Hepatit A Nedir?

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hepatit A Nedir? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hepatit A Nedir?

Hepatit A son derece bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Hepatit A karaciğeri tutar ve çeşitli derecede hastalığa neden olur. Her yıl dünyada 1.4 milyon kişi hepatit A hastalığına yakalanmaktadır. Hepatit A genel temizlik koşullarının kötü olduğu bölgelerde daha sık görülür.

Hepatit A tifo'dan 10 ile 100 kat, kolera'dan 1000 kat daha sık görülür. Zaman zaman salgınlara yol açarak çok sayıda insanı etkilemektedir. 

Hepatit A nasıl bulaşır?
Hepatit A virüsü hasta kişilerin dışkısında bulunur. Bu virüs genellikle insandan insana temas yoluyla veya virüsün karıştığı su veya besinlerle bulaşır. Örneğin hasta bir çocuğun altını değiştirdikten sonra ellerinizi yıkamazsanız veya hasta bir kişi tuvalet sonrası ellerini yıkamaz ve sizinle aynı tuvaleti kullanırsa siz de hasta olabilirsiniz. Eğer virüsle bulaşmış besinler yenilirse hastalık hızla yayılabilir. Hepatit A hastalığı olan bir aşçının yaptığı yemeklerden hastalık bulaşabilir. Virüsle bulaşmış su veya bu suda yıkanmış yiyecekleri yiyen insanlarda da hepatit A ortaya çıkabilir. Çiğ veya az pişmiş yiyeceklerden de hastalık bulaşabilir (örn. Salata, soyulmamış meyve, deniz mahsülleri gibi). Hepatit A daha nadir olmakla birlikte kan yoluyla ve cinsel ilişki ile de bulaşabilir. 

Hepatit A'nın belirtileri nelerdir?
Hepatit A hastalığına yakalan kişilerde aşağıdaki belirtiler görülür:
- Grip benzeri belirtiler (ateş, titreme, halsizlik gibi)

- Bulantı

- Sarılık (gözlerin ve derinin sararması)

- İdrarın koyulaşması (demli çay rengi)

- Dışkı renginin açılması

- Karın ağrısı

- Yorgunluk 

Bu belirtilerin hepsi aynı anda olabileceği gibi hiçbir de görülmeden sessiz olarak hastalık ortaya çıkabilir. Hastanın yaşı arttıkça hastalık daha ağır seyreder. Küçük çocuklarda hiçbir belirti görülmeyebilir. Hepatit A erişkin hastalarda bir ay sürebilir. Hepatit A geçiren hastaların % 15'i hastanede tedavi görmek zorunda kalabilir. Hepatit A hastalığı tanısını koymak için bazı laboratuvar testleri yapılabilir. Bu konuda en sağlıklı bilgileri doktorunuzdan edinebilirsiniz. 

Hepatit A'nın sonuçları nelerdir?
Hepatit A hastalığına yakalanan kişilerin çok büyük bir kısmı iyileşmektedir. Hastalık süresince çok uzun süre yatakta kalınması ve buna bağlı olarak işgücü kaybında artış söz konusudur. Tam düzelme 6 ay kadar sürebilir. 

Hepatit A'nın sonuçları
Fulminant hepatit: Çok ağır bir karaciğer hastalığıdır. Yaşlılarda % 50'den fazla ölümle sonuçlanabilir. Hepatit A hastalığı geçirenlerin %0.1 - 6,9'unda fulminant hepatit gelişebilir.

Tekrarlayan hepatit A: Hastaların %3 - 20'sinde tekrarlama görülebilir. Hepatit A hastalığına yakalanan 15-39 yaşları arasındaki hastalarda ölüm oranı %0,3 iken, bu oran 40 yaş üstü hastalarda %2,1 olmaktadır. 

Hepatit A'dan nasıl korunulur?
Temizliğinden emin olunmayan musluk suyunu içmeyin ve bu sudan oluşan buzu kullanmayın. Aynı tehlike bu su ile diş fırçalarken de söz konusu olabilir. Soyulmamış meyvelerin, salataların, haşlanmamış sebzelerin yıkanmadan yenmemesi ve çiğ deniz mahsüllerinden (istiridye, midye vs.) sakınılması gerekir.

Sokaklarda temizlik kurallarına dikkat edilmeden hazırlanmış yiyecek ve içeceklerin yenilmemesi gerekir. Tüm bu önlemlere rağmen hepatit A riski altında olabilirsiniz. Hepatit A'dan korunmanın en güvenli yolu aşılanmaktır. 

Kimler hepatit A riski altındadır?
- Çocuk yuvaları, kreşler ve okullarda bulunan çocuklar ve buralarda görevli olan personel

- Temizlik koşullarının kötü olduğu bölgelere seyahat edenler

- Sağlık çalışanları, laboratuvar personeli 

- Askeri personel

- Hapishanede bulunanlar ve görevliler

- Kan nakli yapılanlar ve hemodiyaliz hastaları

- Yakınları hepatit A hastalığı geçirenler 

Kimler Aşılanmalı?
Hepatit A'nın sık görüldüğü toplumlar ve Hepatit A salgınlarının olduğu toplumda yaşayan çocuklar (*Bu çocuklar rutin aşılanmalıdır.) Aşılanmamış ve hastalığı geçirmemiş erişkinler mutlaka aşılanmalıdır. 

Hepatit A aşısı nedir?
Hepatit A hastalığından korunmak için aşılanmak en etkili ve güvenilir yoldur. Türkiye'de bulunan hepatit A aşısı kimyasal yöntemlerle etkisiz hale getirilmiş virüs'den yapılmıştır. Hepatit A aşısı hepatit A virüsü parçacıklarından oluşmuştur ve kendisi hastalığa yol açmaz. Son derece güvenilirdir. 

Hepatit A aşısı nasıl uygulanır?
Hepatit A aşısının çocuklar ve erişkinler için iki farklı formu vardır. Hepatit A aşısı ilk olarak uyguladıktan 1 ay sonra 2. Doz ve ilk uygulama anından 6 ay sonra 3.doz olarak uygulanır. Bu şekilde uygulanan aşı programından sonra kişi en az 20 yıl boyunca hepatit A'ya karşı korunmuş olmaktadır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
5.12.2014 12:56:23
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Grip ve Soğuk Algınlığının Belirtileri
Grip ve Soğuk Algınlığının Belirtileri
Grip Hastalığının Tipik Seyri Grip ; Ateş, Burun akıntısı, Boğaz ağrısı, Kas ağrıları, Baş ağrısı, Öksürük, İştahsızlık, Halsizlik olarak seyreder Her soğuk algınlığı griple eş anlamlı kabul edilmemelidir.  Çeşitli virüslerin yol açabileceği "gribal enfeksiyonlar" 3 güne kadar varan bir kuluçka devresinden sonra ani olarak başlamakta, boğazda kaşıntı hissi, hapşırma, burun...
»» devamını oku »»
Yüksek Tansiyon Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler
Yüksek Tansiyon Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler
Yüksek tansiyon kalp hastalığının habercisi Uzmanlar yüksek tansiyon ile kalp hastalığı arasındaki ilişkinin önemini vurguluyor ve yüksek tansiyon hastalarının etkin bir şekilde tedavi edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Yüksek tansiyon kalp hastalığı, felç, böbrek hastalığı gibi komplikasyonlara yol açması nedeniyle çağımızın "sessiz katili" olarak adlandırılıyor.  Bugün...
»» devamını oku »»
AIDS
AIDS'in Seyri ve HIV Bulaşmasını Önleme
AIDS Hastalığının Gidişi HIV'e maruz kalma her zaman enfeksiyonla sonuçlanmaz, yıllar boyu tekrarlanarak maruz kalan bazı kişilerde enfeksiyon gelişmemiştir. Dahası, enfekte kişilerin pek çoğu on yıldan uzun süre hastalanmamıştır. Günümüzdeki ilaç tedavisinden yararlanmayan ve HIV ile enfekte bir kişide enfeksiyondan sonraki birkaç yıl içinde AIDS gelişmesi olasılığı yüzde...
»» devamını oku »»
Hamilelikte Bulantı, Baş Dönmesi ve Yorgunluk
Hamilelikte Bulantı, Baş Dönmesi ve Yorgunluk
Gebelikte yorgunluk, baş dönmeleri ve bulantı Geleceğin anneleri yorgunluk, ateş, baş dönmeleri, mide bulantıları ve kabızlık gibi rahatsızlıklardan şikayetçidirler. Hamilelikte baş dönmeleri ve yorgunluğun kaynağı aynıdır. Gebelik hormonu genişlemeye, damarların işlevi değişmeye başlar ve kan basıncında bir azalma görülür. Kan dolaşımının normal olmaması özellikle...
»» devamını oku »»
Başarılı Emzirme
Başarılı Emzirme
Başarılı Emzirme Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar.Nasıl emzireceğini bilen anne kendine güven duyar.  Gebelik sırasında memede ne gibi değişikşikler olur? Gebelik dönemi boyunca annenin memeleri, doğacak bebek için dünyadaki en uygun sütü üretecek ve kullanmaya hazırlayacak bir fabrika haline gelir. Meme...
»» devamını oku »»
Ağrı Kesicileri Güvenli ve Etkin Kullanmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?
Ağrı Kesicileri Güvenli ve Etkin Kullanmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?
ağrı kesicileri nasıl kullanmalı? • Sağlık sorunlarınızın farkında olun: Kan pıhtılaşmasını azaltan ilaçlar kullanıyorsanız, böbrek hastalığı, ülser veya aspirin alerjiniz varsa NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen) almanız sakıncalıdır.  • İlaç etkileşimlerinden kaçının: Başka nedenlerle kullandığınız ilaçlar varsa ağrı kesici almadan önce doktor veya...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder