Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuk Ağladığında Ne Yapılmalı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğum ağladığında onu kucağıma almalı mıyım?
Bebeğinizin yatağından kaldırılıp kucağa alındığında ve gezdirildiğinde ne kadar mutlu olduğu göz önünde tutulacak olursa, sanırım kucağa alınmaya ihtiyacı olduğu sonucuna varılabilir. Kucakta gezdirilme, çocuğunuza sürekli ve değişken bir görsel uyarı sağlamakla kalmayıp ona aynı zamanda; kollarınızın arasında olmaktan doğan dokunma uyarısı, kendini taşıyan kimsenin hareketlerinden ve ona sarılmış olmasından ötürü kaslarını uyaran hareket duyusu yani kinestetik uyarılar sağlar. Duyularının uyarılması bebeklerin çok hoşlandıkları bir şeydir. Bütün bunlara dayanarak da, uykusu sırasında dönerken yaptığı gibi birkaç saniyelik ağlamaları dışında, uzun süreli ağladığında çocuğunuzu kucağınıza almanızın gerekli olduğu sonucunu çıkarabiliriz.
Araştırmalar, kısa sürelerle de olsa, sıklıkla kucağa alınan çocukların daha az ağladığını göstermiştir. Bu sonuçlara dayanarak tasarlamış olduğum araştırmaya, çocukların günün hangi saatinde en huzursuz olup ağladığını incelemekle başladım. Bu ilk adımın sonuçlarının alınıp şemalaştırılmasından sonra bebeği, ağlaması beklenen saatten biraz önce kısa bir süre için kucağa almayı denedik ve çok kısa bir süre için bile kucağa alınmasının gerginlik saatlerindeki ağlamaları büyük ölçüde azalttığını gördük. Bu araştırmadan çıkan sonuç, çocukların arada bir yataklarından kaldırılıp kucağa alınmasının uyarım ihtiyaçlarını karşıladığı, bu şekilde de huzursuzluklarını giderip mutsuzluk yaygaralarını azalttığı şeklinde oldu.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk