Endişe Hali

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Endişe Hali hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Endişe Hali (Anksiyete, Kaygı) nedir? 
Herkes zaman zaman kendini endişeli hisseder. Belli bir sebep olduğunda endişe hissetmek normaldir. Bu, vücudun tehlikeye karşı bir çeşit önlem alma şeklidir. Kan dolaşımına adrenalin ve kortizon salınır; kalp atımı ve solunum hızlanır, kaslar gerilir, karaciğerden şeker salınır ve beyin sürekli uyanık durumdadır. Endişe hali belli bir sebebe bağlı olmadığında, şiddetli olduğunda veya uzun sürdüğünde klinik bir rahatsızlık halini alır. 

Anksiyete, tıbbi olarak; "bilinen bir sebebe bağlı olmadan yakın bir gelecekle ilgili görünen bir felaket beklentisinin yarattığı korku" olarak tanımlanır. Korku ile karışabilir, ancak korkuda belli bir dış tehlike söz konusudur. 

Endişe Hali Fobileri: 
Belli bir durumdan (kapalı yerler, asansör gibi) veya belli bir şeyden (böcekler) korkmak. 

Endişe Hali Panik atakları: 
Belli bir sebep olmadan, aniden gelen aşırı korku ve gerginlik hissi. 

Endişe Hali Obsesif-kompülsif bozukluk: 
Sürekli devam eden ve rahatsızlık veren düşünceler taşımak (kendini sürekli kirli hissetmek, enfeksiyon korkusu) veya aynı hareketleri tekrar tekrar yapmak (sürekli kapıların kapalı olduğunu kontrol etmek). 

Endişe Hali Travma sonrası stres bozukluğu: 
Travmatik bir olaydan sonra (bir yakının ölümü, işsiz kalma) uzun süren endişe hali. 

Genel anksiyete: 
Sebebi belli olmayan ve birkaç aydan uzun süren endişe hali. 

Aksiyete bozukluklarının şiddeti kişiden kişiye değişir. Çok hafif olabileceği gibi kişiyi tamamen eve bağımlı da kılabilir. Bazı anksiyete durumlarının tedavisi zordur. Bazıları ise ilaçlara ve psikoterapiye iyi cevap verir. Tedavide işe yaramayan, kendi kendine alkolle veya bir takım ilaçlarla şikayetleri azaltmaya çalışmaktır. Çoğu kişi bu yolu seçer. Fakat durumun daha da kötüleşmesinden başka hiçbir işe yaramaz. 

Endişe Halinin belirtileri nelerdir?
- Kalp çarpıntısı 

- Gerginlik, huzursuzluk hissi 

- Karar verme güçlüğü, konsantrasyon zayıflığı, ilgilerin devamında yetersizlik 

- Uykusuzluk 

- Kas gerginliği, kas ağrıları 

- İshal 

- Göğüste ağrı 

- Ağız kuruluğu 

- Aşırı terleme 

- İştah kaybı veya iştah artışı 

- Libido kaybı 

- Nefes darlığı 

Okul çağı çocuklarında endişe hali: 
- Aileden uzak kalma korkusu 

- Okula gitmeyi reddetme 

- Yabancılardan korkma 

- Uykuya dalmaktan korkma veya sık kabus görme 

- Yersiz endişe 

Endişe Hali neden olur?
Anksiyete, bilinen bir stres faktörüne -kaza, aileden birisinin ölmesi veya işten ayrılmak, bağlı olabilir. Bu gibi hallerde, olaya alışmak ve olayın üzerinden zaman geçmesi şikayetleri hafifletebilir. Fakat diğer durumlarda stres faktörü tam anlamıyla belli değildir. Nedenler arasında aşağıdakiler sayılabilir. 

Anksiyete de genetik faktörler 
Bu tezi destekleyen çalışmalar vardır. Eğer tek yumurta ikizlerinden birinde anksiyete varsa %50 ihtimalle diğerinde de aynı endişe hali ortaya çıkar. 

- Kişilik tipinin özellikleri 

- Otonomik sistem düzensizlikleri 

- Yorgunluk, bitkinlik, enfeksiyonlar 

- Bazı endokrin bozukluklar (tiroid bezinin aşırı çalışması, adet öncesi dönem gibi) 

- Bazı psikiyatrik hastalıklar (depresyon ve şizofreni) 

- Düzenli olarak kullanılan bazı ilaçların kesilmesi durumunda 

- Alkol veya sigaranın bırakılması durumunda 

- Çeşitli gıda hassasiyetleri. Özellikle kafeinin anksiyete şiddetini arttırdığı düşünülmektedir.  

Diğer tanılar:
- Tiroid bezi bozuklukları 

- Ajite depresyon, şizofreni 

- Fobi ve obsesyon halleri 

- İlaç eksiklik belirtileri 

- Çeşitli kalp rahatsızlıkları 

- Kanda yüksek veya düşük kalsiyum miktarı 

Anksiyete nasıl tedavi edilir?

- Yakınlık, itimat sağlama ve ikna etme 

- Bireysel veya grup psikoterapileri ve psikoanaliz. Anksiyete kökeni bulunmaya ve uygun çözüme gidilmeye çalışılır. 

- Fiziksel yakınmalar için uygun ilaçlar verilir. Uyku düzenlenmeye çalışılır. 

- Benzodiazepin grubu ilaçlar denenir. Uzun süre kullanmak gerekiyorsa, bağımlılık riskini azaltmak için ilaçların değiştirilmesi uygun olur. 

- Temelde şizofreni varsa nöroleptikler; depresyon varsa antidepresanlar kullanılır. 

- Otojenik eğitim, relaksasyon yanıtı, transandantal meditasyon (TM), yoga, tai chi, qigong gibi bir takım meditasyon ve rahatlama teknikleri de denenebilir. 

- EEG biofeedback 

- Hipnoterapi

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 12:14:53
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su çiçeği belirtileri ve tedavi yöntemleri "Varicella zoster virüsü" çok bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeğine neden olur. Çocuklarda genellikle hafif geçer, ama özellikle lösemi ve diğer bağışıklık önleyen hastalıkları olanlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Su çiçeği havadaki mikroplu taneciklerden ve deri lezyonlarından çıkan sıvı ile ya da mikroplanmış malzemeler...
»» devamını oku »»
Aft
Aft
Aft nedir? Ağız içinde yanakların iç yanında, dudaklarda, diş etlerinin tabanında veya dilde, mercimek büyüklüğünde veya daha küçük boyda, sarımtırak kenarlı, etrafı kızarık ve çoğunlukla ağrılı yüzeysel ülserlerdir. Genellikle aftlar çıkmadan 6-24 saat önce ağız içinde yanma veya batma hissi duyulur. Aftın bulaşıcı olmadığı düşünülmektedir.  Aft neden olur? - Bağışıklık...
»» devamını oku »»
Meme Kitleleri
Meme Kitleleri
Meme Kitleleri Kadın memesi ergenlik çağında, adet dönemlerinde ve gebelik sırasında sürekli değişim gösteren bir organdır. Bu değişimler aynı zamanda yaş ilerledikçe de devam eder. Memedeki pek çok değişiklik tümüyle doğaldır ve herhangi bir hastalığa işaret etmez ancak düzenli meme muayenesi ve kontrolü erken teşhis için önemlidir. Meme ağrısı ve memede ele gelen kitle...
»» devamını oku »»
Kansızlık (Anemi)
Kansızlık (Anemi)
Kansızlık ( Anemi) nedir? İnsan vücudundaki organların ve dokuların düzenli olarak oksijene ihtiyacı vardır. Anemi; kandaki alyuvar sayısının azalmasına veya alyuvarda oksijen taşıyan hemoglobin molekülünün azlığına bağlı olarak ortaya çıkar. Sonuçta, dokulara yeterli miktarda oksijen gidemez. Anemi, hafif olabileceği gibi kişinin hayatını tehdit edecek düzeyde olabilir....
»» devamını oku »»
Aort Darlığı
Aort Darlığı
Aort Darlığı ( Aort Stenozu) nedir? Aort alanının 2 cm 2 ' nin altına inecek şekilde daralmasıdır.  Aort darlığının belirtileri - Semptom vermeyebilir  - Angina pektoris  - Eforla gelen solunum güçlüğü  - Baş dönmesi ve bayılma atakları  - Aort odağında üfürüm  - Nabız bozukluğu  Aort darlığının olma nedenleri - Romatizmal endokardit  - Doğumsal anormallik  -...
»» devamını oku »»
Lösemi
Lösemi
Lösemi ( Kan Kanseri) nedir?  Lösemi diğer kanserler gibi tümör oluşturmaz fakat aşırı miktarda kanserli akyuvar oluşumuna neden olur. Bütün yaş gruplarında görülebilir. Her gün kemik iliğinde milyarlarca yeni hücre yapılır. Bunların çoğunluğu alyuvardır. Fakat lösemide vücut, ihtiyacından fazla akyuvar yapmaya başlar. Bu akyuvarlar, normal akyuvarlar gibi enfeksiyonlarla...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder