Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yapması Beklenen Şeylerin Sorumluluğunu Yüklenmekten Kaçınan Çocuklar Konusunda Ne Yapabiliriz? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yapması gerekenin sorumluluğunu yüklenmeyen çocuklar
Açıkça itaatsiz olmamakla birlikte, kendisinden beklenen ödevleri yerine getirme konusunda çok ilgisiz bir tavır takınan çocuklar da vardır. Bu çocuğu hiçbir şey fazla ilgilendirmemekte ve sorumluluk duygusundan yoksun görünmektedir. Böyle durumlarda ilk akla gelen, çocuğun başarılarının hiç önemsenmemiş olması ve kendi kişiliğini ve yeteneklerini ortaya koyması için kendine şans tanınmamış olmasıdır.
Çocuğun yapması istenen görevleri, karşılığında hiçbir ödül almadan yerine getirmesini beklemek, mantıklı bir görüş açısı değildir. Ödül, çoğu zaman çocuğun istediğiniz şekilde davranabilme yeteneğinden hoşlanmanız, beğeninizi belirtmeniz biçiminde olmalıdır. Ayrıca çocuğunuzla aranızda anlamlı, olumlu ilişkiler olmalıdır ki çocuk sizin beğeninizi kazanmak için çaba sarf etmekten kaçınmasın. Davranış ve tepkileri başkaları ve özellikle onun disipliniyle ilgili olan sizler tarafından kaygısızlıkla karşılanıyorsa, bu kimseleri hoşnut etmek yönünde hiçbir istek duymayacaktır. Böylece yavaş yavaş yaşama karşı ilgisiz ve bezgin bir yaklaşım şekli kazanacak, başkalarının belirli konularda ne düşündüğü ise, onun kaygısızlık duvarını aşamayacaktır.
Bazen de çocuk, gerek ana baba ve bütün aile bireylerinin ve bazen de hizmetçilerinin, onun hoşuna gitmek için ne yapacaklarını şaşırdıkları, hiçbir şey yapmasına, hiçbir iş görmesine fırsat vermeden her şeyi önüne hazır getirdikleri bir ortam içinde büyür. Bu çocuğun öğrendiği tek şey, her şeyinin başkaları tarafından yapılmasını beklemektir. Bu tutum, çocuğun kendi kendisiyle uzlaşmasına, kendi işlerini kendi başına yapmaktan doğacak mutlulukları fark etmesine engel olacaktır. Ona kendi başının çaresine bakabilmenin bir mutluluk kaynağı olduğunu öğrenme şansı tanınmamaktadır. Bu çocuk, yetişkinliğinde, çevresinden çok şey isteyen bir kimse olacak ve her şeyin, onun ancak çok küçük bir çaba sarf etmesi sonucunda gerçekleşmesini bekleyecektir.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk