Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yenidoğanda Cilt Lekeleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Her bebeğin vücudunda doğuştan lekeler var mıdır?
Doğum lekeleri çok yaygındır. Kimi zaman "bebek, vücudunda bir leke ile doğar" veya bu sonradan oluşur. En çok görüleni, cilt üzerindeki çileğe benzer kırmızı bir lekedir. İlk yıldan sonra giderek küçülür. Beş altı yaşına doğru da genellikle hiçbir tedaviye gerek kalmadan kaybolur.
Bebeklerin cildi çoğunlukla lekeli mi olur?
Bebek doğduğunda rengi kırmızı veya morumsu olup, rahimdeyken derisini korumaya yarayan "yermiks" adında peynirimsi beyaz bir madde ile kaplıdır. Doğar doğmaz yıkanır, temizlenir ama gene de kızarık kalabilir. Veya ağlayınca, ya da kaldırılınca kızarır. Bazı bebekler özellikle kırmızı olur ama birkaç günde bu renk açılır. İlk haftalarda lekeler, döküntüler ve isilik çok sık rastlanan şeylerdir ve kendiliğinden geçer. Çoğu zaman yüzde, genellikle burun köprüsünde, beyaz küçük lekeler belirir. Bunlar "milya" veya süt lekeleri diye bilinir ve tıkanmış küçük yağ ve ter bezlerinden başka bir şey değildir. Tedaviye gerek kalmadan birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolurlar. Kesinlikle sıkılmamalıdır. Aynı şekilde, yeni doğan bebeğin özellikle el ve ayak derileri ilk birkaç günde soyulur. Bu çok normaldir. Bebeğin cildinde herhangi bir bozukluk bulunduğu veya kuru ciltli olduğu anlamına da gelmez. Çoğu bebek doğduktan sonra sarılık olur. Cildi ve göz akları sarımtırak bir renk alır. Genellikle bazı karaciğer salgılarının yetersiz oluşundan ileri gelir ve birkaç günde kendiliğinden düzelir.
Sarılık bebekler uykuya pek düşkün olurlar ve yavaş yavaş emerler. Annelere, bebeğe fazladan su vermeleri tavsiye edilir. Sarılık daha ciddi seviyede ise veya doktor bebekle kanla ilgili bir aksaklıktan (RH faktöründen kaynaklanan "rhesus" hastalığı) şüphe ederse, bir kan tahlili yaptırır. Bunun sonucuna göre, bebeğe ultraviyole ışın tedavisi veya ender hallerde kan nakli yapmak gerekebilir.
Yeni doğmuş bir bebeğin her davranışının hastalık belirtisi olarak değerlendirilmesi yanlıştır. Ama, kontrolü de elden bırakmamak gerekir.