Endişe Hali

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Endişe Hali hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Endişe Hali (Anksiyete, Kaygı) nedir? 
Herkes zaman zaman kendini endişeli hisseder. Belli bir sebep olduğunda endişe hissetmek normaldir. Bu, vücudun tehlikeye karşı bir çeşit önlem alma şeklidir. Kan dolaşımına adrenalin ve kortizon salınır; kalp atımı ve solunum hızlanır, kaslar gerilir, karaciğerden şeker salınır ve beyin sürekli uyanık durumdadır. Endişe hali belli bir sebebe bağlı olmadığında, şiddetli olduğunda veya uzun sürdüğünde klinik bir rahatsızlık halini alır. 

Anksiyete, tıbbi olarak; "bilinen bir sebebe bağlı olmadan yakın bir gelecekle ilgili görünen bir felaket beklentisinin yarattığı korku" olarak tanımlanır. Korku ile karışabilir, ancak korkuda belli bir dış tehlike söz konusudur. 

Endişe Hali Fobileri: 
Belli bir durumdan (kapalı yerler, asansör gibi) veya belli bir şeyden (böcekler) korkmak. 

Endişe Hali Panik atakları: 
Belli bir sebep olmadan, aniden gelen aşırı korku ve gerginlik hissi. 

Endişe Hali Obsesif-kompülsif bozukluk: 
Sürekli devam eden ve rahatsızlık veren düşünceler taşımak (kendini sürekli kirli hissetmek, enfeksiyon korkusu) veya aynı hareketleri tekrar tekrar yapmak (sürekli kapıların kapalı olduğunu kontrol etmek). 

Endişe Hali Travma sonrası stres bozukluğu: 
Travmatik bir olaydan sonra (bir yakının ölümü, işsiz kalma) uzun süren endişe hali. 

Genel anksiyete: 
Sebebi belli olmayan ve birkaç aydan uzun süren endişe hali. 

Aksiyete bozukluklarının şiddeti kişiden kişiye değişir. Çok hafif olabileceği gibi kişiyi tamamen eve bağımlı da kılabilir. Bazı anksiyete durumlarının tedavisi zordur. Bazıları ise ilaçlara ve psikoterapiye iyi cevap verir. Tedavide işe yaramayan, kendi kendine alkolle veya bir takım ilaçlarla şikayetleri azaltmaya çalışmaktır. Çoğu kişi bu yolu seçer. Fakat durumun daha da kötüleşmesinden başka hiçbir işe yaramaz. 

Endişe Halinin belirtileri nelerdir?
- Kalp çarpıntısı 

- Gerginlik, huzursuzluk hissi 

- Karar verme güçlüğü, konsantrasyon zayıflığı, ilgilerin devamında yetersizlik 

- Uykusuzluk 

- Kas gerginliği, kas ağrıları 

- İshal 

- Göğüste ağrı 

- Ağız kuruluğu 

- Aşırı terleme 

- İştah kaybı veya iştah artışı 

- Libido kaybı 

- Nefes darlığı 

Okul çağı çocuklarında endişe hali: 
- Aileden uzak kalma korkusu 

- Okula gitmeyi reddetme 

- Yabancılardan korkma 

- Uykuya dalmaktan korkma veya sık kabus görme 

- Yersiz endişe 

Endişe Hali neden olur?
Anksiyete, bilinen bir stres faktörüne -kaza, aileden birisinin ölmesi veya işten ayrılmak, bağlı olabilir. Bu gibi hallerde, olaya alışmak ve olayın üzerinden zaman geçmesi şikayetleri hafifletebilir. Fakat diğer durumlarda stres faktörü tam anlamıyla belli değildir. Nedenler arasında aşağıdakiler sayılabilir. 

Anksiyete de genetik faktörler 
Bu tezi destekleyen çalışmalar vardır. Eğer tek yumurta ikizlerinden birinde anksiyete varsa %50 ihtimalle diğerinde de aynı endişe hali ortaya çıkar. 

- Kişilik tipinin özellikleri 

- Otonomik sistem düzensizlikleri 

- Yorgunluk, bitkinlik, enfeksiyonlar 

- Bazı endokrin bozukluklar (tiroid bezinin aşırı çalışması, adet öncesi dönem gibi) 

- Bazı psikiyatrik hastalıklar (depresyon ve şizofreni) 

- Düzenli olarak kullanılan bazı ilaçların kesilmesi durumunda 

- Alkol veya sigaranın bırakılması durumunda 

- Çeşitli gıda hassasiyetleri. Özellikle kafeinin anksiyete şiddetini arttırdığı düşünülmektedir.  

Diğer tanılar:
- Tiroid bezi bozuklukları 

- Ajite depresyon, şizofreni 

- Fobi ve obsesyon halleri 

- İlaç eksiklik belirtileri 

- Çeşitli kalp rahatsızlıkları 

- Kanda yüksek veya düşük kalsiyum miktarı 

Anksiyete nasıl tedavi edilir?

- Yakınlık, itimat sağlama ve ikna etme 

- Bireysel veya grup psikoterapileri ve psikoanaliz. Anksiyete kökeni bulunmaya ve uygun çözüme gidilmeye çalışılır. 

- Fiziksel yakınmalar için uygun ilaçlar verilir. Uyku düzenlenmeye çalışılır. 

- Benzodiazepin grubu ilaçlar denenir. Uzun süre kullanmak gerekiyorsa, bağımlılık riskini azaltmak için ilaçların değiştirilmesi uygun olur. 

- Temelde şizofreni varsa nöroleptikler; depresyon varsa antidepresanlar kullanılır. 

- Otojenik eğitim, relaksasyon yanıtı, transandantal meditasyon (TM), yoga, tai chi, qigong gibi bir takım meditasyon ve rahatlama teknikleri de denenebilir. 

- EEG biofeedback 

- Hipnoterapi

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 12:14:53
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
El, Ayak ve Ağız Hastalıkları
El, Ayak ve Ağız Hastalıkları
El, ayak ve ağız hastalığı nedir? Hafif bir hastalık olmasına karşın, oldukça bulaşıcıdır ve salgın olarak görülebilir. "Coxsackie virüsü" bu hastalığa neden olmaktadır, büyükbaş hayvanlardan geçen ayak ve ağız hastalığıyla bir ilgisi yoktur. Küçük çocuklarda yaygındır ama öteki aile üyelerine de bulaşabilir. Dilin üstünde ve yanakların iç kısımlarında minik kabarcıklar...
»» devamını oku »»
Orta Kulak İltihabı
Orta Kulak İltihabı
Orta Kulak İltihabı ( Otitis Media) nedir? Kulak ağrısı nedenleri arasında ilk sırada gelir. Sıklıkla çocuklarda görülmekle beraber yetişkinler de otitis media geçirebilir. Genellikle soğuk algınlığı, grip veya bir başka solunum yolları enfeksiyonuyla beraber görülür. Bunun sebebi; orta kulağın, östaki tüpü adı verilen bir kanalla solunum yollarına bağlı olmasıdır.  Otitis...
»» devamını oku »»
Sara
Sara
Sara ( Epilepsi) nedir? Epilepsi ani başlayan, kendiliğinden geçebilen, tekrarlamaya eğilimli nörolojik bir hastalıktır. Temel olarak bir beyin fonksiyon bozukluğudur. Beyin hücrelerindeki elektriksel uyarılarda dengesizlik söz konusudur. Bu uyarılar epilepsi hastalığına özgü nöbetlerin ortaya çıkmasını sağlar. Epilepsi vakaları birbirinden farklıdır.  Sara ( Epilepsi)...
»» devamını oku »»
Akciğer Embolisi
Akciğer Embolisi
Akciğer embolisi nedir? Toplardamarlardan kopan pıhtıların akciğerin atardamarlarını tıkamasıdır.  Akciğer embolisi belirtileri - Solunum güçlüğü, en belirgin semptomdur. Semptomlar, tıkanan atardamarın çapına ve infarktüs olup olmamasına bağlıdır.  - Masif emboli (bir ana akciğer atardamarının tıkanması): Akut solunum güçlüğü, endişe hali, göğüs kemiğinin arkasında ağrı,...
»» devamını oku »»
Sivilce
Sivilce
Sivilce ( Akne) Sivilce Tanımı: Sivilce, en sık rastlanan deri problemlerinden birisidir. Kıl köklerinde (folikül) yağ birikimine bağlı olarak ortaya çıkar. Kronik iltihaplanma ve/veya enfeksiyon meydana gelebilir. Bu durum, deri altında kist veya nodül oluşumuna sebep olabilir.  Daha çok ergenlik döneminde görülse de, hastaların %20''si yetişkinlerdir. Genellikle ergenlik...
»» devamını oku »»
Basilli Dizanteri
Basilli Dizanteri
Basilli Dizanteri nedir? Shigella türü bakterilerle meydana gelen barsak enfeksiyonudur.  Basilli Dizanterinin olma sebepleri nelerdir? - S. dysenteriae  - S. flexneri  - S. boydii  - S. sonnei  Basilli Dizanterinin belirti ve bulguları nelerdir? - Kramp şeklinde karın ağrısı  - Kanlı, sümüklü diyare  - Ateş  - Baş ağrısı, iştahsızlık  - Bilinç bulanıklığı, konvülsiyonlar...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder