Ergonomi, İş Yerimiz ve Biz

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Ergonomi, İş Yerimiz ve Biz hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Ergonomi, iş yerinde vücut sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler
Kısaca iş yerinde çalışanlar ile iş yerinin fiziki yapısı arasında uyum sağlamak anlamına gelen ergonomi, oldukça yeni bir bilim dalı. Ergonomi uzmanları günlük yaşantımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz iş yerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmayı amaçlıyorlar. İş yerinde vücudu aşırı yüklenmeden korumak için bazı genel ergonomik kuralları vardır. İşte bunlardan bazıları: 

Boyu ayarlanabilen ofis eşyaları kullanın. Bedeniniz için rahat pozisyonlar arayın. Diz ve dirsekleri "nötral" ya da gevşek pozisyonlarda tutun. 

Aynı hareketleri çok fazla tekrarlamayın. Her 10-15 dakikada bir 30 saniye gibi sık ve kısa aralar verin. Telefonunuza cevap vermek için ayağa kalkın. 

Aynı pozisyonda çok uzun süre kalmayın. İşiniz gereği sürekli fare veya telefon kullanıyorsanız fareyi kullanan bileğinizi destekleyin veya telefon kulaklığı kullanın. 

Omuzlarınız gergin olmasın. 

Dizleriniz kalçanızla 90 derecelik açı yapacak şekilde oturmanızın bir zararı yoktur ancak hafifçe geriye dayanabilirsiniz. Gövdenizi öne doğru eğmeniz ise sırtınıza fazla yük bindirecektir. 

Koltuğunuz, ayaklarınızın yere basmasına izin vermelidir. Bacak pozisyonlarınızı sık sık değiştirin. 

Monitörünüz sizden mümkün olduça uzakta ama yazılanları görebileceğiniz bir mesafede dursun. Sırt ve bel ağrılarınız varsa monitörün yüksekliğini değiştirmeyi deneyin. 

Gözleriniz yoruluyorsa daha büyük bir ekrana ihtiyacınız olabilir. 

Klavyeniz bileğinizin yüksekliğinde veya daha aşağıda olsun. Koltuğunuzu yükseltmeniz veya masanızı alçaltmanız gerekebilir. 

Bilekleriniz keskin veya sert bir yere dayanmamalıdır. 

Klavyede çalışırken ön kollarınızın yere paralel olması (dirseklerin 90 derece açı yapması) önerilir. 

Farenizin klavye ile aynı düzeyde olmasına dikkat edin. 

Klavyede yazarken parmaklarınızı hafifçe kıvrık tutun. 

Unutmayın: İş yeri, ergonomi denkleminin sadece bir yanıdır. Araç kullanma, uyku pozisyonu ve hobileriniz gibi iş dışındaki aktivitelerinizi de gözden geçirin.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 19:58:15
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Stres ve Biz
Stres ve Biz
Strese karşı ne yapmalı? Tüm ailenizin toplandığı bir tatil akşamı yemeğinin ertesi sabahı zonklayan bir baş ağrısıyla uyanırsınız. Kalabalık bir ev ve hummalı bir günlük program beyninizde dansetmektedir. Baş ağrınızın sebebini o anda keşfedersiniz: stres.  Stres baş ağrısından kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığın oluşumunda bir faktör olarak kabul edilir. Stres,...
»» devamını oku »»
Menopozda Neler Yemeli, Neler Yememeli
Menopozda Neler Yemeli, Neler Yememeli
Menopoz  da beslenme şekli Menopozda vücuttan kalsiyum atımı hızlanır. Bu durum kemik kütlesinin kaybını hızlandırır. Bunun sonucunda kemiklerin gücü azalır ve kırılmaya duyarlı bir duruma gelir. Eğer birey çocukluk ve gençlik döneminde yeterli kalsiyum almamışsa, kemik zaten zayıf olduğundan kırılma riski daha da artar. Bu duruma "osteoporosiz" denir. Osteoporosizin...
»» devamını oku »»
Çocukları Kazadan Korumak İçin Önlemler
Çocukları Kazadan Korumak İçin Önlemler
Çocukları kazadan korumak için ne yapmalı? Küçük çocuk ölümlerinin en başta gelen nedenlerinin hemen hemen tümü önlenebilen kazalara bağlıdır. Bunların büyük bölümü yaz aylarında gerçekleşir. En sık yaralanma ve ölümle sonuçlanan 7 kazaya karşı alacağınız önlemlerle çocuklarınızın güvenliğini büyük ölçüde sağlayabilirsiniz: düşmeler, motorlu araç kazaları, boğulma,...
»» devamını oku »»
Yaz Mevsimi ve Ruhsal Durumumuz
Yaz Mevsimi ve Ruhsal Durumumuz
Sıcağın ruhsal olarak etkisi nedir? Güneşin ruhsal durum üzerine olumlu etki yaptığı çok eski devirlerden beri bilinmektedir. Tıp biliminin babası sayılan Hipokrates, eserlerinde güneşin çeşitli hastalıklara olan yararı üzerinde durmuştur. Güneş ışınları beynimizde bazı merkezleri etkilemekte, vücuttaki hormon bezlerini harekete geçirdiği, bazı hormonların salgılanmanın...
»» devamını oku »»
Sigara Tiryakileri Nelere Dikkat Etmeli
Sigara Tiryakileri Nelere Dikkat Etmeli
Sigara tiryakilerine zararlarını en aza indirmek için ne yapmalı? Her yemekten sonra dişleri fırçalamak, sigara içme isteğini kısa bir süre de olsa azaltır. Çay, kahve yerine su, meyve veya sebze sularını tercih edin. Alkollü içkilerin, sigara isteğini artırdığını hiç unutmayın.  Sigaranın zararları herkesçe bilinen bir gerçek olmasına rağmen birçok kişi bu kötü...
»» devamını oku »»
Kadınların Sağlık Konusundaki Yanlış İnanışları
Kadınların Sağlık Konusundaki Yanlış İnanışları
Kadınların sağlık konusundaki bilgileri Hayali hikayeleri ve masalları çocukluk yıllarınızda bıraktınız. Ancak sağlığınızla ilgili bir takım yanlış inanışları hala bırakamamış olabilirsiniz. Size hangi bilgilerin yardımcı olacağını, hangilerinin ise zarar vereceğini bilmemek sizi gerçekten incitebilir. İşte size kadın sağlığıyla ilgili çok sık rastlanan yanlış inanışlar ve...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder