Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Görme Bozukluğu ve Göz Anatomisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuklarda göz problemleri
"Göz bebeği, göz merceği ve saydam tabaka" gözün ön bölümünde bulunur ve gözün yalnızca bir bölümünü oluştururlar, ayrıca arkada retina bulunur. Göz merceğinin biçimi silier kaslarla belli bir ölçüde değişebilir; yakındaki nesnelere odaklanmak için büyür ve uzaktakiler için küçülür. Göz merceği nesneden gelen ışınları eğip bükerek, ışığa duyarlı konik hücrelere ve çubuklara sahip olan retinanın odağına getirir. 120 milyon çubuk kaba bir gri görüntü yaratır; 6 milyon konik hücre de ayrıntı ve renkleri oluşturur. Bu hücreler iletileri görme siniri aracılığıyla beynin görüntü yorumlama görevini yapan görme merkezine yollar.
Yeni doğmuş bebekler bir hafta içinde ani parlak ışığa karşılık olarak göz kırpar ve yaygın bir ışığa doğru döner. Bebeğin görme sorunu olmasından kuşkulanılırsa derhal araştırılmalıdır. Çocuklardaki görme sorunlarının en yaygın olanlarından biri, göz merceğinin gelen ışınları retinaya odaklaştıramamasıdır.
"Miyoplukta ya da uzağı görememe durumunda" yakındaki nesnelerden gelen ışınlar doğru odaklanır ama uzak nesnelerden gelen ışık retinanın önüne düşer. Bunun nedeni gözün şeklinin fazla uzun olması, ya da saydam tabaka ve göz merceğinin yeterince güçlü olmamasıdır. Bu sorun gözün önüne içbükey merceğin yerleştirilmesidir. "Hipermetroplukta", ya da yakını görememe durumunda uzak nesnelerin ışınlar retinaya odaklanır ama yakın nesnelerin ki retinanın arkasına düşer; bu kez gözün şekli fazla kısa ya da saydam tabaka ya da göz merceğinin odaklama gücü yetersizdir. Gözün önüne dışbükey bir mercekle sorun çözülebilir. "Astigmatlı saydam tabakanın düzgün olmaması" nedeniyle değişik düzlemlere düzgün olmayan odaklama gerçekleşmesidir ve özel biçimli merceklerle düzeltilebilir.
Öteki göz sorunları şaşılık, ender olarak görülen retinal açıklık ve katarakt göz merceğinin bulanık ya da opak olması'dır. Her 20 bebekten biri renk körüdür; kızlarda daha az görülür ve yalnızca belli meslekler söz konusu olduğunda sorun yaratır. En çok rastlanan biçimi kırmızı ve yeşil renklerinin karıştırılmasıdır. Erken doğmuş bebeklerde görme sorunları olasılığı daha çok olduğundan, hastaneden çıkmadan önce kontrol edilmelidir.
Gözün anatomisi
Objeden gelen ışık saydam tabakadan girer, ters dönerek retinada odaklanır. Görüntü, görme siniri tarafından beyne ulaştırılır.