Kadınlar için Hamilelikte Yapılması Gereken Testler bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Amniyosentez hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Hamilelikte Yapılması Gereken Testler kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebekler hamilelik boyunca amniyon kesesi içindeki amniyon sıvısında gelişimlerini tamamlar.
Hamilelikte amniyosentez yöntemi nedir ve neden yapılır
Bebeğinizin içinde gelişimini tamamladığı amniyon sıvısından ince bir iğne yardımıyla Örnek alınarak gerçekleşir. Amaç başta Down Sendromu olmak üzere bebekteki anormal durundan ve varsa genetik hastalığını tespit etmektir. Genellikle; ileri yas hamileliklerde, ultrasonografide anomali saptanması durumunda, akciğer gelişiminin değerlendirilmesinde ve amniyon sıvısının normalden fazla olması gibi durumlarda yapılır. Çoğul hamileliklerde de amniyosentez uygulanabilir. Amniyosentez, tamamen çiftin kararıyla yaptırılır. Hamileliğin ikinci 3 ayında uygulanan bu test, genellikle 16-18. haftalar arasında yapılır. Amniyosentez işlemi genellikle başarılı uygulanmakla beraber, nadir olarak bazı riskleri de vardır.
Hamilelikte gerek olursa yapılan amniyosentez riskleri nelerdir
Erken doğum, düşük, plasenta veya kordonun zedelenmesi ve bebeğin zarar görmesidir. Amniyosentez sonrası karşılaşılacak herhangi bir olumsuzluk mutlaka doktora haber verilmelidir.