Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuğun Cinsellik Soruları Ne Ölçüde Cevaplanmalı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğumun sorularını ne ölçüde cevaplamalıyım?
Her şeyden önce, verdiğiniz açıklamanın çocuğunuzun merakını dürüst bir şekilde gidermesi gerekir. Çocuğunuz, soruları büyük bir ihtimalle Ay'a giden füzeler konusunda da duyduğu doğal merak ve safiyetle sormaktadır. Sorusunu cevaplandırdığınızda merakı tatmin olana kadar soru sormayı sürdürecektir.
Çocuğunuzla ne şekilde konuşmanız gerektiğini sanırım tam olarak söyleyemeyeceğim. Fakat kanımca ilk sorularını sormaya başlamış normal bir çocuk aşağıdaki tipte bir açıklamayı kavrayabilecektir:
Bebek, bahçeye dikilen çiçek tohumlarına benzetilebilecek bir tohumdan gelişir. Tohum, annenin midesinin yakınlarında bulunan döl yatağı adlı organda büyür. Annenin gelişmeye hazır pek çok tohumu vardır, fakat her ay bunlardan yalnızca bir tanesi annenin döl yatağına gelir. Tohumun büyüyebilmesi için babanın (yani, erkeğin) bedeninde oluşan ve erbezlerinden gelen bir sıvı gereklidir. Bu açıklama, özellikle erbezlerinin nerede bulunduğunu ve ancak bir yetişkin olduktan sonra bunlarda bu sıvıdan bulunabileceğini belirttiğinizde, bir erkek çocuk için son derecede ilginçtir. Babadan gelen bu sıvı, (ki sidikle karıştırılmaması gerekir) "sperma" adını taşır ve annenin döl yatağına babanın, penisi kanalıyla aktarılır. Böylece penisten annenin döl yoluna boşalan sperma, annedeki tohumla karşılaşarak onu büyütmeye başlar. Nasıl bir bitki tohumu toprağa ekilmedikçe gelişemezse, annedeki tohumlar da babanın spermleriyle karşılaşmadıkça büyümeye başlayamaz. Annedeki tohum, baba spermiyle aşılandıktan sonra, yavaş yavaş büyümeye ve yine yavaş yavaş bütün ayrıntılarıyla bir bebek şeklini almaya başlar.
Döl yatağı içerisinde fetüsün ne şekilde geliştiğini gösteren resim ya da kitaplara sahip olmanız son derecede yararlıdır. Gebeliğin çeşitli evrelerini görmek, çocuklara bir masal kadar ilgi çekici gelir ve genellikle bebeğin, annenin döl yatağında ne zaman hareket etmeye başladığını, ne şekilde hava ve besin aldığını, ne zaman dışarı çıkması gerektiğini nereden bildiği ve nasıl dünyaya geldiği konusunda sorular sorarlar. Bu soruları da açıklamanızda yapmış olduğunuz gibi kaçamaklara sapmadan doğrudan doğruya cevaplamanız gerekir. Çocuk, bebeğin dokuz ay annenin döl yatağı içinde geliştikten sonra doğduğunu bilmelidir. Anne, döl yatağında sürekli ve düzenli kasılmalar hissettiğinde bebeğin doğmaya hazır olduğunu anlar. Çocuğa bu kasılmalarla bebeğin dünyaya geliş kanalı olan döl yolunun bebeğin geçmesini sağlayacak kadar genişlediğini ve bebeğin doğumundan sonra yine eski haline döndüğünü söyleyebilirsiniz. Bu açıklamalar, bebeğin doğumu için anneye bir doktorun yardım etmesi gerektiğini bu nedenle de annenin bir süre hastanede kalması gerekeceğini söylemek için de çok uygun bir zemin hazırlar.
Çocuğunuzun ilk sorularına sizin gebeliğiniz yol açtıysa ve tatmin edici cevaplar alarak merakı yatıştıysa büyük bir ihtimalle, gebeliğinizi hayranlık ve bir tür "akademik ilgi" ile izleyecektir. Bilgi verildiğinde, çocukların çoğu, bebeğin ne büyüklükte olduğunu ve doğmasının ne kadar süreceğini de öğrenmek ister. Gebeliğin son aylarında olagelen fetüs hareketleri onları son derecede ilgilendirir. Bu arada gebelik olayları üzerinde konuşmanın çocuğunuzun bir kardeş sahibi olma konusunda duyabileceği endişeleri yatıştırıcı bir rol oynayabileceğini de belirtelim.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk