Altı Aylık Bebeklerde Uyku ve Beslenme

Kadınlar için Bebeklerde Uyku Problemi ve Nedenleri bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Altı Aylık Bebeklerde Uyku ve Beslenme hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklerde Uyku Problemi ve Nedenleri kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeklerde sabah erken kalkma
İlk bir kaç ay sabah erken kalkışlarla ebeveynin baş etme durumunun bebeğin erken kalkan bir bebek olup olmayacağını belirleyeceğine inanıyorum. Bütün bebek ve çocuklar gece saat 5 ile 6 arasında hafif bir uyku içindedir. İlk haftalarda, gece saat 2 ile 2.30 arasında uyanan ve emzirilen bir bebek saat 5 ile 6 arasında bir daha uyanır ve emzirilmek ister. Bazı bebekler bu beslenmeden sonra bir saat daha uyumak için uykuya dalar fakat çoğu öyle değildir.

Bazı bebeklerin uykuya dalmamasının ana nedenlerinden biri bu öğünün sabaha yakın bir saate olmasıdır. Aileler bu öğünü gündüz öğünü gibi düşünürler ve bebek aşırı uyarılır.

Her zaman sabah 7 den önce kalkan bebeklere sanki gece uyanmışlar gibi davranılıyor ve ona göre emziriliyor. Eğer bebeğin emzirilmeye ihtiyacı varsa, bunu çabuk bir şekilde ve sessizce halletmek gerekiyor. Aydınlatma için hafif bir ışık ve göz temasına gelmeden sessizce halletmek gerekir. Bebeği her zaman 7-7.30 a kadar uykuya yatması sağlıklıdır, sadece 10-15 dakika uyuyacak olsalar da. Bu zamanlarda mümkün olduğu her sefer altını değiştirmekten kaçınmaya çalışın, çünkü bu genelde bebeğin uyanmasını sağlar.

Bebek gece 3 ile 4 arasında uyandığında ve beslendiğinde, saat 6 da uyanması genelde açlık ile ilişkili değildir. Ailelere bebeklerinin uykuya yatırmalarını tavsiye edilecek tek zaman budur. Bu aşamada en önemlisi hızlı bir şekilde bebeği uykuya yatırmaktır, bu saat 7 ye bebeği kucaklamak ve bebeğe emzik vermek anlamına gelse de. 

Altı aylık bebeklerde görülen erken kalkışın ana nedenleri
- Açlık bebeklerin erken kalkışlarında her zaman ilk neden olmuştur. İki aylığın altındaki bebeklerde gecenin ortasında az emzirilmesi çoğu zaman ana sebeptir. Aileler çoğu zaman bebeklerini gecenin ortasında az besleyip, beslenme rutininden kaçınmayı düşünür. Gecenin ortasında yapılan emzirme bebek en az bir hafta sabah 7'ye kadar mutlu bir şekilde uyuyabileceğini gösterene kadar azaltılmamalıdır. Daha sonra, saat 7'ye kadar uyuması ve kilo alması koşuluyla verilen miktar yavaş yavaş düşürülebilir. Gecenin çoğu zamanında uyuyan iki-dört aylık bebeklerde, akşam 10'da yapılan beslenme çoğu zaman erken uyanmanın sebebidir ve bebeğe emzirmede daha fazla süt verilmelidir. "Memeden beslenen bebekler" eğer her iki memeyi de boşaltıyorlarsa, bu bebeklere ekstra boşaltılmış süt ya da mama verilebilir.

- Bebeğinizin akşam 10 beslenmelerini azalttığınızda, akşam saat 7 öğününde yemek için yeteri kadar almadığından sabah erken kalkmaya başlayabilir. Mama ile beslenen bebeklerin bu öğünde en az 30 ml'e ihtiyacı vardır. Memeden beslenen bebeklerde eğer "bebek her iki memeyi de boşaltıyorsa" ya meme sütü ile ya da mama ile takviye edilmeleri önemli olabilir.

- İlk iki üç ay boyunca, bebeği en az bir saat, saat 10 beslenmesinde tamamen uyanık tutmak önemlidir. Bebek en az bir hafta sabah 7 de düzenli bir şekilde uyumaya başladığında, akşam saat 10 da uyanık olduğu zaman yavaş yavaş kesebilirsiniz. Sabah 7 ye kadar uyumaya devam etmesi koşuluyla her üç gecede bir 10 dakika kesmek erken kalkmaya son vermemesini sağlar. Bebek dört ayın üzerine çıktığında akşam saat 10'da daha az süt alır, sadece 20 dakika uyanık kalır, katı yiyecekler iyi ayarlandığında bu uyanma zamanı azaltılabilir. Saat 10'da emzirme azaltıldığında, bebeğinizi akşam saat 7'ye kadar uyanık kalmaya özendirmek önemlidir.

- Açlığın yanında, perdelerin etrafındaki ışık ya da perdenin üstündeki aralık, erken kalkmak için bir neden oluşturur. Araştırmalara göre, beyindeki kimyasallar karanlıkta farklı çalışır ve uyumaya hazırlar. En ufak bir ışık huzmesi bile saat 5 ile 6 arasındaki hafif uyku sırasında bebeğin uyanması için yeterlidir. Işığın içeri sızmasını sağlayan kapının altındaki büyük aralıklar bile bir sorun yaratabilir.

- Yatak örtüsünü üzerinden atması da altı "aylıktan küçük bebeklerin erken uyanması" için bir neden oluşturur. Bu yaşın altındaki bütün bebekler iyi bir şekilde sarıldığında rahat uyurlar. Örtü karyolanın genişliğince uzunlamasına serilmelidir ve en uç taraftan minimum 20 cm, en yakın taraftan da minimum 10 cm katlanmalıdır. Ayrıca küçük bir el havlusunu rulo yapıp, yakın taraftan direk ve şilte arasında aşağıya doğru itmenizi tavsiye ederim. Karyolada yolunu bulup, örtüden kurtulan bebeklerin hafif, yüzde yüz pamuktan uyku tulumunda uyuması daha iyi olur. 
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
1.02.2016 00:00:00
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bir Aylıktan Dört Aylığa Bebeklerde Uyku ve Beslenme
Bir Aylıktan Dört Aylığa Bebeklerde Uyku ve Beslenme
Bir-dört aylık bebeklerde uyku ve beslenme düzeni Bebek bir aylık olduğunda, daha tahmin edilebilir bir "beslenme ve uyku düzeni" ortaya çıkar. Uyanık olduğunda daha fazla işaret gösterir ve daha uzun uyanık kalmaya çalışır. Bir saat uyanık kalan bebekler normalde bu aşamada bu süreyi bir buçuk saate çıkartırlar. Bebeklerin çoğu gündüz uykusundan kesinti yapar ve gün...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Beslenmeye Bağlı Uyku Sorunu
Bebeklerde Beslenmeye Bağlı Uyku Sorunu
Bebeklerde Uyku Zamanı Hayatının ilk haftaları bir bebeğin ne zaman uyuyacağını, ne zaman besleneceğini belirler. Günümüzde bebeklerin gerekli oldukça beslenmeleri ve buna göre bir uyku düzeni geliştirmeleri bekleniyor. Ancak geçtiğimiz yıllar içinde yapılan araştırmalar bebeğin beslenmesinin ebeveynlerin ondan mutlu bir şekilde uyumasını beklediği zamanlarda uyumasını...
»» devamını oku »»
Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni
Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeklerde beslenme ve uyku düzeni Bebeklerin ihtiyaç duydukları uyku saati büyüdükçe değişse de uykuyu daha iyi anlamak bebeğinizin uzun dönemli bir uyku sorunu olup olmadığını bulmanıza yardımcı olur. Herhangi bir tedavi veya eğitime başvurmadan önce bebeklerin ve küçük çocukların uykularının temel evreleri konusunda bilmeniz gerekenler vardır. Bu evreleri tam olarak...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeklerde Uyku İlk birkaç hafta bebeğiniz aralıklı olarak uyur ve uyanır. Uyuduğu toplam süre bebeğe göre değişir. Bazısı toplam 14 saat ya da daha çok, bazısı daha az uyur. Geceleyin bebeğinizi beslerken onunla sessizce konuşun ve odayı loş bırakın ki, bir süre sonra zamanın gece olduğunu ve uyumak gerektiğini anlasın. Bebeğinizi emzirirken uyutmak yerine, emzirme...
»» devamını oku »»
İkiz Bebekler Nasıl Beslenmeli ve Uyutulmalı
İkiz Bebekler Nasıl Beslenmeli ve Uyutulmalı
İkizler bebek bakımı Çok erkenden bir rutine başlamak "ikiz aileleri" için önemlidir. İkizler genelde erken doğum olduğu için, beslenmenin bir parçası hastanede yapılacaktır. Bakımını yaptığım ikizlerin çoğu hastaneden çıktıktan sonra üç saat arayla beslenmekteydi. Doğum kiloları normalde 2.300 ile 2.700 arasında olduğundan, kiloları 3.200 olana kadar üç saatte bir emzirmeye...
»» devamını oku »»
Kolik Nedir ve Kolik Tedavisi
Kolik Nedir ve Kolik Tedavisi
Kolik nedir, nasıl tedavi edilir Üç aylığın altındaki bebeklerde görülen" aşırı ağlama" çoğu zaman kolik olarak değerlendirilmez. "Kolikli bebek tanımı" genelde dizlerini karnına doğru çektiğinizde acı çekip ağlayan, karnı şişen ve oldukça gürültü yapan bebekler için kullanılır. Bu uzun ağlayışlar genelde öğleden sonra geç saatlerde ya da akşamın ilk saatlerinde görülür ve...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder