Kadınlar için Çocuklarda Tuvalet Terbiyesi bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklar Neden Gece Yatağını Islatır hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Çocuklarda Tuvalet Terbiyesi kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Neden bazı çocuklar, yataklarını yalnızca geceleri ıslatırlar?
Çocuğunuzu temizliğe alıştırmanız, eğer ona kontrolü kendi başına sağlamasında yardımcı olmanızla başarılmışsa genel olarak bu kontrolün gece de etkisini sürdürmesi gerekir. Kendi tecrübelerime dayanarak, tuvalet terbiyeleri çok erken ele alınan, ya da kontrolü sağlayamazken şartlandırılan çocukların dışkı kontrolünde başarılı olmakla beraber idrar konusunda çok daha uzun süre başarısız kaldıklarını söyleyebilirim. Bu çocuklar çoğunlukla geceleri yataklarını ıslatırlar. Bu nedenle de çocuğunuzu temizliğe alıştırma da acele etmeyecek olduğunuzda mesane (sidik torbası) kontrolünü kalın bağırsak kontrolüyle aynı zamanda gerçekleştirmesi şansı daha fazladır.
Bu arada başka bir etkenin de sözünü etmek gerekir. Pek çok ailede, çocuk temizliğe alışmış kabul edildiğinde bile geceleri yine bez kullanılmaktadır. Bu davranışa yol açan, çocuğun geceleyin bir "kaza" yaparak çarşafları ve yatağı kirleteceği ve bunları gece yarısı değiştirmek gerekeceği korkusudur. Bu, benim kesinlikle karşı çıktığım bir davranış şeklidir. Çocuğunuzun geceleri bezle yatmasına müsaade etmeniz onda gündüzleri yasak olmakla birlikte geceleri bezini kirletebileceği izlenimini uyandırabilir.
Mesane kontrolünün kaybının ancak zaman zaman olduğunu ve buna çoğu zaman duygusal gerginliklerin yol açtığını herhalde fark etmişsinizdir. Bazı durumlarda da külotunu ya da yatağını ıslatma, mesane belirli bir gerilim düzeyine geldiğinde bile uyanamama sonucunu doğuran, soydan gelen bir özelliğe bağlıdır. Bu nedenle de pek çok ailede çocukluk sırasında sık görülen yatak ıslatma durumu bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. Bazı çocuk doktorları, bu tür sorunlarda çocuğa yardımcı olabilmesi için ilaç kullanırlar.
"Çocuğun Duygusal Sorunları"
Yazan: Dr.Lee Salk