Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kabak Çekirdeği hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
KABAK ÇEKİRDEĞİ
Cucurbita pepo L (Cucurbitaceae)
Kabak bitkisi, kabakgiller ailesine adını veren, anavatanı Kuzey Amerika olan tek yıllık bir bitkidir. 10 m'ye kadar büyüyebilen koyu yeşil renkli, sürünücü bir tür olan kabağın günümüzde çok fazla sayıda çeşidi bulunmaktadır. Sürünücü ya da sarmaşık tip gövdeye sahip olan kabakların genel olarak yaprakları geniş yapılı, 3-5 loblu ve el şeklindedir. Kabak çiçekleri yaprak koltuklarından çıkar, tüpsü şekilli ve sarı renklidir. Kabak meyveleri genel olarak etli sulu yapıdadır. Ancak şekilleri varyetelere göre çok farklılık gösterir. Kabak bitkisinin tıbbi olarak kullanılan kısımları tohumlarıdır. Bu tohumlar 10-25 mm uzunluğunda, 8-14 mm genişliğinde ve 3-4 mm kalınlığındadır. Tohumun ince ve sert yapılı bir kabuğu vardır. Kabak çekirdekleri genellikle beyazımsı-kirli sarı renklidir.
Kabak çekirdeği prostatın tedavisinde rol oynar
Kabak çekirdeklerinin içinde yüzde 30-53 oranında sabit yağ bulunur. Bunun dışında fitosteroller ve amino asitler bulunur. Yapılan klinik çalışmalara göre kabak çekirdeği özellikle prostat hastalığında başarılı sonuçlar vermiştir. Bunun dışında kabak çekirdeği astım, yanıklar, kabızlık, egzama hastalıklarında ve kurt düşürmede kullanılır. Kabak çekirdeğinin bilinen bir yan etkisi yoktur.