Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Grip (İnfluenza) ve Soğuk Algınlığı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Grip (İnfluenza) ve Soğuk Algınlığını birbirinden ayırmak gerekiyor
Soğuk algınlığı (gribal enfeksiyon) ile influenzaya (grip) ilişkin semptomlar karşılaştırıldığında her ikisinin de farklı bir tablo oluşturduğu belirgin bir biçimde göze çarpmaktadır.
Grip nedir?
Gribi tanımlamak sanıldığı kadar kolay değildir. Bunun nedeni grip etkeni Influenza virüslerinin birbirinden farklı 3 ayrı başlık altında (A, B, C) bulunmasıdır. Influenza virüs A ve B'nin yol açtığı enfeksiyonlar oldukça ağır seyredebilmekte, böylelikle gripin klinik tablosuna uymaktadır. Diğer taraftan C tipi ile oluşan enfeksiyonların seyri ateşsiz ve hafiftir. Ancak, Influenza A, B vakalarının belirgin bir oranda, enfeksiyonun derecesi ve bağışıklığa bağlı olmak üzere, nezle, farinjit veya trakeobronşit belirtileriyle seyrettiği veya tümüyle subklinik kaldığı unutulmamalıdır.
Grip ya da diğer adıyla influenza özellikle kalp ve akciğerlerinden rahatsız hastalarda ve yaşlı kimselerde yaşamsal bir tehdit oluşturmaktadır. Diğer taraftan soğuk algınlığı başlığı altında görülen tablolar (gripal enfeksiyonlar) göreceli olarak zararsız boyutlarda kalmaktadır.
Endüstri toplumlarında solunum yollarının akut enfeksiyonları en sık görülen hastalıklar arasında olup %90'ından fazlasına virüsler yol açmaktadır. Bu virüsler, Influenza virüsü Rhino virüs, Corona virüs, Adeno virüsler, RSV (Respiratory Syncytial Virus), Parainfluenza virüs, Echo virüs ve Coxsackie virüs gibi etkenlerin de yer aldığı sayıları 100'ü bulan geniş bir palet içerisinde yer almaktadır.