Kadınlar için Örgü bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Tek Parça Tığ İşi Hırka Yapımı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Örgü kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Artık yünlerden tığ işi tek parça otantik hırka yapımı
Elimin altında olan renk renk yünleri nasıl değerlendirebilirim diye düşündüm ve işe koyuldum. Önce şiş ile bir şeyler başladım, olmadı. Sonrasında tunus işi ve başka örgü tekniklerini kullanarak bir şeyler yapayım dedim, gene olmadı. En sonunda elime aldığım tığ ile öylesine başladığım hırkam, son halini alarak elimde şekillendi. Başlarken bu kadar hoş bir şey ortaya çıkabileceğini tahmin etmemiştim. Ördükçe aklıma gelen farklı örgü uygulamalarını kullanarak, görmüş olduğunuz hırkayı yaptım. Resimlerde net olarak belli ama ufak detaylar için nasıl yaptığımı anlatacağım. Örmesi kolay, giymesi zevkli. En güzel tarafı da dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Tığ işi tek parça hırka nasıl örülür?
- Öncelikle beden genişliğinize göre zincir çekip, ilk resimde görüldüğü gibi kol altına kadar örüyoruz.
- Kol altına gelindiğinde, sırt genişliğine ayıracağınız kısmı ve önlere ayıracağınız kısımları belirliyoruz.
- Öncelikle ön kol altı oyuğunu nasıl yaptım onu söyleyeceğim. Resimde de görüldüğü gibi, ilk sırada bir, ikinci sırada gene bir kafes örmeden bırakılarak sonrasında omuz hizasına kadar devam ediyoruz. Ben önlere dokuz kafes ayırdım ve ilk sırada bir, ikinci sırada da bir örmeden bırakıp, kalan yedi kafes ile omuz hizasına kadar ördüm. Bu işlemi ön kol altları için uyguluyoruz.
- Arka kol altında ise, ilk sırada bir kafes örmüyoruz, ikinci sırada da bir ve üçüncü sırada da bir kafes şeklinde kesme işlemini arkanın her iki kol altı içinde tamamlayıp, kalan kafesler ile omuz hizasına kadar örmeye devam ediyoruz.
- Bedenin kaba taslağını ortaya çıkarttık, şimdi kollarda. İlk dört sıra normal örüyoruz. Dördüncü sıradan sonra kol altına geldiğimiz noktada, kafes için zincir çekmeden, sadece kol altı ortasının olduğu noktaya tığın üzerine ip dolayıp, batıp, iki seferde çıkıyoruz. Bunu iki batım olacak şekilde yapıyoruz. Resimde net olarak belli. Zincir çekmeden batılan kısımlar dar, ters V şeklinde görünüyor. Dönüş sırasında ise, bir öncesinde ördüğümüz iki dar kafesin ortasına batarak devam ediyoruz. Bu şekilde kol bilek kısmına doğru daralarak devam ediyor. Bilek kısmının ne kadar dar olmasını istiyorsanız, bu şekilde daraltma işlemine devam edebilirsiniz. Aynı işlemi diğer kolada uyguluyoruz.
- Ben elimin altındaki renkler ile hırkamın alt zeminini tamamladım. Sizler dilerseniz tek renk olarak da örebilirsiniz. Tamamen sizin zevkinize kalmış bir şey.
- Hırkanın zemini hazır ve şimdi üstünün yapımına gelelim. Hırkada kullandığım örgü tekniği tığ ile zincir. Yüz elli zincir çektim ve iki zincir çek, tığa ip dola, arada iki zincir bırak ve üçüncü zincire batıp iki seferde çık şeklinde yaptım. Üstünde de aynı işlemi yapıyoruz ama tek farkı, bu defa tığın üzerine ip dolamadan, sadece iki ya da ipinizin kalınlığına göre üç zincir çekip, doğrudan kafeslerin çubuklarının altından tığımızı geçirip örüyoruz. Yani herhangi bir noktaya batma yok. Hırkanın arkasına bakarsanız nasıl olduğunu daha iyi anlaşılacaktır sanırım. Bu şekilde git gel yaparak kafeslerinde üzerilerini doldurmuş oluyoruz.
- Bu kısımda da dilerseniz tek renk, dilerseniz de farklı renkler kullanabilirsiniz.
- Önleri, arkayı ve kolları bu şekilde örüp bitirdikten sonra, yaka boşluğunu bırakıp, kolları ve omuzu, isterseniz içten, isterseniz dıştan tığ ile birleştiriyoruz.
- Birleştirme işleminden sonra sıra geldi yakaya. Yakada dilediğiniz örgü tekniğini kullanabilirsiniz. Ben şiş ile selanik benzeri, severek ördüğüm ve çok kullanışlı olduğunu düşündüğüm bu lastik modelini yaptım. İsterseniz daha sonra yakayı nasıl yaptığımın da anlatımını ve resimlerini çekip paylaşabilirim ama bilinen bir model sanırım.
- Yaka işini de yaptıktan sonra geriye artık ince detaylar kalıyor. Ben ilk önce hırkamın önüne düğme diktim, ama çok bağdaştıramadım. Elimde daha önceden aldığım püsküller vardı ve mutlaka bir hırka ya da benzeri bir şeyde kullanmak istiyordum. Kısmet bu zamanaymış. Etek uçlarını püskülleri kullanarak süsledim. Önlerine de de bağlanması için uçlarında püskülle zincir örüp, geçirdim. Sizin elinizde bu tarz bir şeyler yoksa, kendinizde püskül yapıp kullanabilirsiniz, tabi seviyorsanız. Ama onun harici gene yakada olduğu gibi dilediğiniz örgü tekniği ile etek ucunu hareketlendirebilir, daha farklı bir şeyler ortaya çıkarta da bilirsiniz. Bu hırkayı çift taraflı kullanabiliyorsunuz. Resimlerde görebilirsiniz.
Anlayamadığınız,sormak istediğiniz, ya da fikir vermek isterseniz bize ister yorumlardan isterseniz de Bize Ulaşın kısmından yazabilirsiniz. Hepinize kolay gelsin.
Yapan ve yazan: enpratikkadin