Aybaşı Sorunları

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Aybaşı Sorunları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Aybaşı Sorunları nedir?
Menstrüel problemler 
Çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlarda, rahmin en iç tabakası (endometrium) düzenli doku birikimine bağlı olarak her ay kalınlaşır ve döllenmiş yumurtayı almak için hazırlanır. Eğer yumurtalardan hiçbiri döllenmemişse, iç tabakadaki dokular kanamayla vajinadan dışarı atılır. Böylece menstrüasyon (adet kanaması, ay hali, periyod) gerçekleşmiş olur. 

Her menstrüasyonda yaklaşık birkaç yemek kaşığı kan ve doku atılır. Kadın vücudundaki bütün bu olaylar zinciri yaklaşık 28''er günlük periyodlar halinde tekrar eder. 

Menstrüel problemlerin belirtileri
- Menstrüasyon hiç gerçekleşmeyebilir ya da daha önceden normal adet gören kadında adetler kesilebilir (amenore). 

- Menstrüasyon ağrılı olabilir (dismenore). 

- Menstrüel kanama yoğun ve bol miktarda olabilir (menoraji). 

Menstrüel problemlerin nedenleri
Aybaşı kanamasının miktarı, ağrının şiddeti ve adet aralıkları kadından kadına farklılıklar gösterir. Birbirini takip eden menstrüasyonlarda da farklılıklar meydana gelebilir. Bu sorunlar mutlaka altta yatan bir hastalık olduğu anlamına gelmez ama ciddi hastalıkları da işaret edebilir. 

Amenore: Adet görmeme durumudur. Pek çok nedeni olabilir. 

- Beyin ve omurilik hastalıkları 

- Kalıtımsal hastalıklar, kromozom bozuklukları veya yumurtalık hastalıkları 

- Rahim, rahim kanalı ve vajina anormallikleri 

- Metabolizma ve beslenme bozuklukları 

- Gebelik ve menopoz 

Dismenore: Tamamen normal olabileceği gibi endometriyoz adlı hastalığa, polip gibi rahim içindeki bir oluşuma veya doğum kontrolü için kullanılan Rahim İçi Araca (RİA) -spiral- bağlı olabilir. 

Menoraji: Stres, anemi (kansızlık), endometriyoz, enfeksiyon veya RİA nedeniyle meydana gelebilir. 

Menstrüel problemler nasıl tedavi edilir?
Altta yatan nedene yönelik tedavi uygulanır. 

Menstrüel problemlerden nasıl korunmalı?
- Normal kilonuzu korumaya çalışın. Düzenli egzersiz yapın. Çünkü adet anormallikleri şişman kadınlarda daha sık görülmektedir. 

- A, B kompleks, C ve E vitaminleri içeren multivitamin takviyeleri alın. Kalsiyum ve demirden zengin gıdalarla beslenin. 

Menstrüel problemlerin hagi aşamasında doktora başvurulmalı?
- Eğer adet kanamanız bir saat içerisinde bir hijyenik pedi dolduracak kadar yoğun oluyorsa. Yoğun kanama anemiye (kansızlık) neden olabilir. 

- Adet gününüz geçtiği halde kanama olmuyor ve hamile olduğunuzu düşünüyorsanız. Aynı zamanda, geç meydana gelen anormal bir vajinal kanama düşük belirtisi de olabilir. 

- Menstrüasyon öncesi veya cinsel ilişki sırasında şiddetli karın ağrısı hissediyorsanız. Bu belirtiler endometriyozun habercisi olabilir. 

- Menopoza girmenize rağmen kanamanız olursa. Bu dönemde meydana gelen anormal bir kanama rahim kanseri belirtisi olabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 12:15:49
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuklarda Göz Hastalıkları, Nedenleri ve Tedavisi
Çocuklarda Göz Hastalıkları, Nedenleri ve Tedavisi
Çocuklarda göz sorunları  Çocuklarda yaygın olarak görülen "göz hastalıkları" basit tedavilerle iyileştirilir. Ancak, mikrobik olma özelliklerinden ötürü, öteki aile üyelerine bulaşmasının önlenmesi için özel temizlik tedbirleri alınması gerekir. "Konjonktivit" çocukları çok sık etkileyen bir göz sorunudur. Nedeninin bakteriyel olduğu düşünülürse antibiyotikli göz damlası ya...
»» devamını oku »»
Posttravmatik Stres Bozukluğu
Posttravmatik Stres Bozukluğu
Posttravmatik Stres Bozukluğu ( PTSB) nedir? Eskiden " savaş yorgunluğu " veya " bomba şoku " olarak bilinen posttravmatik stres bozukluğu (PTSB) günümüzde insanları derin şoka uğratan olaylardan kaynaklan bir ruhsal bozukluk olarak tanımlanmaktadır.  Doğal afetler, savaş veya başka felaketlerle karşılaşan kişiler bunlardan etkilenir. Bu etkilenmenin derecesi, kişiden kişiye...
»» devamını oku »»
 Alopesi (Saç dökülmesi, Kellik)
Alopesi (Saç dökülmesi, Kellik)
Alopesi  Saç dökülmesi, Kellik nedir? Kısmi veya tam saç yokluğudur.  Saç dökülmesi ve kelliğin belirtileri nelerdir? Vulger tip - birden ortaya çıkar; yumuşak saçsız alanlar mevcut olup, ciltte gözenekleri genişlemiştir. Bu alanların kenarındaki saç kılları kırık, sağlıksız, ince ve renksizdir.  Ofiyazik tip : daha çok çocuklarda görülür. Ensede, kulak üstlerinde saçsız...
»» devamını oku »»
Alerji
Alerji
Alerji nedir? Alerji, bağışıklık sistemimizin, çoğunlukla zararlı olmayan bir maddeye karşı verdiği anormal reaksiyonlardır. Alerjiler çok hafif olabileceği gibi kişinin hayatını tehdit edecek boyutlara da varabilir. Alerjik reaksiyonların nedeni bilinmemektedir fakat kalıtımsal faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.  Bağışıklık sistemi, "antijen" adı verilen yabancı...
»» devamını oku »»
Dekübitüs Ülserleri (Yatak Yaraları)
Dekübitüs Ülserleri (Yatak Yaraları)
Dekübitüs Ülserleri ( Yatak Yaraları) nedir?  Yatalak hastalarda müddet bası altında kalmaya bağlı olarak kemik çıkıntılarına denk gelen bölgelerde (kuyruk sokumu, kürek kemikleri, dirsekler, başın arkası) yumuşak dokularda yaraların açılması.  Dekübitüs Ülserleri ( Yatak Yaraları) nın belirtisi nedir? - İlk olarak ciltte kızarıklık  - Sonraki dönemlerde kızarıklık, ödem ,...
»» devamını oku »»
Baş Ağrısı Çeşitleri, Nedenleri ve Tedavisi
Baş Ağrısı Çeşitleri, Nedenleri ve Tedavisi
Baş Ağrısı Çeşitleri, Nedenleri ve Tedavisi Sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Baş ağrısı, genellikle ciddi bir sağlık sorunu değildir ve ağrı kesiciyle kolayca geçebilir. Eğer şiddetli ağrı varsa, sık tekrar ediyor ve başka şikayetlerle birlikte ise doktora başvurulmalıdır.  Gerginlik Baş ağrısı:  Başınız sanki bir kemerle sıkılıyormuş gibi hissedersiniz. Donuk, sebat eden...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder