Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklar Neden Yalan Söyler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğun yalan söylememesi için ne yapılmalı
Bazı çocuklar, hayal ürünü müthiş maceraları gerçekten olmuş ve başlarından geçmiş gibi anlatır. Aynı zamanda bu yalanları inandırıcı bir şekilde anlattığında arkadaşlarında çeşitli tepkiler uyandığından, çocuk, kendi yalanlarına kendi de inanmaya başlar. Mademki anlattıklarına arkadaşları gerçek olaylarmış gibi tepkide bulunmaktadır, bunların gerçekliğine neden o da inanmasın? "Gerçek kabul edilen yalanlar" önemli işler yapmak, büyük aşarılar elde etmek, kahramanca davranmak gibi konuları içerdiğinde, bunların çocuğun kendine olan güven ve saygısının artmasına yol açtığını görürsünüz. Yetişkinler genellikle yalancılıktan hoşlanmadıklarından, durumu incelemeden çocuğun bu yoldan edindiği duygusal hazzı hoş görmeyebilirsiniz. Bu arada yalanların kapsam ve söyleniş şekillerinin çocuğun engel olunmuş istekleri konusunda birer ipucu sağladığını da belirtelim.
En üzücü örnek de, toplum kurallarına karşı koyup, ebeveynlerini de kapsamak üzere bütün otorite türlerine karşı gelerek arkadaşlarına güçlü olduklarını göstermek isteyen genç suçluların durumudur. Bu davranışların amacı, bazen doğrudan doğruya ana babaya yönelmiştir. Polisle başı dertte olan pek çok çocuk, çalma, soyma, şiddet hareketinde bulunma nedenlerinin yalnızca ana babalarını üzmek olduğunu söylemişti. Ayrıca, ana babalarına ıstırap çektirmek amacıyle yakalanmak için özel bir gayret sarf ediyorlardı. Bu tür davranışlara yönelen bir çocuğun kendini son derecede mutsuz ve umutsuz hissettiğini söylemek sanırım gereksizdir.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk