Kadınlar için İLK YARDIM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Alerjilere Karşı Ne Yapmalıyız? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz İLK YARDIM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Alerji:
Alerji sözcüğü "vücudun çeşitli madde ve etkenlere karşı normalin dışında verdiği yanıt" şeklinde tanımlanabilir.
"Aşırı duyarlılık reaksiyonu" adını verdiğimiz bu tür olayları başlatan maddelere "alerjen" adı verilir. Alerjen maddeyle ilk temasta vücutta fark edilen bir reaksiyon gözlenmez ancak vücutta allerjene karşı, antikor adı verilen özel savunma maddeleri oluşur. Vücut, alerjen madde ile yeniden temasa gelince bu antikorlar alerjik belirtileri başlatır. Bir reaksiyon zinciri sonucunda, özel hücrelerden salgılanan histamin maddesi alerji belirtilerinin ortaya çıkışında önemli bir rol üstlenir. Alerji tedavisinde sıklıkla başvurulan antihistaminik ilaçlar da histaminin etkisini önleyen ilaçlardır.
Başlıca alerji belirtileri: Ciltte, gözlerde, solunum sisteminde ortaya çıkar. Bunlar ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntüler, nefes darlığı, burun akıntısı, aksırık, gözlerde sulanma, kızarma ve kaşıntıdır.
Günlük hayatta çeşitli şekillerde tükettiğimiz maddelerin büyük bölümü alerjen niteliğindedir: Çevredeki otlar, yediklerimiz, içtiklerimiz ya da güneş ışığı alerjik belirtileri başlatabilir. Gerçekten çevremizdeki alerji etkenleri o kadar fazladır ki onları sıralamaya kalksak uzun listeler yapmak zorunda kalırız. Bunun için genellikle zaman, sabır gerektiren bir işbirliği içinde, deri testlerinden başlayıp dışkıda parazit aranmasına kadar ayrıntılı testler yapılmalıdır. Alerji, bu bakımdan kesin teşhisi, tedavisinden daha güç olan bir rahatsızlıktır.
Çiçek tozlarına, küflere, hayvan tüylerine ve ev tozuna karşı duyarlı olan kişiler bu etkenlerden uzak durmalı gerektiğinde alerji belirtilerinin başlamasını önleyen koruyucu ilaçlar kullanılmalıdır.