Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Batı Nil Humması hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Batı nil humması hastalığı:
Batı nil humması hastalığı, culex ansı sivrisineklerin ısırması bazen de kenelerin tutunmasıyla flavirüsün insana bulaşması sonucu oluşan sistemik enfeksiyon hastalığıdır.
Batı nil hummasının bulaşma yolları:
Esas olarak kuşlarda hastalık yapan batı nil virüsü; insanlarda ve at, köpek, kedi, tavşan, sincap gibi hayvanlarda da görülebilir. Enfekte kuşları ısıran culex cinsi
sivrisineklerin insanları sokarak enfekte etmesiyle insana bulaşma gerçekleşir. Virus kan yoluyla, organ nakliyle de bulaşabilir. Plasenta ve anne sütü ile bebeğe bulaşma söz konusudur. Tokalaşma ve öpüşme gibi sosyal temaslar ile bulaşmayan virüsün hasta kuşlardan doğrudan insanlara bulaşmadığı bildirilmektedir.
Batı nil hummasının belirtileri:
İnsan enfeksiyonlarının %90'ında bir belirti görülmez. Hastalık virüs bulaştıktan 5-15 gün sonra ortaya çıkan grip benzeri (ateş titreme, baş ağrısı, halsizlik, eklem ağrısı) belirtilerle kendini gösterebilir. Belirtiler genellikle 7-10 gün içinde kaybolur. Ağır hastalık tablosu, daha ziyade yaşlılarda, organ nakli yapılanlarda ve diyabetlilerde görülür. Ağır vakalarda, yüksek ateş, baş ağrısı, ense sertliği, kas seğirmeleri, poliartropati, lenfadenopatı, kızamık benzeri hafif döküntü, ensefalit ve aseptik menenjit görülebilir.
Batı nil hummasının tedavisi:
Batı nil humması hastalığının özel bir tedavisi yoktur. Hastalara destek tedavisi uygulanmaktadır. Klinik tabipleri insanları hastalık hakkında bilgilendirmeli, gereken koruyucu ve tedavi edici tedbirleri almalıdır.
Batı nil hummasından koruyucu tedbirler:
Koruyucu tedbir olarak ilk yapılması gereken, sivrisinek ve kenelerle mücadeledir. Bu kapsamda çevrede sivrisinek ve kenelerin üreyip çoğala bileceği yaşam alanları yok edilmeli, sivrisinek ve kenelerin kapalı ortamlara girmesi önlenmelidir. Sivrisineklerin girişini önlemek maksadıyla pencerelere sineklik takılmalıdır. Kol bacak ve gövdeyi açıkta bırakan kıyafetlere sivrisineklerin yoğun olarak bulunduğu akşamüstü saatlerinde açık ortamlarda bulunulmamalıdır. Kapalı ortamlarda ve dershanelerde sinek kovucu (repellent) ajanlar kullanılmalıdır.