Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Karahindiba hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
KARAHİNDİBA
Taraxacum officinalis (Compositae)
Papatyagiller ailesinin bu üyesi iki ya da çok yıllık, kazık köklü bir bitkidir. Dünya genelinde ılıman kuşakta yer alan bölgelerde doğal yayılış gösteren önemli bir bitkidir. Karahindibanın taze yaprakları ve çiçek sapları sebze olarak kullanılır. Bunun dışında kökünden hazırlanan pekmezi özellikle şeker hastaları tarafından kullanılmaktadır. Karahindiba parlak sarı renkli çiçekleri ile kolayca tanınabilen bir türdür. Yaprakları toprak üzerinde rozet şeklinde bulunur ve kenarı dişlidir. Çiçek sapları ise ince, uzun ve kırmızımsı renklidir. Çiçekler olgunlaştıktan sonra taç ve çanak yaprakları dökülür. Ortaya şemsiye şeklinde bir tüye benzeyen ilginç meyveleri çıkar. Bu kanatlı meyveler rüzgarlar ile çok uzak mesafelere taşınabilir. Karahindibanın tıbbi olarak yaprak, kök ve çiçek sapları kullanılır. Yaprak ve çiçek sapları taze olarak kullanılırken kökleri kurutularak kullanılır. Karahindibanın içinde çeşitli asitler, flavon'oidler, potasyum minerali, taraxin adı verilen bir resin, A vitamini, pektin, şeker ile "Kikorin" ve "Aesculin" adı verilen kumarin türleri bulunur.
Karahindiba hazımsızlığı azaltır
Tıbbi olarak karahindiba, idrar söktürücü, yumuşatıp, safra söktürücü özelliklere sahiptir. Bu nedenle kabızlık, meşene" taşlarının düşürülmesi, kas ağrıları ve hazımsızlık tedavilerinde kullanılır. Bu bitkinin tıbbı olarak kurutulmuş yaprak veya kökleri infüzyon sekiinde günde üç kez kullanılabilir. Bunun dışında bitki özsuyu ekstresi ve yaprak de tıbbi amaçla kullanılabilir. Karahindibanın bilinen bir yan etkisi yoktur Ancak polen alerjisi olan kişilerde hassasiyete neaen olabilir.