Kadınlar için Çocuklarda Tuvalet Terbiyesi bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Erken Tuvalet Terbiyesi Vermek Doğru mu hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Çocuklarda Tuvalet Terbiyesi kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Ama bazı çocuklarda tuvalet terbiyesi daha bir yaşını doldurmadan gerçekleşmiyor mu?
Pek çok anne, çocuğun ilk doğum gününden önce tuvalet terbiyesi olarak tanımladıkları bir sistem gerçekleştirmiş görünür. Bu konuda çok şüpheci olduğumu belirtmeliyim. Olup biteni ayrıntılı bir tanımını istediğimde, genel olarak çocuğun tuvalet terbiyesini öğrenmemiş olduğunu, fakat annenin çocuğun belirli bir saatte dışkılama eğiliminde olduğunu fark ederek ona göre tedbir almış olduğunu görürüm. Böylece yapılan şey, her gün beklenilen saat geldiğinde çocuğu alelacele oturağına ya da tuvalete koşturmakta kalmaktadır. Bu durumsa gerçek tuvalet terbiyesi olarak tanımlanamaz, çünkü tuvalet terbiyesinde en önemli olan nokta, çocuğun iradi olarak kendini kontrol edebilmesidir.
Çocuğunuz oturaklı sandalyeye oturtulmak gibi belirli bir işaret üzerine idrar ya da dışkı boşaltımını yapmaya şartlandıysa bu, onun boşaltım sistemini bağımsız olarak kontrol edebildiği anlamına gelmez. Bu durumun çocuğunuz için bedensel faaliyetlerini belirli bir gücün dışarıdan yönetmesinden pek farkı yoktur. Bu da, daha önce görmüş olduğumuz gibi, çocuğun etki-sonuç ilişkileri konusunda yanlış bir fikir edinmesine yol açabilir. Özellikle oturağına oturduğunda oluşagelen bağırsak hareketlerine kendisinin istemli bir şekilde yol açtığını anlamayacaktır.
Bu ayırım her ne kadar fizyolojik yönden çok önemli sayılmayabilirse de psikolojik açıdan tartışma götürmeyecek bir önem taşımaktadır. Çocuğunuzun kendi kişiliğine saygı duyması ve kendi kendinden hoşnut oluşu, itkilerini kontrol altında tutabilme yeteneğine bağlıdır. Asıl tuvalet terbiyesi, bu işin başka birine ya da birtakım sihirli gibi görülebilecek bir olaylar dizisine değil de yalnızca kendine bağlı olduğunu öğrenmesidir.
"Çocuğun Duygusal Sorunları"
Yazan: Dr.Lee Salk