Doğum Sonrası Kocanıza Tavrınız ve Depresyon

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Doğum Sonrası Kocanıza Tavrınız ve Depresyon hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Anne olduktan sonra kocanıza karşı sevginiz ve tavrınız değişir mi?
Karı koca cinsel aşkı ilk tattıklarında bunun bir gün değişebileceğini düşünmezler. Bebeğin ilişkilerini etkilemeyeceğini sanırlar. Ama etkiler, birçok genç kadın doğumdan önce yaşadıkları zevki doğumdan sonra tadamazlar.

Anne olduktan sonra değişimlerin sebepleri.
Bitap düşmek: Cinsel ilişki, zevkli oluşunun yanı sıra yorucudur da. Doğum ise daha yorucu ve iyileşme safhası gerektiren zor bir iştir, ilk haftalarda cinsel arzu duyulmaması doğaldır. 

- Hormon değişmeleri: Doğumdan sonraki hormonal değişmeler cinsel arzuları büyük ölçüde etkiler. Bu değişimlerin normale dönmesi haftalar alır.

- Emzirme; de hormonların harekete geçmesini sağlar. Emzirme kadına ayrı bir zevk verir ki bazen cinsel arzu bile duymayacak kadar büyük bir zevk duyar kadın.

- Toplumdaki yerinin değişmesi; de kadının cinsel güdülerini etkiler. Artık seksi ve arzulu bir genç kız olmadığını düşünür ve yeni kişiliğine alışması zaman ister.

- Basit fiziksel problemler; de acı vererek cinsel güdüleri etkilerler, iyileşmeyen dikiş yerleri, devam eden sırt ağrıları buna örnektir. Doktorunuza danışmanız yerinde olur.

- İkinci gebelik korkusu; da cinsel ilişkiyi engeller. Gebeliği önleyici bu kadar çeşitli yol varken bunu mesele yapmamanız gerekir.

Doğumdan donra annede görülen depresyon
Birçok kadında görülen doğum sonrası depresyon hakkında çok şey yazıldı. Biz burada belirtilerinden ve sebeplerinden bahsetmek istiyoruz.

Doğum sonrası depresyon nedenleri
Düzensiz uyku
İştahın kesilmesi ya da çok iştahlı olma
Zayıf ve  mat saçlar
Deride kızarıklıklar
Şiddetli nezle veya diğer basit enfeksiyonlar
Kabızlık
Hazımsızlık
Adale ağrıları
Genel yorgunluk hali
Huysuzluk
Ağlama isteği
Paniğe kapılmalar
Uzun süren cinsel isteksizlik
Huysuz, bebek

Doğum sonrası depresyon sebepleri
Hormonâl değişmeler: Birkaç hafta süren geçici sıkıntı hali yaratırlar.

Endişe: Eğer anne sıkıntılı halinden dolayı suçluluk duyarsa hormonal problemlerin geçmesi gecikebilir.

Acı veren anılar: Uzun ve zor bir doğumun verdiği acıyı hatırlayıp başkalarına derdini açamıyorsa endişenin batağına iyice gömülür.

Zorluklar: Mali zorluklar, geçimsizlik evi çekip çevirememek kadının daha derin bir depresyona girmesine yol açar.

Yalnızlık: Kocasının, ailesinin ve komşularının ilgi göstermemesinin yarattığı tek başına bırakılmıştık hissi, problemi artırır.

Depresyon kendi kendini pekiştirir: Bir kez başladı mı, bebek gitgide zor meme emer ve ele avuca sığmaz olur. O da annesinden etkilenerek depresyona girer ve durum daha da çekilmez olur. Anne artık gerçekten hastadır ve bilgili ellerin bakımına ihtiyacı vardır. Çevresindekilerden yakınlık ve sevgi bekler.

Doğum sonrası depresyon kaçınılmaz değildir. Üç-dört günlük sıkıntıdan sonra normal hayata dönen kadınlar da vardır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
27.11.2015 13:18:59
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Ayrı Yaşamaya ya da Boşanmaya Karar Verirsek, Çocuğuma Ne Söylemem Gerekir?
Ayrı Yaşamaya ya da Boşanmaya Karar Verirsek, Çocuğuma Ne Söylemem Gerekir?
Ayrı yaşama veya boşanma durumunda çocuğa söylenmesi gerekenler nelerdir? Anne babasıyla bir arada yaşaması için her türlü gayret sarf edilerek sorunun çözümüne çalışıldığını söylemelisiniz. Sonra bu çabaların verimsiz kaldığını, ayrı yaşarsanız daha mutlu olacağınızı belirtiniz. Bazı çocuklar, bu çözüme itiraz edip, anne babalarının beraber yaşamasında ısrar ettiğinden, bu...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Tırnak Bakımı ve Tırnak Batması
Çocuklarda Tırnak Bakımı ve Tırnak Batması
Yeni doğan bebeklerde tırnak bakımı Yeni doğan bebeğin tırnakları ana-babanın beklediğinden daha uzundur. Kendini tırmalamasını önlemek için tırnaklarının kısa ve düzgün kesilmesi gerekir ya da ellerine bebek eldiveni takılabilir. Bebeklerde tırnakların kesilmesi için en uygun zaman, yumuşak olacakları için, banyo sonrasıdır, ama siz uyurken kesmeyi daha rahat...
»» devamını oku »»
Bebek Eve Gelince Büyük Çocuğun Düşünceleri
Bebek Eve Gelince Büyük Çocuğun Düşünceleri
Bebek eve geldiğinde büyük çocuğum neler hissedecektir? Yeni bebeğinizin hastaneden eve gelişi, çocuğunuzun yaşamının en önemli olaylarından biridir. Giderek bunun bazı yönleriyle bir trajedi niteliği taşıdığını söyleyebiliriz. Büyük çocuk artık kendine tamamen yabancı olan, bakımına büyük özen gösterilen, şefkate boğulan, bütün misafirler tarafından hayran olunan yeni bir...
»» devamını oku »»
Büyük Çocuk Kardeşlerden Farklı mı Olur?
Büyük Çocuk Kardeşlerden Farklı mı Olur?
En büyük çocuğum, küçük kardeşlerinden farklı mıdır? Büyük çocuk, çok belirgin nedenlerden ötürü kardeşlerinden farklıdır. Hiç olmazsa yaşamının bir süresi boyunca tek çocuk olarak kalmıştır, oysaki diğer çocukların bu yaşantısı hiç yoktur. Genel olarak büyük çocuk, anne ve babanın çocuk konusundaki tecrübesizliklerinin sonuçlarına katlanmıştır. İlk çocukta ana baba çok...
»» devamını oku »»
Kardeşler Arası Rekabet
Kardeşler Arası Rekabet
Kardeşler arası rekabet normal midir? Bu soruya en iyi yanıt, kardeşler arası rekabetin yaygın olduğunu söylemektir. Yaygın olduğu için de istatistiksel açıdan normaldir. Ama her konuyu başka bir açıdan incelemek İstiyorum. Yaşları birbirine yakın ve birçok konuda anne babalarına muhtaç kardeşlerin onların bilgisini daha fazla çekmek için rekabet halinde olduğu bir...
»» devamını oku »»
Bebeklerde ve Çocuklarda Saç Bakımı
Bebeklerde ve Çocuklarda Saç Bakımı
Çocuklarda saç bakımı Bazı bebekler saçlı doğarken, diğerleri saçsız ya da birkaç tel saçla doğar. Asıl saçlar çıkmadan önce, dört aylıkken bütün bebekler saçlarının bir bölümünü ya da tamamını kaybederler. Yeni doğmuş bebeğin saçı daha sonra çıkacak olan saçtan renk ve yapı olarak farklıdır. Saçın büyüme hızı ayda bir cm'dir, ama bazı bebekler 12 aylık  olduğunda bile...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder