Kadınlar için Hamilelikte Yapılması Gereken Testler bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hamilelikte Dünden Bugüne hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Hamilelikte Yapılması Gereken Testler kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hamilelikte teknolojinin faydaları
Her şey iki ufacık hücreyle bağlar. Her biri anne ile babanın birbirlerine armağandır. Bu birleşmeyi takip eden 270 küsür gün sonra küçük bir insan modeli yaratılır. Daha ilk günlerden annesinin bedenini kullanarak ama ona bağımlı kalmaksızın anne karnındaki bireysel gelişimini sürdürür. Yalnızca 12 haftalıkken atan bir yüreği, çalışan bir karaciğeri ve gelişen bir beyni ve böbrekleri vardır.
Geçmişle ana rahminde olanlar bir sırdı. Hamileliğin sonlarına doğru bebeğin kımıldadığı hissedilir, kalp atışları duyulurdu o kadar. Ama bugün doktorlar bebeğin gelişimini izleyebiliyorlar, cinsiyetini tayin edebiliyorlar, hatta gereğinde tıbbi müdahale uygulayabiliyorlar. Eğer eski doğal yolla doğum yapmak gerektiğini savunuyorsanız, gelişimleri kabul etmeyebilirsiniz. Yine de yeni tekniğin hayat kurtardığını unutmayın.
1900 lerde 100.000 doğum olayında 50 anne ve 10.000 bebek ölüyordu. Günümüzde annelerin ölümü çok daha azdır 100.000'de 1 kadar. Bebek ölümleri de 1800 civarına düşmüş durumda, bu düşüşün sebebi modern teknolojinin avantajlardır. Sağlıklı bebeklere sahip olunmasını sağlayan tekniklerden bahsedelim biraz da.
Sağlıklı bebeklere sahip olunması için uygulanan testler
Doğum öncesi teşhisle artık, gebeliğin 20. haftasında bebekteki hastalıkları ve aksaklıkları belirlemek mümkündür. Bebeğin normal doğmasından şüphe eden bir anne, bazı tahliller sonucunda bu korkusunun doğru ya da yersiz olduğunu anlayabilir. Doğum öncesi ön teşhisin değişik teknikleri vardır. Bebeğin belli başlı işlevlerini inceleyen ve cinsiyetini saptayan ultrasonik testler, kromozon anormalliklerinden ileri gelen hastalıkları belirleyen aminiosentez (amniotik sıvının incelenmesi) ve ceninin kanın inceleyen fetoskopi.