Çocuklarda Hastalığa Neden Olan Bakteri ve Virüsler

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Hastalığa Neden Olan Bakteri ve Virüsler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuklarda mikrobik hastalıklar
Geçmişte mikrobik hastalıklar, hastalık ve ölümlerin başlıca nedeniydi. Temizlik ve sağlıktaki ilerlemeler, antibiyotikler ve aşılama, bazı ciddi enfeksiyonları tümüyle yok ettiği gibi, bazılarının da sıklık ve şiddetini büyük ölçüde azaltmıştır.

Mikrobik hastalıklar hala çocuk hastalıklarında birinci sırayı almaktadır ve basit bir nezleden, menenjit gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara kadar çok çeşitlilik gösterir. Bunlar, gözle görülmeyecek denli küçük canlı yaratıklar olan mikroorganizmaların bedeni işgal etmesi ile ortaya çıkar. Hastalıkların çoğuna neden olan en yaygın mikroorganizmalar virüsler ve bakterilerdir. Bunların dışında mantarlar ve protozoa denilen mikroskopik hayvancıklar vardır. Mikroorganizmalar bedene girdikleri anda yerleşir ve çoğalırlar.

Mikrobik hastalıklara kişiden kişiye bulaştıkları için bulaşıcı hastalıklar denir. Enfeksiyon bedene çeşitli yollarla bulaşır. Örneğin hasta bir kimsenin hapşırmasıyla mikroplu mukusun minik damlacıkları havaya karışır, bu havayı soluyan kişi mikrobu alır. Bazen deride bir kesik ya da açık yara yoluyla, bazen de yiyecek ve içeceklerle bulaşır. Bazen bedenin bir bölümünü, örneğin bademcikleri etkilerken bazen de septisemide (kan zehirlenmesi) olduğu gibi bedenin tümünü etkiler.

Çocuklarda hastalık nedeni virüsler
Pek çok yaygın hastalığın nedeni virüslerdir. Nezle gibi hafif bir enfeksiyona neden oldukları gibi, AİDS gibi öldürücü bir hastalığa da neden olabilirler. Virüslerin neden olduğu öteki hastalıklar içinde suçiçeği, kızamıkçık ve kabakulak vardır. Virüsler ayrıca çocuklukta en sık rastlanan hastalıklardan olan solunum enfeksiyonlarının yüzde 80-90'ına neden olur. Virüsler yalnızca bir başka hücre içinde büyüyüp çoğalabilirler. Antibiyotikler virüsler üzerinde etkili değildir, bu nedenle reçeteye antibiyotikler yazılmaz.

Çocuklar bir kez viral bir hastalığa karşı bağışıklık geliştirdi mi, bir daha ömür boyu o hastalığa yakalanmaz. Nezle için 200 farklı virüs tanımlanmıştır; birine yakalanmakla diğerine karşı bağışıklık gelişmez. Ana-babalar sık sık çocuklarının 'nezleden kurtulamadıklarından yakınırlar. Nezle virüslerine direnç geliştirene dek okul öncesi çocuklar yılda dört ila sekiz kez, ilkokul döneminde yılda yedi ila dokuz kez öksürük ve nezle geçirebilirler.

Çocuklarda hastalığa neden olan bakteriler
Tek hücreli canlı mikroorganizma olan bakteriler beden dışında da, örneğin toprakta yaşayabilir. Bakterilerin tümü zararlı ya da hastalık nedeni değildir. Aslında, doğal flora olarak bilinen bazı bakteriler ağızda, burunda, bağırsaklarda ve deride bulunur ve zararlı başka bakterilerin büyümesini önler. Bakteriler difteri, tetanoz, menenjit ya da çıban gibi çok çeşitli enfeksiyonlara neden olur. Bazıları antibiyotiklerle ya da mikrop öldürücü ilaçlarla yok edilir.

Bakteri ve virüslere karşı çocuklarda beden kendini nasıl savunur?
Bedenin karmaşık bir savunma sistemi vardır, buna bağışıklık sistemi denir. Bir grup uzmanlaşmış hücreden oluşur; örneğin akyuvarlar (mesela lenfositler) ve antikorlar birlikte çalışarak bakteri ve virüsler gibi zararlı mikroorganizmaların bedeni işgal etmesini önler ve bağışıklık sağlarlar.

Bazı akyuvarların mikroorganizma belleği vardır ve yeniden aynı mikrobun saldırısı olduğunda beden hastalanmadan önce onu yok edebilir. Bu nedenle suçiçeği ve kızamık gibi hastalıklar bir kez geçirilir. Bağışıklık sisteminin çalışması bu belleğe dayanır. Bebekler bazı hastalıklara bağışıklık sağlayan antikorları anne karnında alır. Aşılar da bazı hastalıklara karşı bağışıklık geliştirmeyi sağlar.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
30.10.2015 06:48:49
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuk Aşıları ve Sonrasındaki Belirtileri
Çocuk Aşıları ve Sonrasındaki Belirtileri
Aşının güvenli olması ve yan etkiler Aşı yapıldıktan sonra çocuğunuza bir doz ateş düşürücü vermeniz önerilir. Bu, ateşinin yükselmesini önleyecektir. (12 yaşından küçük çocuklara aspirin verilmemelidir). Bazı ana-babalar aşının güvenli olup olmadığı konusunda titizlik gösterir. Aşılar , etki ve güvenlik açısından pek çok testten geçirildikten sonra kullanıma sunulurlar....
»» devamını oku »»
Bebeklerde Emme İçgüdüsü ve Yararları
Bebeklerde Emme İçgüdüsü ve Yararları
Bebeğin emme içgüdüsü ne işe yarar? Yavrunuzun emme içgüdüsü (instinct) bir nesneyle özellikle doğal bir besin kaynağı olan memeyle temasa geçmesini kolaylaştırır. Zayıf bir emme refleksiyle doğan bebekler beslenme ihtiyaçlarını gidermede güçlük çekerler. Emme refleksiyle birlikte görülen başka doğal refleksler de vardır. Eğer bir rastlantı sonucu bebeğin eli yanağına...
»» devamını oku »»
Eşim, Evi Bırakıp Giderse Çocuğuma Ne Söylemeliyim?
Eşim, Evi Bırakıp Giderse Çocuğuma Ne Söylemeliyim?
Eşim, evi bırakıp giderse çocuğuma ne söylemeliyim? Bazı insanların evlenip çoluk çocuk sahibi olduktan sonra ansızın ve haber vermeden evlerini bırakıp gittikleri bilinir. Eğer bu, sizin ve çocuğunuzun başına gelmişse, dürüst ve gerçeğe bağlı olunuz. Çocuğunuza annesinin ya da babasının sizleri bırakıp gitmeye karar verdiğini anlatınız. Ve onun nerede olduğunu da...
»» devamını oku »»
Yapması Beklenen Şeylerin Sorumluluğunu Yüklenmekten Kaçınan Çocuklar Konusunda Ne Yapabiliriz?
Yapması Beklenen Şeylerin Sorumluluğunu Yüklenmekten Kaçınan Çocuklar Konusunda Ne Yapabiliriz?
Yapması gerekenin sorumluluğunu yüklenmeyen çocuklar Açıkça itaatsiz olmamakla birlikte, kendisinden beklenen ödevleri yerine getirme konusunda çok ilgisiz bir tavır takınan çocuklar da vardır. Bu çocuğu hiçbir şey fazla ilgilendirmemekte ve sorumluluk duygusundan yoksun görünmektedir. Böyle durumlarda ilk akla gelen, çocuğun başarılarının hiç önemsenmemiş olması ve kendi...
»» devamını oku »»
Doktorlar, Hastalıklar ve Çocuklar
Doktorlar, Hastalıklar ve Çocuklar
Çocuklar neden doktordan korkar? Bunu zamanla öğrenirler. Başlangıçta çocuk, doktordan hiç korkmaz, hatta doktora hayranlık duyar. Doktor hiç başkalarında görmediği şeyler yapar, başka hiç kimsede olmayan aletleri vardır. Çocukta korku duygusu , doktor hoşa gitmeyen şeyler yapmaya başlayınca baş gösterir. Kulaklarına, burnuna, ağzına birtakım araçların sokulması, iğne...
»» devamını oku »»
Çocukların Gelişiminin Normal Olmadığını Nasıl Anlarsınız
Çocukların Gelişiminin Normal Olmadığını Nasıl Anlarsınız
Çocuklarda normal gelişim "Çocuğunuzun gelişimi" için aşırı kaygılı olmanıza gerek yok ancak gelişimin kilometre taşlarına dikkat etmek ve böylece sorunları daha erkenken yakalamak önemlidir. Eğer çocuğunuzun gelişimi konularında endişeleriniz varsa, bir sağlık uzmanına veya öğretmenine başvurarak tavsiye alın. Gelişim sorunları yaşayan çocukların çoğunda zamanla daha çok...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder