Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuğun Bakımı ile Kim İlgilenmeli hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğunuza Kim Bakıyor? Çocuğumun bakımıyla kimin uğraşması en doğrudur?
Hangi çocuk olursa olsun, ona en iyi bakacak olan kimse, tartışmasız kendi ana babasıdır. Ne kadar iyi eğitilmiş ve iyi niyetli olursa olsun diğer kimseler, sizin çocuğunuza olan derin bağlılık duygunuza sahip değildir. Ana babanın yavrusuna duyduğu biyolojik koruma güdüleri, türlerin devamı ve yayılması için en önemli etkendir, insan türünün de gelişip yaşamını sürdürebilmiş olmasında bu güdülerin rol oynadığı şüphe götürmez bir olgudur. Ana babalar bu tür duygulara sahip olmasaydı neler olabilirdi hiç düşündünüz mü?
Bir anne ya da babanın ebeveynlik güdüsü, gerek ana babanın davranışının çocuğu etkilediği, gerekse çocuğun davranışının ana babayı etkilediği karşılıklı ilişkilerde kendini gösteren çok köklü bir biyolojik oluşuma dayanır. Çocuğun ana babanın ilgisine açıklığı oranında, ana babanın çocuğun faaliyetlerine karşı ilgisi artacaktır, ilk kez gülümsediğinde ana babasının gösterdiği heyecan çocuğu etkiler ve ana babasında aynı tepkiyi görebilmek isteği gülümseme alışkanlığının yerleşmesinde rol oynar. Bu karşılıklı etkileşmeler sonucu ana babalar, gerek değer yargıları ve duygularını, gerekse bilgi dağarcıklarını gelecek kuşaklara aktarmış olur. Herhangi bir gözlemci, genç bir annenin bebeğiyle ilişkilerini incelediğinde bu biyolojik olayı açıkça görür. Annelerin mutluluk ve gurur duyma hisleriyle ilişkili olan şefkat ve bebeklerini ilgiyle sarma isteği öylesine güçlü ve belirgindir ki, doğanın büyük gizlerinden birine tanıklık ettiğimizi sezeriz.
Memeli türlerinin çoğunda görülen ana-yavru bağlılığının pek çok kimseyi gözleri yaşaracak derecede duygulandırdığı hiç dikkatinizi çekti mi? Belki de bu bağlılığı görmek bize ana babalarımızın yanında duyduğumuz güven hissini hatırlatması nedeniyle özel bir hoşnutluğa yol açmaktadır. Bütün diğer etmenler eşit olduğunda, ana baba ile çocuk arasındaki biyolojik ilişki karşılıklı haberleşmeyi (komünikasyon) güçlendirmekte ve ana babayı kendi kanından olan çocuğu korumak ve onunla ilgilenmek için özel bir sorumluluk duygusuyla yüklemektedir.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk