Alerji

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Alerji hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Alerji nedir?

Alerji, bağışıklık sistemimizin, çoğunlukla zararlı olmayan bir maddeye karşı verdiği anormal reaksiyonlardır. Alerjiler çok hafif olabileceği gibi kişinin hayatını tehdit edecek boyutlara da varabilir. Alerjik reaksiyonların nedeni bilinmemektedir fakat kalıtımsal faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. 

Bağışıklık sistemi, "antijen" adı verilen yabancı maddelere karşı tepki gösterir ve yabancı istilacılara karşı vücudu korur. Antijenlere karşı vücudumuzda antikorlar ve bazı kimyasal maddeler oluşur. Normal şartlar altında bağışıklık sistemi yiyecek gibi zararsız maddeleri gözardı ederken bakteriler ve virüsler gibi istilacılara karşı savaşır. Ancak bağışıklık sistemi bazen zararsız yabancı maddelere karşı da tepki gösterir ve "histamin" adı verilen kimyasal bir madde salgılanarak alerjik reaksiyon başlatılır. Alerjik reaksiyonlarda görülen pek çok belirtiden histamin sorumludur. 

Alerjik reaksiyonları başlatan maddelere "alerjen" adı verilir. Alerjenler polenlerden hayvan tüylerine, penisilinden kozmetiklere kadar pek çok değişik maddeler olabilir. Alerjik reaksiyonların çoğu ciddi değildir. Ama bazen kişinin ölümüne yol açan alerjik durumlar söz konusu olabilir. 

Alerjinin Belirti ve Bulguları Nelerdir
- Hapşırma, hırıltılı solunum, burun tıkanıklığı ve öksürük; astım, ilaç veya solunum yolları alerjisi belirtileri olabilir. 

- Gözlerde, ağızda ve boğazda kaşıntı hissi genellikle solunum yolları alerjisi belirtileridir. 

- Mide ağrısı, hazımsızlık, ekşime ve göğüste yanma hissi gıda alerjisi belirtileridir. 

- Deride kaşıntı, kızarıklık, şişme ve döküntü; genellikle ilaç, gıda ve böcek ısırığı alerjisi belirtileridir. 

- Eklemlerde şişkinlik, ağrı ve hareket kısıtlılığı; ilaç veya gıda alerjisi belirtileri olabilir. 

Alerjinin Nedenleri
Alerjik reaksiyonlar, alerjenlere veya alerjik reaksiyonların görüldüğü yere bağlı olarak sınıflandırılır. 

Deri alerjileri: "Kontakt dermatit", "atopik dermatit", "ürtiker" veya "anjioödem" şeklinde görülebilir. Belli gıdalar, polenler, hayvan tüyleri, ilaçlar, böcek ısırıkları, soğuk, sıcak, ışık, stres veya allerjen maddelerin doğrudan doğruya deri ile temas etmesi sonucu ortaya çıkar. 

Solunum yolları alerjileri: Saman nezlesi, astım veya "alerjik rinit" şeklinde görülebilir. Polenler, hayvan tüyleri, toz, küf sporları en sık rastlanan alerjenlerdir. 

Gıda alerjileri: Mide krampları, ishal, bulantı-kusma, yüzde şişme, sersemlik, aşırı terleme ve bazen de bayılma şeklinde kendini belli eder. Daha çok 6 yaşından küçük çocuklarda görülür. İnek sütü, yumurta beyazı, fıstık, un, soya fasulyesi, kabuklu deniz ürünleri, mısır en sık rastlanan alerjenlerdir. 

İlaç alerjileri: En sık penisilin alerjisine rastlanır. Barbitüratlar, antikonvülsanlar, insülin, lokal anestezi ilaçları ve bazı görüntüleme yöntemlerinde damar içine verilen kimyasal boyalar da alerjik reaksiyona neden olabilir. 

Alerjinin Tanısına Yönelik Araştırmalar
Detaylı bir sorgulama ve zaman içerisinde iyi bir gözlemle alerjen maddelerin belirlenmeye çalışılır. Alerjen maddelerle yapılan deri testleri ve kandaki antikor seviyelerini ölçen RAST testi klinikte kullanılan teşhis yöntemleri arasında sayılabilir. 

Alerjinin Tedavisi
Alerji tedavisinde genel ilke, alerjen maddelerden uzak durmaktır ama bu her zaman mümkün olmaz. Hastaya göre seçilen özel tedavi yöntemleri uygulanır. 

- Alerjik reaksiyonu harekete geçiren histamine karşı antihistaminik ilaçlar 

- Belirtilerin şiddetli olduğu vakalarda kortikosteroidler 

- Acil vakalarda epinefrin (adrenalin) 

- İmmünoterapi (alerjiye karşı duyarsızlaştırma, alerji aşısı) 

Alerjiden Korunma ve Alınacak Önlemler
- Evdeki toz, polen ve küfleri süzmesi için etkili bir hava temizleme aygıtı kulanın. 

- Odalarda toz tutan eşyalar bulundurmayın ve nemli bir bezle düzenli olarak toz alın. 

- İçinde alerjen olabilecek katkı maddeleri (gom arabik, No.5 sarı boya gibi) bulun hazır besinlerden kaçının 

- Alerjen besinleri saptayarak bunları beslenmenizden çıkarın. 

- Bol miktarda C vitamini (en az 500 mg) ve biyoflavonoidler alın ve turunçgillere beslenmenizde yer verin. 

Alerjide Doktorlara Başvurulması Gereken Durumlar
- Şiddetli mide krampları, kusma, şişkinlik veya ishal varsa. Bu belirtiler ciddi bir gıda alerjisini veya besin zehirlenmesini işaret edebilir. 

- Solunum giderek zorlaşıyor veya ağrılı oluyorsa. Astım nöbeti veya kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz. 

- Aniden deride kızarıklık ve kaşıntı olur, kabarıklar meydana gelir ve kalp atımları hızlanırsa. Bu durumda; "anafilaktik şok" adı verilen ve ölüme neden olabilen çok ciddi bir alerjik reaksiyon söz konusu olabilir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
5.12.2014 08:05:18
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Deri Kanseri
Deri Kanseri
Deri Kanseri nedir? Tüm deri kanserleri, derinin "epidermis" adı verilen en dış tabakasından kaynaklanır. Deri kanserinin tipine bağlı olarak hastalarda değişik klinik tablolar görülür. Uzun seyirli habis bir kanserdir. Erkeklerde ve beyaz tenli insanlarda daha sık görülür. Görülme sıklığı son yıllarda giderek artmaktadır. Deri kanseri teşhisi konmuş insanların çoğu 40-60...
»» devamını oku »»
Pankreas Kanseri
Pankreas Kanseri
Pankreas kanseri nedir? Pankreas, karın içinde yerleşmiş küçük bir organdır. İki temel fonksiyonu vardır; sindirime yardımcı olan sıvılar salgılamak ve vücudun şeker kullanımını düzenleyen hormonlar salgılamak.  Pankreas kanserlerinin yaklaşık %90''ı sindirime yardımcı olan sıvıları salgılayan hücrelerde başlar. Hormon salgılayan hücrelerde görülen kanser ise daha yavaş...
»» devamını oku »»
Frengi
Frengi
Frengi ( Sifiliz) nedir? Sifiliz cinsel temas ile geçen, birbirinden farklı deri belirtileri olan, çeşitli organları tutabilen kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık etkeni Treponema pallidum adlı bakteridir. Aynı zamanda anneden bebeğe doğum öncesi veya doğum sırasında geçiş de mümkündür.  Frenginin belirtileri nelerdir? 1.evre frengi: Vücuda bakteri girişini takip...
»» devamını oku »»
Buerger Hastalığı
Buerger Hastalığı
Buerger Hastalığı ( Tromboanjiitis Obliterans) nedir? Orta ve küçük çaptaki bacak atardamarlarında iltihabi bir hastalıktır. Daha çok 40 yaşın altındaki erkeklerde görülür.  Buerger Hastalığı nedenleri? - Genellikle aşırı sigara kullanan hastalardır.  - Birlikte diyabet veya lipid metabolizma bozukluklarının bulunabilir.  Buerger Hastalığı belirtileri nelerdir?   - Tipik...
»» devamını oku »»
Kansızlık (Anemi)
Kansızlık (Anemi)
Kansızlık ( Anemi) nedir? İnsan vücudundaki organların ve dokuların düzenli olarak oksijene ihtiyacı vardır. Anemi; kandaki alyuvar sayısının azalmasına veya alyuvarda oksijen taşıyan hemoglobin molekülünün azlığına bağlı olarak ortaya çıkar. Sonuçta, dokulara yeterli miktarda oksijen gidemez. Anemi, hafif olabileceği gibi kişinin hayatını tehdit edecek düzeyde olabilir....
»» devamını oku »»
Rutubet Romatizma Sebebi midir
Rutubet Romatizma Sebebi midir
Rutubet romatizma yapar mı? Rutubetin romatizma hastalığına sebep olduğu hakkında öteden beri bir inanış vardır. Hekimlikte de kabul edilmiş olan bu inanışa bazı araştırmacılar itiraz etmişlerdir. Bunlara göre romatizmanın asıl nedeni hava içinde bulunan elektrik yükünün insan vücuduna yaptığı etkidir. Bu konuda meteorolojik şartların ve rutubetin rol oynar gibi görünmesi,...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder