Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Ölüm Halinde Olan Çocuğuma Ne Söyleyebilirim? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Ölüm halinde olan çocuğuma ne söyleyebilirim?
Çocuğunuza öleceğini söylemeyiniz. Hiçbir çocuğun yakın ölümünün bilincini yararlı ve anlamlı bir şekilde taşıyabileceğine inanmıyorum. Gerçekten, çocuğunuzun anladığı şekilde, onun, yakında, çok yakında öleceğini tam bir kesinlikle söyleyemezsiniz. Doktorların ölüm halinde olan çocukları, hayatta tutmalarının bir nedeni de, bir yerde bir bilim adamının, hastayı kurtaracak bir keşif yapmış olması umududur. Ümit ne denli zayıf olursa olsun, ümit vardır ve çocuğunuzun bu ümide inanması gerekir. Yalnız, çocuğun hastalığı hakkındaki sorularını cevaplandırmak dürüst bir davranış olur. Eğer ölmekten korkuyorsa, «Evet, hastasın ve durumun ciddi. Doktorlar, hemşireler iyileşip eve dönmen için ellerinden geleni yapıyorlar» deyiniz. Ümit böyle zamanlarda çok önemli bir unsurdur.
Hastanelere ölüm halindeki çocuklara bakmak için çağrıldığımda; doktor, hemşire, anne ve babalara, hastayı sürekli olan, bugün başlanan, yarın, öbür gün devam edecek Oyunlarla meşgul etmeleri iyi olur. Bu, çocuğun geleceğe doğru yönelmesine yardımcı olur. Çocuk, bugün başlayıp biten faaliyetlere girmemeli, yarın ise ne geçmişi, ne geleceği olan başka bir faaliyete başlamamalıdır. Birçok anne baba, uzun süren ve yetişkinliğe girmeyi önleyecek hastalıklı çocuklarına, bilinçsiz olarak gelecekten söz etmemeye başlarlar. Böyle bir hasta çocuğa: «Büyüyünce ne olacaksın?» sorusu hiçbir zaman sorulmamalıdır.
Doktorlar, hemşireler, anne ve babalar çoğu kez, ölüme yol açacak bir hastalığı olan çocukların her dilediğini yaparlar. Disiplinden vazgeçip, her istediğini verirler ve çocuğa alıştığından çok başka türlü davranmaya başlarlar. Bu davranış, yetişkin duygusallığı yönünden anlam taşırsa da çocuğunuza pek yararı dokunmaz. Çocuğunuzun bu tutumunuzdan hoşlanacağını zannetmiyorum. Daha önemlisi, davranışınızın geçmişten kopmuş olmasıdır. Zira çocuk, yepyeni değerlendirmeler dizisine alışma zorunda kalır. Bu nedenden ötücü, çocuğunuzu seviniz, teselli ediniz, ona iyi davranınız ama, her zamanki disiplin uygulama ve tekniklerinizden de vazgeçmeyiniz.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk