Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hayatımızda Stresi Arttıran Faktörler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Stres Yaratan Faktörler Nelerdir ve Nasıl başa Çıkılır?
Ilık ve az nemli bahar havası insana huzur ve rahatlık verir. Buna karşılık atmosferdeki ısı ve nem oranı yükseldikçe insanın bedensel gücü azalır. Hareketleri zorlaşır. Çabası, ilgisi, giderek isteği kaybolur. Havadaki ısı ve nem oranı daha fazla yükselirse bitkinlik, halsizlik, yorgunluk artar. Ruhsal yaşantı bozulur. Endişe ve korkudan paniğe kadar varan türlü ruhsal belirtiler ortaya çıkar. Bütün bunların sonunda da kişi bedensel ve ruhsal bir çöküntü içine girebilir. Çevre ve hava kirliliği yapan tozlar ve kimyasal maddeler bütün canlı organizmalar gibi insan için de zararlı etkendir. Bu tür maddelerin çok düşük oranları bile organizmayı olumsuz biçimde etkiler. Bu oran yükseldikçe zararlı etken olma özelliği de birlikte artar.
İnsanın kirden, pislikten, mikroptan korunması, temizliğine özen göstermesi sağlığını koruması için gereklidir. Ancak bu tür korkuların şiddetinin artması, süresinin uzaması insanın kaygılı, endişeli, sıkıntılı bir hayat sürmesine yol açar, rahatını huzurunu kaçırır. Böylece belirli ölçüler içinde koruyucu etkisi olan korku, bu ölçülerin dışında insan için ruhsal kaynaklı zararlı etken olur. İnsanın bedensel ruhsal ve toplumsal uyumun bozar. Hastalıklara yol açar.
Birden bire ortaya çıkan, beklenmeyen, umulmayan duygulanım değişiklikleri ve coşkular da ruhsal kaynaklı zararlı etken olabilir.
İnsan amaçlarına ulaşmak, başarı olmak, saygınlık kazanmak için çalışır. Başkalarıyla yarışır. Onları geçmek, önde bulunmak, üstün olmak için çaba harcar. Bu çabaların şiddeti artar, süresi uzarsa insanın endişesi, kaygısı, sıkıntısı da artar. Böylece toplumsal kaynaklı güdüler, toplumsal kaynaklı zararlı etkene dönüşür. Bir ülkenin ekonomik, politik, sosyal yapısında birdenbire ortaya çıkan değişiklikler; ihtilaller, savaşlar, terör olayları hemen bütün insanlar için toplumsal kaynaklı, zararlı etkenlerdir. O ülkede yaşayan insanları korkutur, yıldırır. İnsanların tüm hayatını, uyumunu alt üst eder.
Görülüyor ki, bir insan doğumundan ölümüne bütün yaşamında zararlı etken niteliği alan veya doğrudan doğruya zararlı etken olan fizyolojik, ruhsal, toplumsal iletilerle sürekli iletişim ve etkileşim durumundadır.