Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda 5 ve 12 Yaş Arası Karşılaşılan Sorunlar hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğunuzun gelişimini desteklemek için 5-12 yaş arası neler yapmalı?
Tüm çocuklar zaman zaman hastalanır, bu da sizi doğal olarak kaygılandırır. Neyse ki, hastalıkların çoğu ciddi değildir ve birkaç günlük dinlenme ile çoğu iyileşir.
İlköğretime başlamak çocuk için önemli bir geçiş dönemidir. Bu dönem çocuğun kendi başına farklı bir çevre içinde sorumluluk almak zorunda olduğu ve bağımsızlık kazandığı geçiş sürecidir. İlk kez okula başladığında sizin doğrudan katılımınız olmaksızın yeni durumlarla başa çıkmak zorundadır. Bununla birlikte, eğer ona güvenli bir ev ortamı sağladıysanız, bu geçiş ona zor gelmeyecektir.
Okula başlar başlamaz genellikle günün büyük bölümünü okulda geçirecek ve okul öncesi dönemde olduğundan daha fazla kendini evden uzakta hissedecek ve evle daha az ilgilenecektir, ilk başlarda heyecanlı olmasına karşın daha sonra tümüyle farklı bir okul kimliği geliştirecektir.
Çocuklardan ne denli resmi ve disiplinli bir öğrenim beklenirse onlar da o denli bebekçe davranırlar. Sürekli olmayan bir davranış biçimi üzerinde konuşmamanız daha yerinde olur. Eğer bu davranış bir süre sonra düzelmemişse, öğretmeni ile konuşup onu neyin üzdüğünü öğrenmeye çalışın.
Çocuğun ilk okumayı öğrenmesi ve matematik ile olan ilişkisi
Okumayı öğrenmek bu süreç içinde çocuğunuzun başaracağı en önemli zihinsel gelişmedir. Bu noktada, çocukların oldukça farklı hızlarda gelişme gösterdiğini, altı yaşında okuyamayan bir çocuğun ileriki yaşlarda başarılı olabileceğini anımsamakta yarar vardır. Onunla birlikte kitaplara bakarak yüreklendirmeye çalışın ve çok zorlanıyorsa bunu büyük olay haline getirmeyin. Sizin zevk için kitap okuduğunuzu görmelidir. Sevdiği televizyon programları varsa onlarla ilgili kitaplar bulup ona verin.
Okuma kadar önemli olan matematiksel beceriler de bu dönemde gelişir. Eğer siz de matematikte zorlanıyorsanız, matematik dersi almayı düşünebilirsiniz matematik öğretim yöntemlerinin ne denli değiştiğini görerek şaşırabilirsiniz.
5-12 yaşlarında çocuğunuzun yaşamı anlamak için sorduğu sorular
Soyut kavram ve fikirler ortaya çıkmaya başlar ve genellikle de yaşam, seks, ölüm gibi konularda sorular sorulur. Elbette ki yanıtlarınız kendi inançlarınız doğrultusunda olacaktır; ancak, çocuğunuzun televizyondan ve arkadaşlarından gittikçe daha çok etkilenmesine hazırlıklı olmalısınız. Artık arkadaş baskısı açıkça görülür durumdadır ve çocuğunuzun arkadaşlarına savaş ilan etmeniz hiç de akıllıca olmaz. Arkadaşlarının yaptıkları ya da söylediklerine ilişkin fazla yorum yapmayın, ama başka çocukların uymak zorunda oldukları kurallardan ve yapmalarına izin verilen şeylerden etkilenmeyeceğinizi açıkça belirtin.
Arkadaşlıkları teşvik etmek ve onların ana-babalarını tanımaya çalışmak çocuğunuza yardımcı olmanın en iyi yoludur.
Çağımız teknolojisinde çocuğu nasıl yönlendirmeli
Televizyon ve bilgisayar oyunları ana- babalar için gittikçe kaygı verici boyutlara ulaşmaya başladı. Çocuğunuzun sürekli televizyon izlemesini istemiyorsanız, ona başka ilgi alanları bulmak ve bunları birlikte yapmak için zaman ayırmalısınız. Ayrıca, çocuğunuz sizin boş zamanınızı televizyon izlemek yerine başka uğraşlarla geçirdiğinizi görmelidir.
Yetişkin için yapılmış film ve programlar çocukların uygunsuz sahneleri görmemeleri için akşam geç saatlerde yayınlanır. Bununla birlikte, çocuklara yönelik çizgi filmler de bazı çocukları rahatsız eden pek çok şiddet unsuru içerir. Bu konuda başkalarından etkilenmeden, çocuğunuzun neyi izleyip neyi izlememesi gerektiğine siz karar vermelisiniz. Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız eğer korkutucu bir sahneyi izledikten sonra gece kabus göreceğini tahmin ediyorsanız, hiç durmayıp televizyonu kapatın.
Çocuklar buluğ çağında hem evde hem de arkadaşlarının evinde zamanının bir bölümünü bilgisayar oyunlarıyla ve internetle geçirecektir. Önce ne yaptığını ve bunu nasıl yaptığını anlamak için biraz zaman harcayın. Oyunların üzerinde önerilen yaş grubu yazılıdır, bunlara dikkat etmelisiniz. Televizyon ve bilgisayarın bir süre kapalı tutulup çocuğunuzun spor yapmaya zaman ayırmasını istiyorsanız, onu yüzme ya da başka bir spor dalı kursuna gönderin.
Çocuğa aşırı yüklenme ve çocuğun tepkisi
Pek çok ana-baba televizyona aşırı düşkünlükten yakındıkları halde, pek azı aşırı yüklenme sorununu kabul etmektedir. Çocukların aşırı derecede ders dışı etkinliğe yöneltilmelerinden ötürü aşırı yüklenmiş oldukları, gün geçtikçe daha fazla kaygı duyulan bir sorun olmaktadır. Çocuğunuzun yalnızca dinleneceği ve normal bir çocuk olacağı bir zaman belirlemelisiniz. Sadece çocuğunuzun ilgi duyduğunu belirttiği bir etkinliğe onu yönlendirin ve hatta, piyano ya da dans öğrenmek istemesinin geçici bir heves olup olmadığını görmek için bir süre bekleyin. Bu tür yeni beceriler uzun süreli pratik gerektirdikleri için çocukların çoğu iyi öğrenemeden bu beceriden vazgeçer. Bu tür yeni bir etkinliğe izin vermeden önce baskı uygulamadan yüreklendirin. Daha az yorucu etkinlikler, örneğin çocuk kulüpleri, toplumsallaşmaya yardımcı olacağı için oldukça yararlıdır.