Bebeklerde Gaz, Nedenleri ve Ne Yapmalı?

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Bebeklerde Gaz, Nedenleri ve Ne Yapmalı? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeklerde Gaz Sancıları
İnfantil kolik, bebeklerde 10-15 günlükken başlar ve sıklıkla 3-4 ay kadar devam eder. Kesin nedeni bilinmeyen ancak bağırsakların olgunlaşma eksikliğine bağlanan ve toplumumuzda gaz sancısı olarak bilinen bir durumdur. İnfantil kolik için çeşitli tanımlar yapılmaktadır.

Ancak en çok kullanılan tanım; sağlıklı bir bebekte barsak kökenli olarak en az günde 3 saat, en az haftada üç gün ve en az 3 hafta süren periyodik ağlamalardır. Ancak çok ağlamanın ölçüsü her anne baba için değişebilmektedir.Bu nedenle en basit tanım belirli aralıklarla oluşan ve ilk üç ay boyunca süren sebebi belli olmayan ve aileyi rahatsız edecek düzeydeki ağlamalar olarak yapılabilir. Bu sancılar birçok bebekte görülür.

Karın bölgesinde gaz toplanması ve bunun yarattığı huzursuzlukla kendini gösterir. Bu bir hastalık gibi algılanmamalı ve küçük önlemlerle azaltılmaya çalışılmalıdır. Gazın en önemli göstergelerinden biri bebeğin bacaklarını karın bölgesinde toplayarak ağlaması ve yüzünde kızarma ve morarmalar görülmesidir.Buna göre, öncelikle bebeğin gaz nedeniyle ağlayıp ağlamadığını tespit etmek gerekir. Çünkü tüm ağlamaların sebebi de “gaz” değildir. Örneğin açlık, diş çıkarma, ishal, kulak ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları gibi nedenlerle de bebek uzun süreli ağlama krizlerine girebilir.

Bebeklerde Gaz İçin Ne Yapmalıyız?
1- Bebeklere hiçbir yararı olmadığı halde şekerli su içirilmesi, emziklerin bala veya pekmeze batırılarak verilmesi, çok erken aylarda nişastalı gıdalara başlanması, uzun süre açıkta kalan yiyecekler (özellikle süt ve sütlü yiyecekler), iyi temizlenmemiş şişe, kaşık ve emzikler, uzun süre kapağı kapatılmamış şuruplar (vitaminler, antibiyotikler, ateş düşürücü, ağrı kesiciler) basit mikrobik kirlenmeler nedeniyle gaz yapabilir.

2- Altının uzun süre ıslak bırakılması, bulunduğu ortamın aşırı sıcak veya soğuk olması, uzun süre aynı konumda yatırılması gazı artırabilir.

3- Bebeğin kundaklanması, hareket kabiliyetini sınırlayan kuşaklarla sarılması gazı artırabilir.

4- Annenin beslenmesinin gaz oluşumundaki rolü sanıldığı kadar belirgin değildir. Böyle durumlarda anne ve babanın sakin, hoşgörülü ve sevecen olması çok daha önemli.

5- Aşırı sıcak veya soğuk ortamlar oluşturulmamalı.

6- Dar ve sıkıcı veya üst üste kalın giysiler giydirilmemeli.

7- Besinler hazırlanırken hijyen (temizlik) kurallarına uyulmalı.

8- Bebekler hep aynı pozisyonda yatırılmamalı, sağ ya da sola dönük yan olarak veya karın üstü yatırılmalı, karın üstü yatırılırken(yüzükoyun) lütfen yanında bulununuz.

9- Her beslenmeden sonra en az yarım saat ve en az iki ya da üç kere geğirene kadar gazı çıkartılmalı.

10-Sakin olduğu bir zamanda bebeğe uygun masaj yapılmalı.Özellikle altının değiştirildiği zamanlarda ve banyo yapıldığı zamanlarda masaj çok yararlıdır.

11-Gereğinden fazla emzirilmemeli, gereksiz yere ek besinler verilmemeli.

12-Hekime danışılmadan gereksiz yere gaz ilacı verilmemelidir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.12.2014 08:37:13
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuklarda Akciğer Enfeksiyonu Önlemleri ve Nefes Alma
Çocuklarda Akciğer Enfeksiyonu Önlemleri ve Nefes Alma
Akciğerler ve solunum Oksijen, yaşam için gereklidir. Aslında dört dakikadan fazla bir süre beden oksijen alamazsa, onarılamayacak hasar meydana gelir. Bu demektir ki solunum sisteminin etkin biçimde çalışmasının yaşamsal önemi vardır. İnsan bedenindeki her hücre enerji üretmek için oksijene gereksinim duyar. Ancak, enerji açığa çıkarken zehirli bir gaz olan karbondioksit...
»» devamını oku »»
Soğuk Algınlığı
Soğuk Algınlığı
Soğuk Algınlığı nedir? Soğuk algınlığı, en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından biridir. Boğazınıza veya burun boşluğunuza bir virüs girdiği zaman meydana gelir. Belirtiler, virüs alındıktan sonraki ilk dört gün içinde ortaya çıkar ve yaklaşık üç gün kadar sürer. Bu noktada kendinizi iyileşmiş hissetmenize rağmen bazı belirtiler devam edebilir.  Bütün yaş gruplarında...
»» devamını oku »»
Bradikardi
Bradikardi
Bradikardi nedir? Nabız sayısının dakikada 50'den düşük olmasıdır.  Bradikardi belirtileri nelerdir? - Genellikle belirtisi yoktur.  - Bayılma, kan basıncında düşme, şok, angina pektoris, kalp yetersizliği bulguları olabilir.  - Kalpte blok gelişirse birkaç saniye süren bilinç kaybı, kasılmalar görülebilir (Adam-Stokes sendromu)  Bradikardi nedenleri - Vagotoni  - Akut...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Görme Bozukluğu ve Göz Anatomisi
Çocuklarda Görme Bozukluğu ve Göz Anatomisi
Çocuklarda göz problemleri "Göz bebeği, göz merceği ve saydam tabaka" gözün ön bölümünde bulunur ve gözün yalnızca bir bölümünü oluştururlar, ayrıca arkada retina bulunur. Göz merceğinin biçimi silier kaslarla belli bir ölçüde değişebilir; yakındaki nesnelere odaklanmak için büyür ve uzaktakiler için küçülür. Göz merceği nesneden gelen ışınları eğip bükerek, ışığa duyarlı...
»» devamını oku »»
Favizm
Favizm
Favizm ( Bakla Zehirlenmesi) nedir? Vicia fava denilen baklanın yenilmesi ile konjenital glikoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliği olan bazı kişilerde ortaya çıkan hemolitik anemi tablosu.  Favizmin Belirti ve Bulguları  - Karın ağrısı, bulantı, kusma  - Kas ve eklem ağrıları  - Sarılık  - Akut böbrek yetmezliği  Favizmin Tanısına Yönelik Araştırmalar - İndirekt (serbest)...
»» devamını oku »»
Böbrek Yetmezliği
Böbrek Yetmezliği
Böbrek Yetmezliği nedir? Böbrek fonksiyonlarının durmasıdır.  Böbrek yetmezliği belirtileri - İdrarda yapımında azalma / durma  - Bulantı, kusma, diyare  - Konvülziyon  - Bilinç bulanıklığı ve koma  - Günler veya haftalar sonra idrarda artma  Böbrek yetmezliği nedenleri - Böbrek üzerinde toksik etki yapan maddeler (karbon tetraklorür, amino-glikozidler, cıva, arsenik...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder