Doğum Sonrası Kocanıza Tavrınız ve Depresyon

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Doğum Sonrası Kocanıza Tavrınız ve Depresyon hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Anne olduktan sonra kocanıza karşı sevginiz ve tavrınız değişir mi?
Karı koca cinsel aşkı ilk tattıklarında bunun bir gün değişebileceğini düşünmezler. Bebeğin ilişkilerini etkilemeyeceğini sanırlar. Ama etkiler, birçok genç kadın doğumdan önce yaşadıkları zevki doğumdan sonra tadamazlar.

Anne olduktan sonra değişimlerin sebepleri.
Bitap düşmek: Cinsel ilişki, zevkli oluşunun yanı sıra yorucudur da. Doğum ise daha yorucu ve iyileşme safhası gerektiren zor bir iştir, ilk haftalarda cinsel arzu duyulmaması doğaldır. 

- Hormon değişmeleri: Doğumdan sonraki hormonal değişmeler cinsel arzuları büyük ölçüde etkiler. Bu değişimlerin normale dönmesi haftalar alır.

- Emzirme; de hormonların harekete geçmesini sağlar. Emzirme kadına ayrı bir zevk verir ki bazen cinsel arzu bile duymayacak kadar büyük bir zevk duyar kadın.

- Toplumdaki yerinin değişmesi; de kadının cinsel güdülerini etkiler. Artık seksi ve arzulu bir genç kız olmadığını düşünür ve yeni kişiliğine alışması zaman ister.

- Basit fiziksel problemler; de acı vererek cinsel güdüleri etkilerler, iyileşmeyen dikiş yerleri, devam eden sırt ağrıları buna örnektir. Doktorunuza danışmanız yerinde olur.

- İkinci gebelik korkusu; da cinsel ilişkiyi engeller. Gebeliği önleyici bu kadar çeşitli yol varken bunu mesele yapmamanız gerekir.

Doğumdan donra annede görülen depresyon
Birçok kadında görülen doğum sonrası depresyon hakkında çok şey yazıldı. Biz burada belirtilerinden ve sebeplerinden bahsetmek istiyoruz.

Doğum sonrası depresyon nedenleri
Düzensiz uyku
İştahın kesilmesi ya da çok iştahlı olma
Zayıf ve  mat saçlar
Deride kızarıklıklar
Şiddetli nezle veya diğer basit enfeksiyonlar
Kabızlık
Hazımsızlık
Adale ağrıları
Genel yorgunluk hali
Huysuzluk
Ağlama isteği
Paniğe kapılmalar
Uzun süren cinsel isteksizlik
Huysuz, bebek

Doğum sonrası depresyon sebepleri
Hormonâl değişmeler: Birkaç hafta süren geçici sıkıntı hali yaratırlar.

Endişe: Eğer anne sıkıntılı halinden dolayı suçluluk duyarsa hormonal problemlerin geçmesi gecikebilir.

Acı veren anılar: Uzun ve zor bir doğumun verdiği acıyı hatırlayıp başkalarına derdini açamıyorsa endişenin batağına iyice gömülür.

Zorluklar: Mali zorluklar, geçimsizlik evi çekip çevirememek kadının daha derin bir depresyona girmesine yol açar.

Yalnızlık: Kocasının, ailesinin ve komşularının ilgi göstermemesinin yarattığı tek başına bırakılmıştık hissi, problemi artırır.

Depresyon kendi kendini pekiştirir: Bir kez başladı mı, bebek gitgide zor meme emer ve ele avuca sığmaz olur. O da annesinden etkilenerek depresyona girer ve durum daha da çekilmez olur. Anne artık gerçekten hastadır ve bilgili ellerin bakımına ihtiyacı vardır. Çevresindekilerden yakınlık ve sevgi bekler.

Doğum sonrası depresyon kaçınılmaz değildir. Üç-dört günlük sıkıntıdan sonra normal hayata dönen kadınlar da vardır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
27.11.2015 13:18:59
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuklarda Disiplin Uygulaması
Çocuklarda Disiplin Uygulaması
Bana bir disiplin uygulaması örneği verebilir misiniz? Tabii. Seçtiğim örnek bir yaşından biraz daha küçük bir çocukla ilgilidir, fakat uygulanan ilke, bütün çocukluk süresi boyunca geçerlidir. Emeklemeye yeni başlamış bebeğiniz bir elektrik prizi görüyor ve çok doğal, normal bir merak duygusuyla parmaklarını prizin deliklerine sokmaya çalışıyor. Buna karşı tepkiniz herhalde...
»» devamını oku »»
Anlaşamayan Çiftlerin Çocuğa Etkisi
Anlaşamayan Çiftlerin Çocuğa Etkisi
Anlaşamadığımız  halde barışmayı kabul edersek, çocuğumuz için bir sorun yaratmış olur muyuz? Eşler arasındaki anlaşmazlık artarsa, çocuk mutlu bir yuva düzenini sürdürmeye çalışan anne babadan, uyumlu bir aile ortamından ve tüm mutluluktan yoksun kalır. Bu yoksunluk, çocuğunuzu olumsuz yönde etkilerken, bir yandan da evli insanlar arasındaki anlaşmanın önemini hisseder ve...
»» devamını oku »»
Çocuğun Aile Dışındaki Kimselerle Görüşmesi
Çocuğun Aile Dışındaki Kimselerle Görüşmesi
Büyükanneler, Büyükbabalar,Akrabalar ve İlgili Diğer Kimseler Aile dışındaki kimselerle görüşmesi için çocuğumu desteklemeli miyim? Evet. Başka kimselerle çeşitli ilişkilerinin olması, çocuğunuz için son derecede önemlidir. Fakat bu ilişkilerin ancak çocuğunuzun siz ve aile fertleriyle sağlam ve güven verici ilişkiler kurması ölçüsünde anlamlı ve olumlu sonuçlar vereceğini...
»» devamını oku »»
İki, Üç Yaş Arası Çocukların Yapabilecekleri
İki, Üç Yaş Arası Çocukların Yapabilecekleri
Bebeklerin adım adım gelişim aşamaları  2-6 yaş arası çocuklar neler yapabilir Bu dönemde çocuğunuzun fiziksel gelişimi yavaşlar ancak sürekli büyüme devam etmektedir. Aynı zamanda eşgüdümsel, zihinsel, duygusal ve toplumsal becerileri büyük bir hızla gelişmeye başlar. İki yaşında çocuğunuzun bıngıldakları (kafasındaki yumuşak noktalar) kapanmış olur. Bir ve iki yaşında 2-3...
»» devamını oku »»
Çocuk, Her Zaman İtaat Ettiğinde Yolunda Gitmeyen Bir Şey mi Var Demektir?
Çocuk, Her Zaman İtaat Ettiğinde Yolunda Gitmeyen Bir Şey mi Var Demektir?
Çocuğun her zaman itaat etmesi ve olabilecek sorunlar Ana babasının bütün isteklerini hiç karşı koymadan yerine getirmesi, çocuğun aşın sert bir disiplinle yetiştirilmiş ve ağır cezalara çarptırılmış olmasının bir kanıtıdır. Çocukta kişilik namına ne varsa ezilmiş, yok edilmiştir. Sürekli olarak baskı altında tutulan çocuk, kendini göstermekten caymıştır. Kişisel duygu ve...
»» devamını oku »»
Aile Kavramının Önemi
Aile Kavramının Önemi
Öyleyse, aile kavramının çok önemli olduğu kanısında mısınız? Bu şüphe götürmez. Çocuk yetiştirmede ideal bir ortam olan, ailenin, çok önemli bir toplumsal yapı olduğu kanısındayım. Aile içinde yaşama, çocuğa, ilerde onu yaşamın sorumluluklarına hazırlayacak sayısız deneyler sağlar. Gerçekten de ailenin karı kocadan fazla, çocuk için bir gereklilik olduğunu kabul ederim. Bir...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder