Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Aşılama ve Önemi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Aşılama
Bazı tehlikeli hastalıklar, vücudun bunlara karşı yapay olarak bağışıklık geliştirmesi için, vücuda özel maddeler verilerek önlenebilir. Buna aşılama adı verilir.
Aşı, zehri zararsız duruma getirilmiş bir kısım bakteri ya da virüs içerir. Bunlar vücudun hastalıktan etkilenmeden antikor üretmesini sağlar. Daha sonra çocuk hastalıkla temas ederse bu antikor onu hastalıktan koruyacaktır.
"Tüm ülkelerde bazı hastalıklara karşı aşılama programı vardır ancak zamanı ülkelere göre değişebilir. Bunlar difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, tüberküloz ve Haemophilus influenzae tıp B (Hib)'ye karşı koruma sağlar. Bazı ülkelerde O grubu menenjit, su çiçeği ve hepatit B için rutin aşılama yapılır, öteki aşılamalar, eğer çocuğunuz için gerekli görülürse grip ve zatürre için yapılır."
Önemli komplikasyonlara, hatta ölüme neden olabilen bu temel hastalıklara karşı çocuğunuzun bağışıklık kazanması önemlidir. Bazı hastalıklar gelişmiş ülkelerde nadiren görülürken bazılarında hala salgın halindedir. Eğer düzenli aşılama yapılmazsa, hastalıkların canlı olduğu bölgelerden gelen kişiler mikropları bulaştırarak aşılanmamış çocukları tehlikeye sokabilirler. Ayrıca ülkedeki çocuklara düzenli aşılama yapılmadığı takdirde bulaşıcı hastalıklarda hemen bir artış görülür.