Sindirim Sistemi, Bağırsaklar, Karaciğer ve Pankreas

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sindirim Sistemi, Bağırsaklar, Karaciğer ve Pankreas hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sindirim sistemi nasıl çalışır?
"Sindirim sistemi" temel olarak ağızdan başlayan ve makatta sona eren çok uzun bir borudur. Bu borunun parçaları, ilgili organlarla birlikte, özel birtakım işlevlere sahiptir.

Yiyecekler bu borunun içinden geçerken sindirim salgılarıyla karışarak karmaşık moleküllerden basit biçimlere dönüşürler ve tüm beden işlevleri için gereken enerjiyi üretmek için beden tarafından emilirler. Emilmeyen artıklar borunun ucundan dışarıya atılır.

Yiyecek ağza girer girmez sindirim başlar. Tükürük bezleri yiyeceği sulandırmak ve yutmayı kolaylaştırmak için ağza tükürük salgılar. Tükürükteki "pityalin enzimi" nişastayı parçalamaya başlar. Çiğneme ya da yiyeceği küçük parçalara ayırma hem yutmaya yardım eder hem de enzimin görevini yürütmesi için geniş bir alan sağlar.

Yutma işlemi de, ağız, gırtlak ve yemek borusunun üst bölümünü içine alan karmaşık bir süreçtir. Yutulan yiyecek parçaları yemek borusundan mideye gider ve orada gastrit sıvı denilen çeşitli kimyasallar karışımı ile ufalanır ve sindirilir.

Bağırsaklar ve görevleri
Sindirimin bundan sonraki aşaması ince bağırsaklarda devam eder. "İnce bağırsaklar" "duedonum" denilen "oniki parmak bağırsağı" ile başlar daha uzun olan "jejunum" ile devam eder ve "ileum"'la biter. Oniki parmak bağırsağı yetişkinlerde katı yağ sindiriminin (lipozis) yapıldığı yerdir, ancak yeni doğmuş bebeklerde lipozis midede meydana gelir. Yiyeceklerdeki besinlerin çoğu jejunum ve ileumda kana karışarak bir sonraki sindirim aşaması için karaciğere götürülür.

İnce bağırsaklardan sonraki bölümler kalın bağırsak ve kör bağırsaktır. Kalın bağırsakta besinler emilmez ama suyu yeniden emilerek kalan madde sistemin son bölümüne ulaşıncaya dek daha katı duruma gelir. Son bölüm, yarı katı artık maddenin dışkı olarak bedenden atıldığı makattır.

Karaciğer ve pankreas
Sindirim borusunun parçaları olmamalarına karşın, karaciğer ve pankreas sindirimde önemli rol oynar. "Pankreas" sindirime yardımcı olan enzimleri içeren bir sıvı salgılar. Karaciğer ise, katı yağları parçalayarak ince bağırsaklarda emilmesini sağlayan safrayı salgılar, kolesterol yapar ve protein metabolizmasında da önemli bir görevi vardır. Ayrıca glikozu glikojen olarak depolar ve kan şekeri düştüğünde depodan kullandırır.

Sindirim sistemi
Yiyecekler ağızdan mideye gider ve burada çeşitli salgılar sindirime yardımcı olur. Artık maddeler rektumdan atılmadan önce besinler ve su, bağırsaklarda emilir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
30.03.2016 00:00:00
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bel Fıtığı ve Tedavisi
Bel Fıtığı ve Tedavisi
Bel Fıtığı ( Disk Hernisi, Disk Kayması) nedir? Disk iki omurga kemiği arasında, sürtünmeyi azaltan ve omurga hareketlerini kolaylaştıran sert kauçuk kıvamında bir yapıdır. Diskte meydana gelen herhangi bir hasar veya anatomik bozukluk bölgedeki sinirlere veya omuriliğe bası yapar. Sonuçta şiddetli ve vücut hareketlerini kısıtlayan bir ağrı ortaya çıkar.  Disk hasarı...
»» devamını oku »»
Bruselloz (Malta Humması)
Bruselloz (Malta Humması)
Bruselloz ( Malta humması) nedir? Hasta hayvanların eti, sütü ve süt ürünleri ile insana bulaşır. Deri ve solunum yoluyla da bulaşabilir. Bakterilerin karaciğer, dalak, kemik iliği ve lenf bezlerinin retiküloendotel hücrelerine yerleşmesiyle ortaya çıkan hastalık, yıllarca sürebilir.  Bruselloz neden olur? - Brucella abortus (sığırlarda)  - Brucella melitensis (keçilerde)  -...
»» devamını oku »»
Kuş Gribinin Görüldüğü Yerlere Giderken ve Dönerken Neler Yapmalıyız
Kuş Gribinin Görüldüğü Yerlere Giderken ve Dönerken Neler Yapmalıyız
Kuş Gribi Vakalarının Görüldüğü Bölgelerde Bulunurken Ne Yapmalı? - Canlı hayvan pazarları ve kümes hayvanları çiftliklerinde bulunulmamalı. - El hijyenine dikkat edilmeli, eller sık olarak su ve sabunla yıkanmalı veya alkol bazlı el temizleyicileri kullanılmalı. - İnfluenza virüsleri ısı ile tahrip olurlar. Virüs 60 derecede 30 dakikada ölür. Önlem olarak, tüketiciler kümes...
»» devamını oku »»
Arpacık
Arpacık
Arpacık nedir? Göz kapağı yağ bezlerinin iltihabı.  Arpacığın Belirtileri Nelerdir? - Arpacık bölgesinde şişlik ve kızarıklık vardır.  - Birkaç gün sonra da kızarıklığın ortasında sarı bir nokta belirir ve boşalma olur.  - İç arpacık genellikle boşalmaz ve şalazyona dönüşür.  - Arpacık bölgesine basıldığında ağrı çok şiddetlenir.  - Şişlik bazen bütün kapağa yayılabilir....
»» devamını oku »»
Çocuklarda Duyma ve Kulak Anatomisi
Çocuklarda Duyma ve Kulak Anatomisi
Çocuklarda kulaklar ve gözler Çocuk çevresini, işitme ve görme duyularını kullanarak öğrenir. Ses dalgaları ve ışık, kulaklar ve gözler tarafından algılanır ve yorumlanmak üzere beyne gönderilir. Duyamayan bir bebek, sesleri kopyalayamadığı için, konuşması ve dili gelişemez. Gözleri bozuk ya da hiç göremeyen bir çocuk için yaptığı her hareket zor, hatta tehlikeli olabilir,...
»» devamını oku »»
Düşük  Nedenleri ve Tedavisi
Düşük Nedenleri ve Tedavisi
Düşük nedir? Düşük, 20. gebelik haftasından önce rahim içindeki bebeğin dışarı atılmasıdır. Kendiliğinden ( spontan düşük ) meydana gelebileceği gibi tedavi amaçlı veya ileride meydana gelebilecek bir takım risklerden kaçınmak amacıyla doktor kontrolü altında da gerçekleşebilir (endüksiyonlu düşü k).  Düşük belirtileri nelerdir? - Parlak kırmızı renkte veya kahverengi...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder