Egzotik Avokado

Kadınlar için BESLENME bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Egzotik Avokado hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz BESLENME kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sebze Gibi Meyve, Egzotik Avokado
Avokado, kökeni Meksika ve Guatemala'nın yüksek platoları olan dünyanın en eski uygarlıklarından Aztek'lerin sofrasından geliyor. Meyveler arasında en yüksek kalori oranına sahip olan avokado diğerlerine oranla yüksek protein de içerir. Gezginler sayesinde önce Avrupa'da yaygınlaşan avokado bugün ülkemizin güney sahillerinde de yetiştiriliyor.

Sofralarımızı süsleyen meyvelere bir yenisi daha eklendi. Avokado kökeni Meksika ve Guatemala'nın yüksek platoları olan bu meyve, Meksika'da yapılan arkeolojik bulgulara, çıkan fosillerden hesaplandığına göre milattan Önce 5 bin yılında Aztekler düzenli avokado ağacı yetiştiriyormuş. Sofralarımıza avokadoyu 16 yüzyılda Amerika kıtasına giden İspanyollar getirmiştir. O tarihlerde bu ilginç meyveyi Avrupa'ya getiren gezginlerden birinin tarifi şöyle; "Büyük ve bol yapraklı bir ağaca sahip, meyvesi armudu andırıyor. Meyvenin ortasında iri bir çekirdeği var." Eti sert dokulu ama olgunlaştığında tereyağı kıvamına dönüşüyor. Lezzetli ve kremamsı bir tadı var". Avokadoyu daha iyi anlatan bir tarif olamaz herhalde. Gezginler sayesinde önce Avrupa'da yaygınlaşan avokado bugün ülkemizin güney sahillerinde de yetiştiriliyor.

Avokado Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz:
Avokado, armut gibi dalındayken tam olgunluğa erişmeyen meyvelerden. Tam olgunluğa toplandıktan sonra erişiyor. Lezzetini tam olarak anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekiyor. Bunun için hemen tüketmek üzere satın alıyorsanız, bilinenin aksine yumuşak olanı seçmeniz daha iyi. Avokadoyu seçerken aynı zamanda derisinin parlak ve kaygan olmasına, salladığınızda çekirdeğin sesinin gelmesine dikkat edin. Ama eğer birkaç gün sonra tüketeceksiniz, sert olanı tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Gazete kağıdına sarılan avokadolar birkaç gün içinde yenecek olgunluğa ulaşırlar. Avokadoyu oda ısısında bekletmek gerekir. Buzdolabına koymanız, soğuktan hiç hoşlanmayan bu meyvelere iyi gelmez. Meyve olmasına rağmen, daha çok sebze gibi kullanılır. Limon suyu ile iyi uyum sağlar. Karides, Istakoz, midye, istiridye gibi deniz ürünleri ile de iyi gider. Baharatla pişirilen yemeklerle, acılı soslarla güzel bir lezzet oluşturur. Giriş yemekleri ve salatalarda da bolca kullanılan avokado nötr tadıyla çok farklı yerlerde karşımıza çıkar. Bir omletin içine, çorbalara, peynirli makarna soslarına katılabildiği gibi, tatlı olarak hazırlanan, çilekli puding ve sorbelerde de kullanılabilir. Hatta muzlu süt yerine biraz şeker ilavesiyle avokadolu süt bile hazırlanabilir.

Avokadonun Besin Değeri:
Avokado, yüksek kalori değerine sahiptir. 100 gramında 191 kalori değeri ile çok besleyicidir. Aynı zamanda diğer meyvelere oranla avokado yüksek potasyum içerir. Bu kalori değerini almasında ise dokusunda yüksek oranda yağ olmasına borçludur.

Avokado İçin Öneriler:
- Avokadoları soyduktan sonra kararmamaları için limon suyuyla ovun.

- Salatalar İçin. avokadoları dilimlemek yerine bir kaşıkla oval parçalar çıkardıktan sonra üzerilerine limon sıkarak servis yapabilirsiniz.

- Lezzetli bir salata için, kaşıkla çıkarılmış avokado, dörde bölünmüş haşlanmış yumurta, ince kıyılmış taze soğan, haşlanmış beyaz etli balık parçalarını karıştırın. Üzerine 4 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı taneli hardal, 1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu ile hazırlanmış sos gezdirin.

- Çabuk bir sos hazırlamak için, soyulmuş avokadoyu püre haline getirin. İçine, 1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan, bir limonun suyu, 4-5 damla acı sos, tuz ve karabiber ekledikten sonra karıştırın. Havuç, salatalık, ve kereviz çubukları ile servis yapın.

- Avokado tavuğa da çok yakışır. Taze bir pidenin veya sandviçin içine haşlanmış tavuk, ince dilimlenmiş avokado, salata yaprakları, domates dilimleri ve taze soğan koyun. Arasına mayonez gezdirin.

- Avokadoları yarım olarak hazırladıktan sonra içlerine deniz ürünleri ve kokteyl sos koyarak servis yapabilirsiniz.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 10:24:39
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Tuz ve Margarin
Tuz ve Margarin
Tuzun ve margarinin faydaları ve zararları nelerdir?   Tuz:  Normalde vücudun çok az tuza ihtiyacı vardır. Fazla tuz vücutta suyu tutar ve ödem oluşturur. Bazı hastalıklarda tuz tüketimine dikkat etmek gerekir. Özellikle kortizon barındıran ilaçların kullanımında tuz tüketilmemeli veya doktora danışılarak gerektiği ölçüde alınmalıdır. Margarin: Özellikle kalp hastalıklarında...
»» devamını oku »»
Ekmek ve Unlu Gıdalar
Ekmek ve Unlu Gıdalar
Ekmek ve unlu gıdaların vücudumuza faydaları: Ekmek ve unlu gıdalar:   Bu grup temel enerji kaynağımızı oluşturur. Örneğin ekmek, makarna, şehriye, pirinç, bulgur, kuskus, börekler, un ve irmikten yapılan tatlılar sayılabilir. Aşırı miktarda karbonhidrat alımından kaçınılmalıdır. Unlu gıdaların tüketimi dikkatli yapılmalıdır. Fazla tüketim sonucu alınan karbonhidrat vücutta...
»» devamını oku »»
Egzotik Avokado
Egzotik Avokado
Sebze Gibi Meyve,  Egzotik Avokado Avokado , kökeni Meksika ve Guatemala'nın yüksek platoları olan dünyanın en eski uygarlıklarından Aztek'lerin sofrasından geliyor. Meyveler arasında en yüksek kalori oranına sahip olan avokado diğerlerine oranla yüksek protein de içerir. Gezginler sayesinde önce Avrupa'da yaygınlaşan avokado bugün ülkemizin güney sahillerinde de...
»» devamını oku »»
Su İçmek İçin 50 Neden
Su İçmek İçin 50 Neden
Su İçmek İçin 50 Neden ve Susuzluğun Vücuda Etkileri 1. Hiç bir şey su olmadan yaşayamaz. 2. Göreceli su yetersizliği vücudun bazı fonksiyonlarını önce bastırır, sonra öldürür. 3. Su temel enerji kaynağıdır. 4. Su vücudun her hücresinde elektriksel ve manyetik enerji üretir, bize yaşam gücü verir. 5. Hücre yapısındaki maddeleri birbirine bağlayan bir yapıştırıcıdır. 6. DNA...
»» devamını oku »»
Tuz Tüketimi ve Olumsuz Etkileri
Tuz Tüketimi ve Olumsuz Etkileri
Tuzu nasıl kullanmalı ve vücutta iyot eksikliğinin sonuçları "Beyaz Altın" dan, "Beyaz Zehir" e... Türk milleti günlük miktarın üç katından fazla tuz tüketmektedir. Türkiye'de ölüm istatistiklerinde birinci sırada kalp-damar hastalıkları vardır. Bunun nedeni araştırıldığında karşımıza, fazla tuz tüketimi çıkar. Dünya Sağlık Örgütü, bir insanın günlük tuz ihtiyacını 5 gram...
»» devamını oku »»
Vitaminler
Vitaminler
Alınması gereken vitaminler nelerdir? Sinir ve sindirim sisteminin normal çalışmasını ve vücudun daha dirençli olmasını sağlarlar. Enerji ve kalori sağlamazlar. Her vitaminin değişik görevleri vardır. Her gün belirli miktarlarda alınması gerekir.  Her yaş grubunun alması gereken vitaminler şunlardır: A vitamini : Gözlerin iyi görmesini sağlar ve solunum sisteminde üst...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder