Kadınlar için Örgü bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Düz Penye Üzerine Süsleme Nasıl Yapılır hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Örgü kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Düz renk penye süsleme
Pazardan beş liraya aldığım XL beden gri ve tek renk penyeyi, bir süre bekledikten sonra süslemeye karar verdim. Kafamda nasıl yapacağım konusunda bir fikrim yoktu. Sadece belirgin olan, baykuş yapmak istediğimdi. Penyeyi ve elimin altında ve kolayda olan malzemeleri salonun ortasına döktüm. Ufak bir göz gezdirmeden sonra kafamda yavaş yavaş şekillenen resmi, penyenin üzerine aktarmak üzere harekete geçtim. İşe başladıktan sonra, yaptıkça aklıma gelen şekilleri bir bir oluşturmaya başladım.
Sizlerde benim yaptığım gibi giydiğiniz ya da çok sade bulup bir kenarda beklettiğiniz penyeleri, süsleyerek hareketlendirebilir, farklı bir tasarım ortaya çıkartabilirsiniz. Nasıl yaptığımı resimler ile göstermeye çalıştım ve yazılı olarak da anlatmaya gelirsem.
Penye süsleme için gerekli malzemeler
- Düz renk ve desensiz penye bluz
- Makas
- Renkli yumak ipleri
- Yumak iplerine uygun numarada tığ
- Farklı desenlerde kumaşlar
- Kullanmadığınız dantel parçaları
- Dikiş iğnesi ve dikiş makinesi
Düz renk penye bluz nasıl süslenir
İlk olarak penye bluzun üzerine yapmak istediğiniz ana figürü belirleyin. Benim resimlerde de görüldüğü gibi baykuş. Belirlediğiniz figür için, kullanacağınız kumaşları belirleyin ve kumaşın tersine figürünüzü çizin. Makas ile keserek, penye bluzun neresine yerleştirmek istiyorsanız, o kısma koyup toplu iğneler ile tutturun. Buradan sonrasını baykuş üzerinden anlatmaya devam edeceğim.
Toplu iğneler ile tutturduğum baykuşun kenarlarından dikiş iğnesi dikerek penye bluza tutturdum. Baykuşun göbek kısmına gelecek rengi de toplu iğne ile tutturup, makineden geçtim. Baykuşun ana zemini hazır. Gözleri için kullanmadığım dantel parçalarını elimde dikiş iğnesi ile diktim. Burnu için, bir parçayı, köşe çevirip, sonra kesip, gözlerin hemen altına yerleştirip, makinede diktim. Göğüs çevresinin daha şık durması için, yeşil fistoyu elimde çepeçevre diktim. Boyun ayrımı için kurdeleden, kurdele yapıp elimde diktim. Ayakları için kot kumaşın arka kısmına, parmakların şeklini çizdim ve kesip, makinede gövdenin altına sabitledim. Son olarak bir dala konmuş izlenimi vermek için de, kahve rengi, dantelin sadece kenar kısmını, baykuşun ayaklarının altına yerleştirip, makinede diktim. Baykuş ile olan işimiz bu aşamada bitiyor. Sonraki aşamalara gelince.
Dal olarak kullandığım dantelin diğer uç kısmını da yaka kenarına ve göğüs üzerine yerleştirip, sabitledim. Elimde olan hazır çiçekli parçaların, çiçeklerinden keserek, dantel parçalarına diktim.
Yakanın biraz daha derli toplu durması için, yumak ipleri ile, zincir çek bat yaptım. Bu işlemi üç farklı renk ile yaparak yaka örgüsünü bitirdim. Yakanın ön kısmında yaptığım bir hatadan, makas kaçırdığım yeri kapatmak için, gene kullanmadığım dantel parçasını oraya sabitledim. Bu şekilde hem hatayı gizledim, hem daha hoş bir hava kazandırdım penyeye.
Yumak iplerinden istediğim renkleri, iğneye takıp, yakanın belli noktalarına üç defa düğüm yaparak renklendirdim. Aynı zamanda penyenin fitilli olmasından faydalanıp, gene yumak iplerinden şeritler yaptım. Ve bütünlüğü sağlaması için, dantelin üzerine de ufak tefek dokunuşlar ekledim.
Son olarak, penye bluzun yanlarına kot parçaları kesip diktim. İçerisinden baykuşu yaptığım parçadan diktiğim uzun biyeleri geçirip, bağladım. Bağlamak ya da serbest bırakmak size kalmış.
Bu tarz düz renk penyelerin üzerinde farklı tasarımlar yapmak mümkün. Bu da hepinizin hayal gücüne kalıyor.
Yapan, yazan ve aktaran: enpratikkadin