Hasta ve Yaralı Taşıma Yöntemleri

Kadınlar için İLK YARDIM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hasta ve Yaralı Taşıma Yöntemleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz İLK YARDIM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hasta ve Yaralı Taşıma Yöntemleri nelerdir?
Bir hastayı ya da yaralıyı güvenli biçimde taşımak için çeşitli yöntemler vardır. Acil durumlarda hasta sedyesiz olarak taşınması gerektiğinde uygulanacak bazı yöntemler aşağıda anlatılmıştır. 

Hasta ve yaralı taşımada beşik yöntemi:
Zayıf hastaların ya da çocukları taşımak için bir kolunuzu kalçanın altından geçirip öteki kolunuzla bel üstünden sırta doğru kavrayarak kucaklayın. Kendinizi iyice tartıp dengeledikten sonra yavaş ve güvenli adımlarla yürüyün. 

Hasta ve yaralı taşımada sürükleme yöntemi:
Yaralı ya da hasta ayağa kalkacak durumda değilse ve hemen bulunduğu yerden uzaklaştırılması gerekiyorsa kollarını göğsünün üzerinden çapraz toplayın. Sonra hastanın başucunda çömelip ellerinizi omuzların altından geçirerek ve başını da kollayarak yerde geri geri çekin. 

Hasta ve yaralı taşımada omuzlama yöntemi:
Bilinci yerine ve yürüyebilecek durumdaki hastayı ayağa kaldırın. Yanında durarak sizden yana olan kolunu omzunuzun üzerinden boynunuza alıp elini öteki elinizle tutun. Ters taraftaki kolunuzu da hastanın beline dolayarak ve ağırlığını bir ölçüde omuzlarınıza alarak birlikte yavaş yavaş yürüyün. 

Hasta ve yaralı taşımada sırta alma yöntemi:
Hasta ağır değilse ve sarsılmasının pek sakıncası yoksa öne geçip çömelerek iki kolunu boyunun iki yanından tutup göğsünüzün önünde kavuşturun, sonra ayağa kalkıp, hasta sırtınızda olduğu halde yürüyün. 

Hasta ve yaralı taşımada dört el oturağı:
Bu yöntem, bilinci yerinde ve kollarıyla tutunma yeteneği olan hasta için iki kişiyle birlikte uygulanır. Hastayı taşıyacak kişiler yüzleri birbirine dönük karşılıklı durur. Birbirlerini bileklerini çaprazlama tutarak bir oturak oluşturur. Hastaya sırtından yaklaşarak çömelinir ve hastanın bir kolunu taşıyıcılardan birini diğerini ötekinin omuzuna atarak tutunması sağlanır. Sonra ayağa kalkarak hasta kenetlenmiş ellerin üzerinde taşınır. 

Hasta ve yaralı taşımada iki el oturağı:
Hasta yaralı veya bitkin durumda ise bu yöntem uygulanır. Taşıyıcılar hastanın iki yanında çömelir. Birer kollarını hastanın kalçasıyla dizleri arasından uzatarak birbirlerini bileklerinde sıkıca tutar ve hastanın buraya oturmasını sağlarlar. Öteki kollarını da hastanın sırtından uzatarak omzunu sımsıkı kavrar ve ayağa kalkıp yavaş yavaş yürürler. 

Hasta ve yaralı taşımada itfaiyeci taşıması:
Bu yöntem hastayı taşırken bir elin boşta kalması gerekiyorsa uygulanabilir. Çocuk veya zayıf hastalara rahatlıkla uygulanabilir. Hasta kendi kendine ayağa kalkacak durumda değilse, yüzükoyun yatırıp başucunda ayakta durun. Kollarınızı hastanın koltuk altlarından geçirerek hastayı önce dizleri sonra ayakları üzerinde kaldırın. 

Sol elinizle hastanın sağ bileğinden tutun. Başınız hastanın uzanan sağ kolunun altında, omzunuz da karnın alt tarafına gelecek şekilde eğilin ve yavaşça omuzlarınızın üzerine düşmesini sağlayın. Sağ kolunuzu hastanın bacaklarının arasına ya da bacaklarını çevresine dolayın. Hastanın ağırlığını sağ omzunuza alarak ayağa kalkıp vücudunu iki omzunuzun üzerine doğru çekin. Hastanın sağ bileğini sağ elinizle kavrayarak sol kolunuzu serbest bırakın. 

Hasta ve yaralı taşımada sandalye ile taşıma:
Hasta oturacak durumda ise ve merdivenli bir yere götürülecekse bu yöntem uygulanır. hasta sandalyeye oturduktan sonra bir kişi sandalyenin arkasıyla hastayı, ikinci kişi ise sandalyeyi ön ayaklarından tutmalıdır. Sandalyenin iki yanını korkuluklu olması yararlıdır. Sandalye geriye doğru eğilerek kaldırılır.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 09:34:08
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Alerjilere Karşı Ne Yapmalıyız?
Alerjilere Karşı Ne Yapmalıyız?
Alerji: Alerji sözcüğü "vücudun çeşitli madde ve etkenlere karşı normalin dışında verdiği yanıt" şeklinde tanımlanabilir.  " Aşırı duyarlılık reaksiyonu " adını verdiğimiz bu tür olayları başlatan maddelere "alerjen" adı verilir. Alerjen maddeyle ilk temasta vücutta fark edilen bir reaksiyon gözlenmez ancak vücutta allerjene karşı, antikor adı verilen özel savunma maddeleri...
»» devamını oku »»
Diş Ağrısı
Diş Ağrısı
Diş ağrısı belirtileri ve nedenleri Diş üzerindeki mine tabakasının aşırı sıcak ve soğuk içecekler veya aşınma sonucunda çatlaması sonucunda çatlaklardan giren veya dişin çevresini saran dokuların arasına yerleşen mikroorganizmalar diş dokularında çoğalarak diş çürüklerine yol açarlar. Diş köklerindeki kanallardan sinirlere kadar uzanan iltihaplı bölgede şişme, kızarma ve...
»» devamını oku »»
Buruna Yabancı Cisim Kaçması
Buruna Yabancı Cisim Kaçması
Buruna Yabancı Cisim Kaçması Daha çok küçük çocuklarda karşılaşılan bir olaydır. Çocuk burnuna bezelye, nohut gibi baklagiller, küçük çakıl taşlarını sokabilir. Buruna yabancı cisim kaçan çocuk burnundan soluk almada güçlük çekebilir. Burnu şişmiş ve kızarmış olabilir, burundan akıntı, bazen kanama görülebilir. Sümkürmeyle cisim çıkmıyorsa yabancı cismi kendiniz çıkarmaya...
»» devamını oku »»
Göze Yabancı Cisim Kaçması
Göze Yabancı Cisim Kaçması
Göze yabancı cisim kaçması ve tedavisi Göze kaçan yabancı cisim göz küresine saplanmışsa veya bir metal parçası ise kesinlikle çıkarmaya kalkışmayın ve iki gözü birden temiz bir bezle kapatarak kazazedeyi bir göz doktoruna götürün. Sağlam göz açık olursa bunun hareketlerine bağlı olarak öbür göz de hareket edecek ve batan cisim gözü daha fazla zedeleyecektir.  Eğer yabancı...
»» devamını oku »»
Tıbbi Acil Sağlık Sorunları ve Ambulans İsteği
Tıbbi Acil Sağlık Sorunları ve Ambulans İsteği
Acil yardım hangi durumlarda istenmeli? Acil Ambulans isteği hangi durumlarda yapılır? Müdahale edilmediği taktirde 24 saat içinde hayati tehlike yaratacak acil sağlık sorunlarında yapılır. Dünya Sağlık Örgütü tanımlı sağlıkla ilgili Acil haller şunlardır: a. Trafik kazası b. Kalp krizi ve ritm bozuklukları c. Hipertansiyon krizleri ç. Akut solunum problemleri d. Hayatı...
»» devamını oku »»
Boğaza Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım
Boğaza Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım
Boğaza yabancı cisim kaçarsa ilk ne yapmalı? Boğaza kaçan yabancı cisimler anında uygun müdahale ile çıkarılmadığında boğulma tehlikesi yaratırlar. Bilinci kapalı bir hastanın takma dişleri, dili, tükürük, kan veya kusmuğu da boğazı tıkayarak ölüme yol açabilir.  Ayrıca, bazı infeksiyonlar, yanıklar, böcek sokmaları veya çeşitli maddelere karşı aşırı duyarlık sonucunda...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder