 gündür. 1979 yılından beri dünyada hiçbir vaka bildirilmemiştir Dünya Sağlık Örgütü ve 1980 yılında çiçek hastalığının yeryüzünden silindiğini bildirmiştir.  BELİRTİ VE BULGULAR  - Ateş  - Baş, sırt, kas ve eklem ağrıları  - Deri döküntüleri ağız, yüz, kolların...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder