Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Ailenin Tıbbi Öyküsünün Derlenmesi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Ailenin Tıbbi Öyküsünün Derlenmesi
Ailede bir hastalık olması ne kadar önemli?
Ailenizde bir hastalığın olması sizin de aynı hastalığa yakalanacağınız anlamına gelmez. Ancak ailenizin öyküsünü bilmeniz sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmenizde size yol gösterebilir. İşte size ailenizin tıbbi ağacını oluşturmak için bazı öneriler.
Tatillerde ailenin biraraya geldiği zamanlar aile haberlerinin öğrenilmesi için iyi bir olanaktır. Aldığınız bilgiler sağlığınızı değerlendirmenize ve gelecekteki tıbbi tedavilerinizi yönlendirmenize yardımcı olabilir. Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet, bazı kanser tipleri ve bazı psikiyatrik bozukluklarda olduğu gibi pek çok hastalığın ailesel eğilimler gösterir.
Ailede ki kronik hastalıkların aile bireylerinde de olma olasılığı nedir?
Bazı rakamlar; kolon kanserli hastaların % 10 ila 15'inin aile öyküsü vardır. Alkol bağımlısı olan ebeveynlerin çocuklarının dörtte birinin de alkolik olma riski vardır. Ailede yüksek tansiyon ve diyabet öyküsünün olması aile üyelerinin riskini anlamlı olmak üzere arttırmaktadır. Kan bağı olan akrabalarınızın hastalanması sizin de ilerde aynı hastalığa yakalanmanız anlamına gelir mi? Bu şart değildir ancak yakalanma riskinin yüksek olabilir.
Hastalıkların büyük bir kısmının kalıtsal bir yönü vardır. Ancak bir hastalık için yüksek risk altında olduğunuzu bilirseniz önlemek için önlemler alabilir veya en azından erken tanı ile tedavi ve mücadelenin bir an önce başlamasını sağlayabilirsiniz. Sağlığınızla ilgili riskleri anlayabilmek için ailenizin tıbbi ağacını oluşturmalısınız. Bu size ailenizdeki hastalıkların özetini gösterecektir.
Ailenizin tıbbi öyküsünün derlenmesine dönük bazı öneriler Tıbbi öykülerden kalıtsal hastalıkların bazı özellikleri anlaşılabilir. Hasta akrabaların sayısı ve hastalandıkları yaş hakkında da bilgi verir. Bu, doktorunuza anlatabileceğiniz önemli bir veridir.
Genetik uzmanlarına göre bir teyzenin 40 yaşında meme kanseri tanısı alması, birden fazla teyze veya bir anne ve bir kız kardeşin meme kanseri tanısı alması kadar kritik değildir. Doktorunuz buna benzeyen bilgilere dayanarak bazı testleri yaptırmanızı isteyebilir ve yaşam biçiminizle ilgili önerilerde bulunabilir. Bu konuyla bağlantılı olarak yapılan bir çalışmada 25,000 aile ağacı ile kalıtsal hastalık riski altındaki 43,000 kişi belirlenmiştir. Daha da önemlisi takip edilen kişilerin koruyucu tedavi için en uygun adaylar oldukları gösterilmiştir.
Kalp hastalıkları, kanser veya diyabet gibi majör bazı hastalıklar her zaman önlenemeyebilir. Ancak riski azaltmak ve hastalığın etkisini azaltmak için alınabilecek önlemler vardır. Ailenizin tıbbi tarihinin haritasını çıkartarak gelecekte karşılaşabileceğiniz riskleri önceden değerlendirebilme olanağınız olabilir. Bu da daha sağlıklı yaşam için yeni alışkanlıklar edinmenizi sağlayabilir.