Menenjit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Menenjit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir?
Beyni kaplayan membranların ya da zarın ve omuriliğin iltihaplanmasına menenjit denir. Yetişkinler içinde olmak üzere tüm yaş grupları, özellikle de beş yaş altı çocuklar çok zarar görebilir.

Viral ya da bakreriyel enfeksiyonların neden olduğu menenjitin değişik çeşitleri vardır. En çok görülen tipi viral menenjittir ve seyrek olarak ciddi ya da öldürücüdür. Oysa bakteriyel menenjit potansiyel olarak öldürücü olsa bile erken tanı ve tedavi ile çocuklar tümüyle iyileşir.

Her iki tipinin de başlangıçtaki belirtileri benzerdir ama tipini ayın etmek doğru tedaviye başlamak için önemlidir. Bakteriyel menenjitin kuluçka dönemi 2-10 gün arasında, viral olanınki ise üç haftadır.

Viral menenjit
Bu tür menenjit kış aylarında daha çok yaygındır, ve kızamık, kabakulak, suçiçeği, çocuk felci ya da soğukalgınlığı virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondan sonra görülebilir. Bazı hafif vakalar farkedilmeden geçirilebilir.

Bakteriyel menenjit
Seyrek görülmesine karşın öldürücü olabilmektedir. Herbiri değişik organizmaya bağlı olarak üç farklı türü vardır: Haemophilus influenzae - b tipi (Hib), pnömokok ve meningokok. Üç tipe de 5 yaş altı çocuklarda rastlanabilir. Hib aşısı yapıldığından beri Hib menenjiti seyrek görülmektedir. Yine de, Hib öteki bakteriyel menejit türlerine ya da viral menenjite karşı bağışıklık sağlamaz.

Streptococcus pneumoniae menenjiti sıklıkta ikinci sırayı alan bakteriyel menenjittir. Kan yoluyla solunum bölgesinden taşınabilir ya da kafatası çatlamasının ya da ortakulak iltihabının sonucu olabilir.

Meningokok menenjiti en yaygın bakteriyel menenjit formudur. Her on kişiden biri hiçbir hastalık etkisi olmaksızın boğazının gerisinde bu bakteriyi taşır. Çok ender olarak hastalığa neden olurlar. Meningokoklar üç gruba ayrılırlar: A, B ve C. İngiltere'de hastalığa en çok neden olan gruplar B ve C gruplarıdır. B grubu İki yaşın altındaki çocuklarda daha yaygın olarak görülürken, 14-18 yaş arasındakiler daha çok C grubuna yakalanır. Ana-babanın sigara içmesi çocuğun meningokok menenjitine yakalanmasında bir risk faktörüdür.

Meningokok hastalığı meningokok menenjiti ve septisemi (kan zehirlenmesi)'nin tıbbi adıdır. Bu iki hastalık içinde septisemi daha ciddi bir hastalıktır ve kış aylarında daha sık rastlanır.

Benzer Makale
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.11.2015 11:58:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Rutubet Romatizma Sebebi midir
Rutubet Romatizma Sebebi midir
Rutubet romatizma yapar mı? Rutubetin romatizma hastalığına sebep olduğu hakkında öteden beri bir inanış vardır. Hekimlikte de kabul edilmiş olan bu inanışa bazı araştırmacılar itiraz etmişlerdir. Bunlara göre romatizmanın asıl nedeni hava içinde bulunan elektrik yükünün insan vücuduna yaptığı etkidir. Bu konuda meteorolojik şartların ve rutubetin rol oynar gibi görünmesi,...
»» devamını oku »»
Endişe Hali
Endişe Hali
Endişe Hali ( Anksiyete, Kaygı) nedir?   Herkes zaman zaman kendini endişeli hisseder. Belli bir sebep olduğunda endişe hissetmek normaldir. Bu, vücudun tehlikeye karşı bir çeşit önlem alma şeklidir. Kan dolaşımına adrenalin ve kortizon salınır; kalp atımı ve solunum hızlanır, kaslar gerilir, karaciğerden şeker salınır ve beyin sürekli uyanık durumdadır. Endişe hali belli...
»» devamını oku »»
Yatak Islatma
Yatak Islatma
Yatak Islatma ( Enürezis Noktürna) nedir?   Altı yaşından büyük çocukların ayda iki defa veya daha sık olarak gece uykuda idrar kaçırmasıdır. Erkek çocuklarda daha sık görülür.  Yatak ıslatma nedenleri - Davranış sorunları  - Stresli durumlar  - Diyabet  - İdrar yolu enfeksiyonları  Yatak ıslatmada yapılacak testler   - Tam idrar tahlili  - Açlık kan şekeri  - Psikolojik...
»» devamını oku »»
Grip
Grip
Grip ( İnfluenza) nedir? Virüslere bağlı gelişen son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Sıklıkla kış ve ilkbahar aylarında görülür. Özellikle okul, iş ortamı, koğuş ve kreş gibi aynı kapalı ortamları paylaşan insanlar arasında çok kolay yayılır. Grip, okul çağı çocuklarında daha sık görülmekle beraber yeni doğan bebeklerde ve sağlık sorunu olan yaşlı kişilerde daha ciddi...
»» devamını oku »»
Amipli Dizanteri
Amipli Dizanteri
Amipli Dizanteri ( Amebiyaz) nedir?  Entamoeba histolytica adlı amipin etken olduğu kalın barsak infeksiyonu.  Amipli Dizanteri belirtileri nelerdir? - Asemptomatik infeksiyon (kist taşıyıcılığı)  - Kramp şeklinde karın ağrıları  - Yarı şekilli veya sulu, kötü kokulu, bazen kanlı ve müküslü, günde 5-10 kez dışkılama  - Ateş   - Barsak perforasyonu ve peritonit  - Karaciğer...
»» devamını oku »»
Akromegali
Akromegali
Akromegali nedir? Hipofiz ön lobunda eozinofilik adenoma bağlı olarak büyüm hormonunun aşırı salınımı sonucu uç kısımların büyümesidir.  Akromegali belirtileri - Baş ağrısı  - Ellerde, ayaklarda büyüme (eldiven ve ayakkabı numarasının büyümesi)  - Burunda irileşme, alt çenenin ileri doğru büyümesi  - Dilin büyümesi  - İç organların büyümesi  - Aşırı terleme, halsizlik  -...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder