Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hangi Ağrı Kesiciyi Seçelim? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hangi ağrı kesici ne için kullanmalı?
Günlük yaşantımızın kimi zaman ister istemez bir parçası olan ağrı karşısında hangi ilaçları seçmemiz gerektiğini hiç düşündünüz mü? Piyasa bol miktarda bulunan ağrı kesiciler arasında kullanım yerleri, etkileri, yan etkileri ve fiyatları yönünden bazı farklar var. Ambalaj ve prospektüsleri farklılık gösterse de bunların çoğu genellikle dört ağrı kesiciden birini aspirin, asetaminofen, ibuprofen, ve naproksen içeriyor. Dolayısıyla aspirin, asetaminofen, ibuprofen, ve naproksen başağrısı, soğuk algınlığı, diş ağrısı, kas ağrıları, bel ağrısı, artrit ve adet dönemindeki ağrılarda en sık kullanılan ağrı kesiciler. Bu ağrı kesiciler aynı zamanda ateş düşürücü etkiye sahip.
Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar olarak adlandırılan aspirin, ibuprofen ve narproksen mide kanaması, mide rahatsızlığı ve ülser gibi yan etkilere yol açabildiğinden bunların kullanımında dikkatli olunmalı. Astım, kanda pıhtılaşma bozuklukları ve aspirin alerjisi olanların aspirin kullanmamaları gerekiyor. Ayrıca aspirin, soğuk algınlığı veya suçiçeği olan çocuklarda Reye sendromu adı verilen tehlikeli bir karaciğer ve böbrek hasarına neden olduğundan çocuklara verilmemeli. Aspirine alerjisi olanlar, astım, kalp yetmezliği, böbrek sorunları ve ülseri olanlar da ibuprofen ve naproksen içeren ilaçlar kullanmamalı.
Asetaminofen ise hem başağrısı, dişağrısı gibi günlük ağrı türlerinde diğer ağrı kesicilere eşdeğer etki göstermesi hem de diğerlerine göre yan etkilerinin az olması nedeniyle ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak tercih edilen bir ilaç. Ancak o da yüksek dozda ve alkolle birlikte alınmamalı. Bazı ürünlerde ise etkiyi güçlendirmek için ağrı kesiciye ek olarak kafein veya bir antihistaminik, ilaç formülüne ilave ediliyor. Ne var ki yapılan çalışmalar, aspirin veya asetaminofene kafein ilave edilmesinin ağrı kesici etkiyi güçlendirmediğini gösteriyor.