Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Okul Öncesi Çocukta Görülebilecek Davranış Bozukluklarından Bazıları Nelerdir? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Okul öncesi çocukta görülebilecek davranış bozuklukları
Bu bozuklukların bazılarını sıralayayım, fakat bu belirtilerin hiçbirinin yalnız başlarına ciddi davranış bozukluğunun simgesi olmadığım aklınızdan çıkarmayınız. Ancak davranış bozukluğu defalarca ortaya çıktığında, diğer bazı belirtiler de birlikte görülüyorsa, çocuğunuzun bir sorunu olup olmadığını düşünmeniz gerekir. Örneğin, bütün çocuklar, zaman zaman yatak ıslatırlar, kâbus görürler, ancak bunlar sürekli olurlarsa ruhsal sorunların varlığını ortaya koyabilirler. Davranış bozukluğunu gösteren diğer belirtiler arasında kendi kendini tatmin etmedeki aşırılık, anne baba otoritesine tamamen ilgisiz kalma, kardeşlere karşı haşin davranma, diğer çocuklarla anlaşamama, anne ve babaya aşırı bağımlılığı sayabiliriz.
Bu sorunları teşhis etme, anne babaya devamlı üzüntü kaynağı olmaları nedeniyle, hiç de zor değildir. Ancak, okul öncesi davranış bozukluğu olan çocuklarda kolayca fark edilmeyen başka belirtiler, hastalığın teşhisinde çok daha anlamlı unsurlardır. Uslu, terbiyeli, söz dinleyen, kimseye zararı dokunmayan, sessiz, az gülen, eğlenmeyi bilmeyen, içine kapanık bir çocuk; gerçek dünyadan çok daha değerli bulduğu bir hayal ülkesini yaratan ve içinde yaşayan bir çocuk olabilir. Maalesef bu tip gerçekten hasta olan çocuklar, "uslu terbiyeli" olarak bilinirler. Bunlara normal çocuk gibi davranılır, ancak özellikle ergenlik çağında günlük olağan gerilimlerle karşılaştıklarında, dağılmaları çok mümkündür. Gazetelerde, kimseyi incitmemiş bir gencin birden anne babasını öldürdüğünü kaç kez okumuşsunuzdur. Gerçekte olay, hiçbir zaman kızgınlığını boşaltamamış gencin, birden bir yıkıcılık eğilimi içine girmesinden doğar. Geçmişte yıkıcılığın kötü bir şey olduğu anlatılmış, bunun iyi bir yöne aktarılması ise öğretilmemiştir. Bu eğilim, saklanmayacak hale gelene dek içte tutulduktan sonra patlak vermiştir. Hiçbir kızgınlık, düşmanlık ya da baş kaldırma göstermeyecek kadar uslu olan bir çocuğa dikkat edin. Yardıma ihtiyacı vardır.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk