Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Dereotu hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
DEREOTU
Anethum graveolens L. (Apiaceae)
Maydanozgiller ailesinden olan dereotu 20 cm kadar boylanabilen hoş kokulu otsu bir bitkidir. Tek yıllık veya iki yıllık bir bitki olan dereotunun gövdesinin içi boştur. Yaprakları ise iğne şeklinde derin parçalıdır. Bu özellikleri nedeniyle kolay tanınan bir bitkidir. Dereotunun meyveleri 3-4 mm uzunluğunda, 2-3 mm genişliğinde olup yassı şekildedir. Orta kısmı kahverengi, dış kısımları sarımsı renklidir. Orta kısmında belirgin 3-5 adet çizgi bulunur. Dereotunun tıbbi olarak kullanılan kısımları kurutulmuş meyveleridir. Dereotu tohumlan içinde, sabit yağ, terpenoidler, "Limonen". "Pinen" ve "Dillapiol" adında kimyasal bileşikler bulunur.
Dereotu hazımsızlık ve mide ağrılarına son verir
Tohumları genellikle hazımsızlık, gastrit ve mide ağrılarında kullanılır. Bununla birlikte geleneksel olarak dereotu agnkesici, afrodizyak, süt arttırıcı, iştah açıcı, uyku verici, böbrek taşı düşürücü olarak kullanılmaktadır. Tıbbi olarak dereotu tohumları infüzyon şeklinde bitki çayı olarak kullanılır. Herhangi bir yan etkisi olmayan dereotu tohumları günde üç kez içilebilir. Benzer şekilde dereotu tohumu yağı da kullanılabilir. Ancak bu yağın üretilmesi ve temin edilmesi güçtür.