Çocuk Bahçelerindeki Tehlikeler

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuk Bahçelerindeki Tehlikeler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuk bahçelerindeki tehlikeler nelerdir?
Çocuk bahçelerinde meydana gelen yaralanmalar toplam yaralanmaların üçte biridir; kırık, sadme, çıkık ve çarpma yaraları gibi. Yaralanmaların çoğu; çocukların düşmesi, hareketli cisimlerle çarpışması veya elbiselerinin veya kol-bacak gibi uzuvlarının oyun aletlerine takılması sonucu olmaktadır. Salıncaklar, asılıp sallanılan çubuklar, tırmanma aletleri ve kaydıraklar en çok risk taşıyan aletlerdir. 

Çocuk bahçeleri iyi düzenlendiğinde ve bakımlı olduklarında çocukların oynaması ve gelişimi için oldukça faydalı yerlerdir. Fakat çocuğunuz sallanmaya veya kaymaya başlamadan önce bir dakikanızı çocuğunuzun güvenliğine ayırın. Aşağıda bir takım önlemler ve tavsiyeler bulacaksınız. Bu tavsiyelere dikkat etmeniz, çocuğunuzun güvenliği açısından faydalı olacaktır. 

Çocuk bahçelerinde aletlerin kurulduğu yeri kontrol edin:
Çocuk bahçesi yaralanmalarının yaklaşık %70''i düşme sonucu meydana gelmektedir. Bunu aklınızda tutun. Çocuğunuzun oynadığı aletin etrafında ve altındaki yüzeyin toprak, hasır veya lastik gibi yumuşak maddeler içerip içermediğini kontrol edin. İdeal olarak oyun aletlerinin çevresinde 2 m kadar bu şekilde hazırlanmış bir yüzey bulunması gerekir. Çocuklarınızın asfalt veya beton üzerine kurulmuş bahçelerde oynamasına izin vermeyin. Hatta bazı hava koşullarında çimen ve çamur bile çok katı hal alabilir. Yerde, oyun aletlerini toprağa sabitleyen beton blok olup olmadığını kontrol edin. Normal şartlarda çocuğun takılıp düşmesini engellemek için bu blokların toprağa gömülmüş olması gerekir. 

Çocuğunuza uygun oyun bahçeleri seçin:
Çocuğunuzun yaşına ve boyuna uygun oyun aletleriyle donanmış bahçeleri tercih edin. Gittiğiniz bahçede okul öncesi ve okul çocukları için hazırlanmış oyun aletlerinin ayrı yerlerde olup olmadığına bakın. Böylelikle çocuğunuzu sürekli gözünüzün önünde tutabilirsiniz. 

Çocuk bahçelerinde ki oyun aletlerinin giriş bölümlerini kontrol edin:
Merdiven basamağı, korkuluk gibi yerlere çocuğun başı yanlışlıkla sıkışabilir. Oyun aletlerinin bu tarz aralık kısımları en az 25 santim olmalıdır. 

Yerden yüksek aletlerin tutamak kısımlarının güvenli olup olmadığına bakın:

Yüksek platformlardaki korkulukları gözden geçirin. Düşmeleri engellemek için korkuluklar yerden yeterince yüksek olmalıdır. Korkuluk yüksekliği, okul öncesi çocuklar için en az 75 santim, okul çağı çocukları için ise 1 metre olmalıdır. 

Çocuk parklarında ki salıncak yaralanmaları
Salıncaklarda oynayan çocuklar en çok iki şekilde yaralanır. Ya salıncaktan düşerler yada hareket halindeki bir salıncak çocuğa çarpar. Lastik gibi yumuşak bir maddeden yapılmış oturağı olan salıncaklar bulmaya çalışın. Oturağı ağaç yada metalden yapılmış salıncaklarda çocuğunuzun sallanmasına müsaade etmeyin. 

Oyun aletlerinin etrafındaki çocuk trafiğini kontrol edin:
Her aletin etrafındaki çocuk sayısına bakın. Çocuklar oyun aletlerine girerken veya çıkarken aralarında yeterli mesafe olmalıdır. Böylelikle çarpışmalar engellenir. Bu durum özellikle salıncaklarda, tahterevallilerde, dönen aletlerde ve diğer hareketli aletlerde oynayan çocuklar açısından önemlidir. Bu tarz aletlerle çocuk arasında yaklaşık 3-4 metre mesafe olduğunda güvenlik sağlanmış sayılır. 

Oyun aletlerini yakından inceleyin:
Aşağıdaki oyun aletlerinden çocuğunuzu uzak tutun;

Eskimiş veya eksik cıvataları olan araçlar 

Kırık basamaklı veya tutamaklı araçlar 

Yayları dışarıda olan araçlar 

Parçalanmış, yarılmış ağaç aksanı olan araçlar 

Keskin veya sivri kenarlı oyun araçları 

Yıpranmış, pas tutmuş veya eğrilmiş parçaları olan oyun araçları 

Yerinden çıkmış ayak basacağı olan araçlar

Etraftaki tehlikeli maddeleri temizleyin:

Oyun alanın etrafında eğer cam parçaları, teneke kutular, büyük taşlar veya başka zararlı olabileceğini düşündüğünüz cisim varsa bunları ortalıktan kaldırın. Eğer temizlik işlemi size makul gelmiyorsa çocuğunuzu bir başka oyun bahçesine götürün. 

Çocuğunuzu güven içerisinde oynayacak şekilde giydirin:
Çocuğunuzu öncelikle o günkü hava durumuna göre giydirmelisiniz. Diğer taraftan, çocuğunuza üzerinden cisimler veya elbise parçaları sarkan kıyafetler giydirmeyin. Bu tarz kıyafetler çocuğunuzun herhangi bir oyun aletine takılmasına sebep olabilir. Aynı nedenle, çocuklarınızın oyun aletlerinin yakınında ip atlamalarına da müsaade etmeyin. Hem kıyafetten sarkan giysi parçaları hem de ipler çocuğunuzun boğazına dolanarak boğulmasına sebep olabilir. 

Islak oyun aletlerinden uzak durun:
Islak cisimler üzerinde oynarken çocukların düşme ihtimali daha yüksektir. Yağmur suyuyla kaplı veya ıslak mayolar nedeniyle üzeri nemlenmiş oyun aletlerinde çocuğunuzun oynamasına müsaade etmeyin. Yukarıdaki önerileri ve tavsiyeleri ev şartlarında hazırlanan oyun bahçelerine de uygulayabilirsiniz. Tüm bu uyarılar, çocuklarınız için evde veya evin bahçesinde bir oyun ortamı hazırlarken de size yardımcı olacaktır. Ek olarak aşağıdaki önerilere kulak verin:


Çocuklar oyuna başlamadan önce, oyun aletlerini çocukların yaş gruplarına göre birbirinden ayırın. 

Hareketli oyun (koşma, zıplama, sallanma vb.) gerektiren araçları kum havuzu gibi nispeten daha sakin oyun oynananlardan ayırın. 

Etrafa çocukların kolayca kavrayabilecekleri şekilde el tutamakları yerleştirin. 

Oyun alanlarını çitlerle çevirin ve caddeden uzak tutun.

Çocuklar oyun oynarken yetişkinlerin gözetimi:
Çocuk bahçesi yaralanmalarının yaklaşık %40''ı yetişkinlerin çocuklara dikkat etmedikleri zamanlarda meydana gelir. Bir yetişkin olarak; çocuklarınıza güvenli oyun aletleri bulmaktan, kazaları önlemekten, kaza sonrası ilk yardım yapmaktan ve çocuklar arasındaki kavgaları önlemekten veya ayırmaktan sorumlusunuz. Eğer oyun bahçelerinde çocuklarınızın güvenliğini tehdit eden oyun aletleri varsa bunları yetkili makamlara bildirmelisiniz. Yetkililere nasıl yardımcı olabileceğinizi de sorabilirsiniz. 

Elbette ki oyun bahçelerine ne kadar bakım yapılırsa yapılsın, ne kadar önlem alınırsa alınsın hiçbir şey sizin gözlerinizin, kulaklarınızın ve güvenlik anlayışınızın yerini tutamaz. Bunu unutmayın. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
5.12.2014 13:26:53
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bisiklet Sürüş Emniyeti
Bisiklet Sürüş Emniyeti
Bisiklet Sürüş Emniyeti Bisiklet, pratik bir ulaşım aracı olmanın yanında son yıllarda giderek yaygınlaşan yararlı bir spor dalı. Ancak her ulaşım aracında olduğu gibi bisiklet kullanırken de sürüş emniyeti yönünden dikkat edilmesi gereken noktalar var.  Araç ve Ekipman Bisiklete binmeden önce aşağıdaki parçaları kontrol etmeyi unutmayın:  Frenler: Frenlerin sağlam tutup...
»» devamını oku »»
Sigaranın Zararlı Etkisini Azaltmanın Yolları
Sigaranın Zararlı Etkisini Azaltmanın Yolları
Sigaranın etkisini azaltmak için her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın Her yemekten sonra dişleri fırçalamak öncelikle genelde diş sağlığı için son derece gereklidir. Fakat sigara içenlerin buna çok daha büyük bir özen göstermesi gerekir. Her şeyden önce diş minelerinin üzerindeki çatlaklara yerleşen nikotini önlemek açısından diş fırçalamak çok yararlıdır. Ayrıca...
»» devamını oku »»
Yaz Ayları ve Mantar Hastalıkları
Yaz Ayları ve Mantar Hastalıkları
Mantarlar ve tedavileri Ciltteki mantar hastalıkları arasında en sık görüleni olan alacalı tinea (tinea versicolor) Pityrosporum cinsinden asalak mantarların neden olduğu bir durumdur. Tipik olarak bu mantar hastalığı gövde, boyun ve kollarda bazen de yüzde düzensiz olarak yayılan, hafif soyulan sütlü kahve renkli lekelerle kendini belli eder. Lekeler yavaş yavaş yayılarak...
»» devamını oku »»
Benli Ciltlere Güneşin Etkisi
Benli Ciltlere Güneşin Etkisi
Güneş benli ciltlere zararlı mı? Benler, melanin üreten melanosit hücrelerinden oluşur. Güneş ışınları ciltteki melonist sayısını artırmaz, melanin yapımını arttırır. Bu nedenle güneşin ben sayısı üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Ancak ciltlerinde bol miktarda beni olan kişiler genellikle güneşe karşı duyarlılar.  Benli kişiler koruyucu bileşimler kullanmalıdır . Cilt...
»» devamını oku »»
Ergonomi, İş Yerimiz ve Biz
Ergonomi, İş Yerimiz ve Biz
Ergonomi, iş yerinde vücut sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler Kısaca iş yerinde çalışanlar ile iş yerinin fiziki yapısı arasında uyum sağlamak anlamına gelen ergonomi , oldukça yeni bir bilim dalı. Ergonomi uzmanları günlük yaşantımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz iş yerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmayı amaçlıyorlar. İş yerinde vücudu aşırı yüklenmeden korumak...
»» devamını oku »»
Sistit ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Sistit ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Sistit ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Kadınlarda idrar yolunun daha kısa ve mikroorganizma girişinin daha elverişli olması nedeniyle daha sık görülen idrar kesesi iltihabıdır. Gebelik, böbrek taşları, şeker hastalığı gibi nedenler sistiti kolaylaştırır.  Sık idrar yapma ihtiyacı, idrar yaparken yanma, mesane üzerinde dolgunluk hissi, bulanık ve kötü kokulu...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder