Sayılar ve Sağlığınız

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sayılar ve Sağlığınız hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sağlığınızı Korumanın Püf Noktaları

Sadece sayılara bakarak sağlık abidesi olamazsınız. Sağlığınız, sayılarla bilimsel resim yapmanın ötesinde bir kavramdır. Sağlık; genlerin, hayat tarzının ve çevresel faktörlerin tamamen kişiye özgü mükemmel bir karışımıdır

Fakat bazı sayılar vardır ki bunlar sağlığınızı koruyabilmeniz için önemli kilometre taşlarıdır. Bu sayıları iyi bilmek sizi doğru yönlendirecektir. 

Kan Basıncı: 130 ve 85
Yüksek kan basıncı; kalp hastalığı, inme ve böbrek hastalığı riskini arttırır. Yüksek sistolik basınç (tansiyonunuz ölçülürken söylenen ilk rakam) her kalp atımında damarlarınızın içindeki en yüksek basıncı ifade eder. Bu basınç damar duvarlarınızı eninde sonunda zayıflatmaya yetecek kadar yüksektir. Yüksek diyastolik basınç (tansiyonunuz ölçülürken söylenen ikinci rakam) ise iki kalp atımı arasında kalbinizin ve kan damarlarınızın yeterince dinlenemediğini ifade eder. 

Gerek sistolik gerekse diyastolik kan basıncınızdaki uzun süre sebat eden yükselmelere dikkat edin. Aşağıdaki, sağlıklı yetişkinler için geçerli olan tansiyon rakamlarını bilin:

Normal tansiyon: 130/85 mmHg''den düşük olmalı. 

Yüksek-Normal Tansiyon Sınırı: 130-139/85-89 mmHg. 

Hipertansiyon: Sürekli olarak 140/90 mmHg''den yüksek.
 
Eğer tansiyonunuz 160/100 mmHg veya daha yüksek ise hemen bir hastaneye gitmelisiniz.

Kalori: 26
Günlük diyetle alınan yağlar çoğu kişi için ilgi odağı olmakla birlikte asıl olan kaloridir. Kişinin kilosunu kontrol altında tutması, aslında gün içerisinde aldığı kalori miktarıyla yaktığı kalori miktarı arasındaki dengeyle ilgilidir. Günlük kalori ihtiyacınızı basitçe hesaplayabilirsiniz:

Kilonuzu korumak için: Mevcut kilonuz (kg) X 26 = günlük kalori ihtiyacı 

Kilo vermek için: Mevcut kilonuz (kg) X 20 = günlük kalori ihtiyacı 

Yağ: 30
Yağdan zengin beslenmek, kalp hastalığı ve hipertansiyon riskini arttırır. Çok fazla yağdan kaçınmak için; gıdalarla aldığınız yağ miktarını gram cinsinden, günlük kalori ihtiyacınızın 30''da biriyle sınırlayın. 

Basitçe hesaplamak için, günlük kalori ihtiyacınızı 30'a bölün. Örneğin; günde 1800 kaloriye ihtiyacınız varsa, günlük yağ alımınızı 60 gramla sınırlayın (1800 + 30 = 60). 

Bel - Kalça Oranı: 1 veya 0.85
Karın bölgenizde fazla yağ olması (elma şekilli olmak) kalp hastalığı, hipertansiyon, inme ve şeker hastalığı riskinizi arttırır. Kalça ve baldır bölgenizde fazla yağ olması ise (armut şekilli olmak) kilosu normal olan bir kişiden daha fazla hastalık riski taşımayacağınız anlamına gelir. Vücudunuzdaki yağın dağılımı, bel, kalça oranıyla ifade edilir. 

Bel, kalça oranını hesaplamak için:

1. Göbek hizasından belinizi ölçün.
2. Kalçalarınızı en geniş yerinden ölçün.
3. Bel ölçünüzü kalça ölçünüze bölün.

Eğer erkekseniz; 1'in üzerindeki değerler sağlık açısından risk altında olduğunuz anlamını taşır. Eğer kadınsanız; 0.85'in üzerindeki değerler sağlık açısından risk altında olduğunuz anlamını taşımaktadır. 

Egzersiz: 30 ve 5
Fiziksel hareketlerden uzak bir yaşam tarzı; kalp hastalığı, osteoporoz (kemik erimesi) ve kilo alma riskini beraberinde getirir. Fakat bu durum bir daha asla sağlıklı olamayacaksınız anlamını taşımaz. 

Her gün yapamasanız bile haftada 5 gün, en az 30 dakika hafif egzersiz yapmaya çalışın. Üstelik bu otuz dakikayı da bir defada gerçekleştirmek zorunda değilsiniz. Gün içerisinde yürüyüşler yapmak, merdiven çıkmak, bisiklete binmek gibi bölünmüş aktivitelerle de 30 dakikayı doldurabilirsiniz. Gün içerisindeki yürüyüşlerinizi canlı kılmaya gayret edin. 

Kolesterol Oranı: 4.5
Vücuttaki toplam kolesterol; düşük-yoğunluklu lipoproteinler (LDL), yüksek-yoğunluklu lipoproteinler (HDL) ve kandaki diğer maddelerden meydana gelir. Toplam kolesterolünüz istenen seviyelerde olsa bile (200 mg/dl''nin altında), yüksek LDL ve düşük HDL miktarları sizi hala kalp hastalığı ve damar sertliği riski altına sokar. 

Kolesterol oranınızı hesaplamak için: Toplam kolesterol miktarınızı HDL miktarına bölün. İstenen oran 4.5'in altıdır. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 20:02:09
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Güneşlenmenin Püf Noktaları
Güneşlenmenin Püf Noktaları
Nasıl Güneşlenmeliyiz? Güneşe ilk defa çıkıyorsanız cildinizin özelliğine göre güneşte kalış sürenizi ayarlayın. Açık tenli kişilerde ilk kalış süresi 5-10 dakikadır. Kumral tenliler ilk çıkışlarında 10-20 dakika, buğday tenliler 20-30 dakika, esmerler ise 40 dakika kadar güneşte kalabilir. Açık tenli kişiler mutlaka güneşten koruyucu maddeler kullanmalıdır.  Güneş banyosu...
»» devamını oku »»
Sistit ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Sistit ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Sistit ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Kadınlarda idrar yolunun daha kısa ve mikroorganizma girişinin daha elverişli olması nedeniyle daha sık görülen idrar kesesi iltihabıdır. Gebelik, böbrek taşları, şeker hastalığı gibi nedenler sistiti kolaylaştırır.  Sık idrar yapma ihtiyacı, idrar yaparken yanma, mesane üzerinde dolgunluk hissi, bulanık ve kötü kokulu...
»» devamını oku »»
Yazın Belinize ve Sırtınıza Dikkat Edin
Yazın Belinize ve Sırtınıza Dikkat Edin
Yazın bel ve sırt ağrılarından korunmak için ne yapmalı? Günlük yaşantımızda vücudumuzun yükünü çeken omurga kemiğinin kıymetini pek bilmeyiz, onu normal yapısına aykırı hareketlere ve duruşlara zorlarız. Böylece sırt ve bel ağrılarına davetiye çıkartırız. Sırtımızı sağlığa kavuşturmanın ilk adımı, omurgamızı yormayan d oğru bir duruşa kendimizi alıştırmaktır. Ayaklar...
»» devamını oku »»
Yaz Ayları ve Mantar Hastalıkları
Yaz Ayları ve Mantar Hastalıkları
Mantarlar ve tedavileri Ciltteki mantar hastalıkları arasında en sık görüleni olan alacalı tinea (tinea versicolor) Pityrosporum cinsinden asalak mantarların neden olduğu bir durumdur. Tipik olarak bu mantar hastalığı gövde, boyun ve kollarda bazen de yüzde düzensiz olarak yayılan, hafif soyulan sütlü kahve renkli lekelerle kendini belli eder. Lekeler yavaş yavaş yayılarak...
»» devamını oku »»
Uykunun Kilo Verme Üzerindeki Etkisi
Uykunun Kilo Verme Üzerindeki Etkisi
Kilo verme denilince akla ilk olarak düzenli beslenme, sıkı bir diyet ve spor gelir. Düzenli uyku ise genellikle atlanır. Ancak unutulmamalıdır ki bütün bileşenler birbirini etkiler. Örneğin düzenli uyumadığınızda aldığınız besin miktarı artar veya sporsuz diyet yaptığınızda kas kaybınız daha fazla olarak kilo vermenizi durur. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için düzenli...
»» devamını oku »»
Diş Eti Hastalığının Sebepleri
Diş Eti Hastalığının Sebepleri
Dişlerimi düzenli fırçalamama rağmen neden diş eti hastalığına yakalandım? Büyük olasılıkla fırçalamayı tam ve etkin olarak yerine getiremiyorsunuz. Çoğumuz dişler ile diş etlerinin birleştiği bölgeyi tam anlamıyla temizlemenin ne kadar zor olduğunu bilmeyiz. Bu nedenle belki de fırçalama tekniğiniz ve  sürenizin bir uzman yardımı ile düzeltilmeye ihtiyacı vardır. Ayrıca diş...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder