Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sorumluluk Duygusu Konusunda Ne Yapmalıyım? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğun sorumluluk duygusunun gelişmesi için ne yapılmalı?
Çocuğunuza ufak sorumluluklar yükleyin ve onları gerçekleştirmesinde kendine yardımcı olun. Bu sorumlulukların üstesinden gelme yeteneğini gösterirse, onu takdir etmeniz, ilgi ve şefkatinizin artması yanında bir de bir işi başarmış olmanın doğuracağı mutluluk ona cesaret verecek ve gittikçe daha önemli sorumluluklar yüklenmeye yöneltecektir. Çocuğa küçük yaşlarından itibaren basit görevler vermenizin ve bunları başardığında onu ödüllendirmenizin yerinde olacağı kanısındayım. Onda, gurur duygusunun uyanmasına yol açın. Çocuğun tek başına bir şeyler yapmasına fırsat vermek ve aile işlerinde ondan yardım beklemek, onun sorumluluk duygusunu geliştirecektir. Örneğin, iki yaş dönemlerindeki çocukların çoğu, evde annelerinin yaptığı işleri yapmaktan zevk duyar. Çocuk, yemek sofrasını kurmanıza yardım etmek isteyebilir. Bundan memnuniyetinizi, yardımından zevk duyduğunuzu belirtirseniz, çocuğun başka konularda da yardımcı olma isteğini kamçılamış olursunuz. Öte yandan onun cesaretini kırar, yardım isteğini anlamamazlıktan gelir ya da beceriksizliğinden ötürü yerecek olursanız, bilmiş olun ki çocuğunuzun sorumluluk duygusu edinmesinde olumsuz bir rol oynamaktasınız.
Bu arada sizin bir sorumluluk duygusu kavramına sahip olduğunuzu göstermenizin ve tutarlı davranışları sürdürmenizin çocuk üzerindeki etkisi son derecede belirgin ve olumludur. Çocukta sorumluluk duygusunun gelişmesi üzerinde hiçbir faktörün etkisi, çocuklarının çeşitli ihtiyaçlarını karşılamayan ya da büyümekte olan her çocuğun yaşamında zaman zaman yer alan endişe, gerginlik durumlarında onlara her zamankinden fazla ilgi göstererek yardımcı olmaya çalışmayan ve böylece sorumluluklarından kaçan bir ebeveyn kadar yıkıcı olamaz.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk