Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuğun Okula Gitmek İstememesi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğum okula alıştıktan bir süre sonra artık okula gitmemeye karar verdiğini söylerse nasıl davranmam gerekir?
Bu, sık görülen bir tepkidir. Genellikle bu durumla karşılaşan ana baba, sanki bütün suç çocuğunmuş gibi davranır. Onun bir türlü kendi bağımsızlığını kazanamadığını düşünür. Her şeyden önce okulda neyin olup bittiğini okuldan soruşturmak yerinde olacaktır. Çocuk çoğu zaman, onu hırpalayan bir çocuk, sözünü etmekten ürktüğü korkutucu bir olay gibi belirli bir sorunla karşı karşıya kalmıştır. Bu arada izninizle çocuktaki bu tutuma öğretmenin de yol açabileceğini hatırlatalım. Çocuk, hoşa gitmeyecek bir durumla karşılaşmış ise, sorununu çözmek için hemen harekete geçmelisiniz. İşin peşini bırakmayın ve çocuğunuzun ona yardım etmek için çalıştığınızı ve endişe konusunu ortadan kaldırmaya savaştığınızı anlamına yardım edin.
Çocuğuk okula uyum sağladıktan sonra gitmekten kaçınmasının yaygın bir nedeni de, kendinden beklenen başarı seviyesine varamayışıdır. Bu konuda yeteneksizliği onda bir başarısızlık duygusunun gelişmesine yol açabilir ve çocuk bu tatsız duygudan kaçmayı arzular. Bu sorunun doğmasına yol açan etken, çocuğun yeteneklerini ve uyum sağlama gücünü göz önünde tutmadan ondan çok şey bekleyen ana babalardır. Bu arada bunun tam tersini yapan ana babalar da vardır. Bu ana babalar, çocuklarıyla çok yakın ilgi kurarak onu kendilerine bağımlı tutmak isterler. Doğal olarak çocukları da okula gitmektense evde olmayı tercih ederler.
Nedeni ne olursa olsun, çekingenliği çok fazla da olsa, çocuğu okula gitmekten alı koymamanız gerekir. Çocuk, «Karnım ağrıyor, okula gidersem çok daha da kötü olurum» diyerek gitmemek için ilk bahaneleri öne sürdüğünde, hemen okulla temasa geçin. Çocuk bir yandan okula gitmesi için ısrar ederken bir yandan da sorununu çözümlemeye uğraştığınızı görürse ona çok önemli iki ders vermiş olursunuz. Bunların ilki, karşılaşılan sorunların çözümlenmesi gerektiğidir. İkincisi, insanların karşılaştıkları sorunları çözümlemeye uğraşırken, istemeseler bile bir çaba sarf etmek zorunda olduğudur. Çocuğunuzun evde kalmasına izin verdiğinizde onu yeniden okula göndermek gittikçe güçleşecektir. Bunun yanı sıra da ona karşılaşılan sorunlarla mücadele etmek yerine, kaçmaya sapmak yolunu öğretmiş olursunuz.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk