Sayılar ve Sağlığınız

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sayılar ve Sağlığınız hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sağlığınızı Korumanın Püf Noktaları

Sadece sayılara bakarak sağlık abidesi olamazsınız. Sağlığınız, sayılarla bilimsel resim yapmanın ötesinde bir kavramdır. Sağlık; genlerin, hayat tarzının ve çevresel faktörlerin tamamen kişiye özgü mükemmel bir karışımıdır

Fakat bazı sayılar vardır ki bunlar sağlığınızı koruyabilmeniz için önemli kilometre taşlarıdır. Bu sayıları iyi bilmek sizi doğru yönlendirecektir. 

Kan Basıncı: 130 ve 85
Yüksek kan basıncı; kalp hastalığı, inme ve böbrek hastalığı riskini arttırır. Yüksek sistolik basınç (tansiyonunuz ölçülürken söylenen ilk rakam) her kalp atımında damarlarınızın içindeki en yüksek basıncı ifade eder. Bu basınç damar duvarlarınızı eninde sonunda zayıflatmaya yetecek kadar yüksektir. Yüksek diyastolik basınç (tansiyonunuz ölçülürken söylenen ikinci rakam) ise iki kalp atımı arasında kalbinizin ve kan damarlarınızın yeterince dinlenemediğini ifade eder. 

Gerek sistolik gerekse diyastolik kan basıncınızdaki uzun süre sebat eden yükselmelere dikkat edin. Aşağıdaki, sağlıklı yetişkinler için geçerli olan tansiyon rakamlarını bilin:

Normal tansiyon: 130/85 mmHg''den düşük olmalı. 

Yüksek-Normal Tansiyon Sınırı: 130-139/85-89 mmHg. 

Hipertansiyon: Sürekli olarak 140/90 mmHg''den yüksek.
 
Eğer tansiyonunuz 160/100 mmHg veya daha yüksek ise hemen bir hastaneye gitmelisiniz.

Kalori: 26
Günlük diyetle alınan yağlar çoğu kişi için ilgi odağı olmakla birlikte asıl olan kaloridir. Kişinin kilosunu kontrol altında tutması, aslında gün içerisinde aldığı kalori miktarıyla yaktığı kalori miktarı arasındaki dengeyle ilgilidir. Günlük kalori ihtiyacınızı basitçe hesaplayabilirsiniz:

Kilonuzu korumak için: Mevcut kilonuz (kg) X 26 = günlük kalori ihtiyacı 

Kilo vermek için: Mevcut kilonuz (kg) X 20 = günlük kalori ihtiyacı 

Yağ: 30
Yağdan zengin beslenmek, kalp hastalığı ve hipertansiyon riskini arttırır. Çok fazla yağdan kaçınmak için; gıdalarla aldığınız yağ miktarını gram cinsinden, günlük kalori ihtiyacınızın 30''da biriyle sınırlayın. 

Basitçe hesaplamak için, günlük kalori ihtiyacınızı 30'a bölün. Örneğin; günde 1800 kaloriye ihtiyacınız varsa, günlük yağ alımınızı 60 gramla sınırlayın (1800 + 30 = 60). 

Bel - Kalça Oranı: 1 veya 0.85
Karın bölgenizde fazla yağ olması (elma şekilli olmak) kalp hastalığı, hipertansiyon, inme ve şeker hastalığı riskinizi arttırır. Kalça ve baldır bölgenizde fazla yağ olması ise (armut şekilli olmak) kilosu normal olan bir kişiden daha fazla hastalık riski taşımayacağınız anlamına gelir. Vücudunuzdaki yağın dağılımı, bel, kalça oranıyla ifade edilir. 

Bel, kalça oranını hesaplamak için:

1. Göbek hizasından belinizi ölçün.
2. Kalçalarınızı en geniş yerinden ölçün.
3. Bel ölçünüzü kalça ölçünüze bölün.

Eğer erkekseniz; 1'in üzerindeki değerler sağlık açısından risk altında olduğunuz anlamını taşır. Eğer kadınsanız; 0.85'in üzerindeki değerler sağlık açısından risk altında olduğunuz anlamını taşımaktadır. 

Egzersiz: 30 ve 5
Fiziksel hareketlerden uzak bir yaşam tarzı; kalp hastalığı, osteoporoz (kemik erimesi) ve kilo alma riskini beraberinde getirir. Fakat bu durum bir daha asla sağlıklı olamayacaksınız anlamını taşımaz. 

Her gün yapamasanız bile haftada 5 gün, en az 30 dakika hafif egzersiz yapmaya çalışın. Üstelik bu otuz dakikayı da bir defada gerçekleştirmek zorunda değilsiniz. Gün içerisinde yürüyüşler yapmak, merdiven çıkmak, bisiklete binmek gibi bölünmüş aktivitelerle de 30 dakikayı doldurabilirsiniz. Gün içerisindeki yürüyüşlerinizi canlı kılmaya gayret edin. 

Kolesterol Oranı: 4.5
Vücuttaki toplam kolesterol; düşük-yoğunluklu lipoproteinler (LDL), yüksek-yoğunluklu lipoproteinler (HDL) ve kandaki diğer maddelerden meydana gelir. Toplam kolesterolünüz istenen seviyelerde olsa bile (200 mg/dl''nin altında), yüksek LDL ve düşük HDL miktarları sizi hala kalp hastalığı ve damar sertliği riski altına sokar. 

Kolesterol oranınızı hesaplamak için: Toplam kolesterol miktarınızı HDL miktarına bölün. İstenen oran 4.5'in altıdır. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 20:02:09
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Soğuk Eller ve Ayaklar
Soğuk Eller ve Ayaklar
Soğuk eller ve ayakların nedenleri nelerdir? Beden ısısı ayar noktası sorunun merkezi olabilir. Yatağa girdiğinizde eşiniz soğuk ayaklarınız yüzünden sıçrayarak uyanır. Patronunuz,el sıkışırken elinizin soğukluğundan irkilir. Soğuk eller ve ayaklar diğerlerine rahatsız edici gelebilir ama sahibi için daha kötüdür.  Çok nadir ciddi bir sağlık sorununun kan dolaşımı bozukluğu...
»» devamını oku »»
Aşırı Sıcak ve Nemin Vücudumuza Etkisi
Aşırı Sıcak ve Nemin Vücudumuza Etkisi
Kalp ve dolaşım sisteminde aşırı sıcak ve nemli havanın etkisi Yaz mevsimi ile birlikte sıcaklığın artması, durgun hava ve aşırı nem insan vücudunda "termal stres" adı verilen özel bir durum yaratır. Hastalık sayılmayan ancak insanı rahatsız eden, moralini bozan bu gerginlik kıyı kentlerinde, göl ve büyük nehir kenarlarında yaşayanlarda daha çok görülür. Termal stres denilen...
»» devamını oku »»
Yaz Ayları ve Mantar Hastalıkları
Yaz Ayları ve Mantar Hastalıkları
Mantarlar ve tedavileri Ciltteki mantar hastalıkları arasında en sık görüleni olan alacalı tinea (tinea versicolor) Pityrosporum cinsinden asalak mantarların neden olduğu bir durumdur. Tipik olarak bu mantar hastalığı gövde, boyun ve kollarda bazen de yüzde düzensiz olarak yayılan, hafif soyulan sütlü kahve renkli lekelerle kendini belli eder. Lekeler yavaş yavaş yayılarak...
»» devamını oku »»
Stres ve Biz
Stres ve Biz
Strese karşı ne yapmalı? Tüm ailenizin toplandığı bir tatil akşamı yemeğinin ertesi sabahı zonklayan bir baş ağrısıyla uyanırsınız. Kalabalık bir ev ve hummalı bir günlük program beyninizde dansetmektedir. Baş ağrınızın sebebini o anda keşfedersiniz: stres.  Stres baş ağrısından kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığın oluşumunda bir faktör olarak kabul edilir. Stres,...
»» devamını oku »»
Kadınların Sağlık Konusundaki Yanlış İnanışları
Kadınların Sağlık Konusundaki Yanlış İnanışları
Kadınların sağlık konusundaki bilgileri Hayali hikayeleri ve masalları çocukluk yıllarınızda bıraktınız. Ancak sağlığınızla ilgili bir takım yanlış inanışları hala bırakamamış olabilirsiniz. Size hangi bilgilerin yardımcı olacağını, hangilerinin ise zarar vereceğini bilmemek sizi gerçekten incitebilir. İşte size kadın sağlığıyla ilgili çok sık rastlanan yanlış inanışlar ve...
»» devamını oku »»
Güneşin Bronzlaşma Dışında Faydaları Nelerdir
Güneşin Bronzlaşma Dışında Faydaları Nelerdir
Güneşin bronzlaşma dışında yararları var mı? Bronzlaşma gibi "kozmetik" bir olay dışında güneş ışınlarının sayısız yararı vardır. Ultraviyolenin en iyi bilinen etkisi, ciltte D vitamini sentezini sağlamasıdır . D vitamini kemiklerin gelişimi için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Başta sedef hastalığı (psoriyazis) olmak üzere birçok deri hastalığı güneşin tedavi edici...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder