Sindirim Sistemi, Bağırsaklar, Karaciğer ve Pankreas

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sindirim Sistemi, Bağırsaklar, Karaciğer ve Pankreas hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sindirim sistemi nasıl çalışır?
"Sindirim sistemi" temel olarak ağızdan başlayan ve makatta sona eren çok uzun bir borudur. Bu borunun parçaları, ilgili organlarla birlikte, özel birtakım işlevlere sahiptir.

Yiyecekler bu borunun içinden geçerken sindirim salgılarıyla karışarak karmaşık moleküllerden basit biçimlere dönüşürler ve tüm beden işlevleri için gereken enerjiyi üretmek için beden tarafından emilirler. Emilmeyen artıklar borunun ucundan dışarıya atılır.

Yiyecek ağza girer girmez sindirim başlar. Tükürük bezleri yiyeceği sulandırmak ve yutmayı kolaylaştırmak için ağza tükürük salgılar. Tükürükteki "pityalin enzimi" nişastayı parçalamaya başlar. Çiğneme ya da yiyeceği küçük parçalara ayırma hem yutmaya yardım eder hem de enzimin görevini yürütmesi için geniş bir alan sağlar.

Yutma işlemi de, ağız, gırtlak ve yemek borusunun üst bölümünü içine alan karmaşık bir süreçtir. Yutulan yiyecek parçaları yemek borusundan mideye gider ve orada gastrit sıvı denilen çeşitli kimyasallar karışımı ile ufalanır ve sindirilir.

Bağırsaklar ve görevleri
Sindirimin bundan sonraki aşaması ince bağırsaklarda devam eder. "İnce bağırsaklar" "duedonum" denilen "oniki parmak bağırsağı" ile başlar daha uzun olan "jejunum" ile devam eder ve "ileum"'la biter. Oniki parmak bağırsağı yetişkinlerde katı yağ sindiriminin (lipozis) yapıldığı yerdir, ancak yeni doğmuş bebeklerde lipozis midede meydana gelir. Yiyeceklerdeki besinlerin çoğu jejunum ve ileumda kana karışarak bir sonraki sindirim aşaması için karaciğere götürülür.

İnce bağırsaklardan sonraki bölümler kalın bağırsak ve kör bağırsaktır. Kalın bağırsakta besinler emilmez ama suyu yeniden emilerek kalan madde sistemin son bölümüne ulaşıncaya dek daha katı duruma gelir. Son bölüm, yarı katı artık maddenin dışkı olarak bedenden atıldığı makattır.

Karaciğer ve pankreas
Sindirim borusunun parçaları olmamalarına karşın, karaciğer ve pankreas sindirimde önemli rol oynar. "Pankreas" sindirime yardımcı olan enzimleri içeren bir sıvı salgılar. Karaciğer ise, katı yağları parçalayarak ince bağırsaklarda emilmesini sağlayan safrayı salgılar, kolesterol yapar ve protein metabolizmasında da önemli bir görevi vardır. Ayrıca glikozu glikojen olarak depolar ve kan şekeri düştüğünde depodan kullandırır.

Sindirim sistemi
Yiyecekler ağızdan mideye gider ve burada çeşitli salgılar sindirime yardımcı olur. Artık maddeler rektumdan atılmadan önce besinler ve su, bağırsaklarda emilir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
30.03.2016 00:00:00
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuklarda Saman Nezlesi, Rinit ve Sinüzit
Çocuklarda Saman Nezlesi, Rinit ve Sinüzit
Alerji ve saman nezlesi Alerjik rinit olarak da bilinen saman nezlesi, buluğ çağı ve sonrası dönemde her 6 çocuktan birinde rastlanan bir alerji türüdür. Bu oran gittikçe artmaktadır. Beş yaşına dek çocukları ender olarak etkilemesine karşın, saman nezlesi alerjiler içinde en yaygın olanıdır. Bu rahatsızlığın kalıtsal olduğu düşünülmektedir, ve ayrıca egzaması olan...
»» devamını oku »»
Yatak Islatma
Yatak Islatma
Yatak Islatma ( Enürezis Noktürna) nedir?   Altı yaşından büyük çocukların ayda iki defa veya daha sık olarak gece uykuda idrar kaçırmasıdır. Erkek çocuklarda daha sık görülür.  Yatak ıslatma nedenleri - Davranış sorunları  - Stresli durumlar  - Diyabet  - İdrar yolu enfeksiyonları  Yatak ıslatmada yapılacak testler   - Tam idrar tahlili  - Açlık kan şekeri  - Psikolojik...
»» devamını oku »»
Kırım Kongo Hastalığının Sebepleri ve Tedavisi
Kırım Kongo Hastalığının Sebepleri ve Tedavisi
Kırım kongonun sebebi nedir? KKKA hastalığının etkeni bir virüstür . İnsanlara kene ısırığıyla veya enfekte hayvan ya da insanların kan, vücut sıvıları veya diğer enfekte dokuların doğrudan teması yoluyla bulaşır. En sık bulaşma yolu kene ısırmasıyla olmaktadır. Bulaşmadan sorumlu olan kene türlerinden en etkin olanı Hyalomma cinsi kenelerdir. Hastalık bu cins kenelerin...
»» devamını oku »»
Depresyon
Depresyon
Depresyon ( Ruhsal Çöküntü, Melankoli) nedir, depresyon neden olur? Uzun süre devam eden derin üzüntü hali, çökkünlük, durgunluk, güçsüzlük, isteksizlik, karamsarlık, konuşma ve hareketlerde yavaşlama durumunda depresyon söz konusu olabilir. Depresyon kadınların %20''sinde, erkeklerin %10''unda ve ergenlerin de %5''inde görülmektedir.  Depresif reaksiyon:  Kişinin başına...
»» devamını oku »»
Kuş Gribi Nedir
Kuş Gribi Nedir
Kuş gribi (Tavuk Vebası, Avian Influenza ) Kuş gribi nedir ve çeşitleri var mıdır? Influenza virüsleri klasik olarak grip etkenleridir. Influenza virüsünün A, B. C olmak üzere 3 değişik antijenik tipleri mevcuttur. A tipi en önemli ve en sık rastlanan Influenza virüsüdür. Influenza A insanlarda, kuşlarda, domuzlarda, atlarda, deniz ayılarında, balinalarda ve başka...
»» devamını oku »»
Arsenik Zehirlenmesi
Arsenik Zehirlenmesi
Arsenik zehirlenmesi nedir? Kurşun endüstrisinde kurşunun yanması sonucu ortaya çıkan arsenikli hidrojen gazının solunması; bazı boyalarda, fare zehrinde ve insektisitlerde bulunan arsenik tuzlarının ağız yoluyla alınması, solunması veya deriden emilmesi arsenik zehirlenmesine yol açabilir.  Arsenik zehirlenmesinin belirtileri - Bulantı, kusma, kusmukta sarımsak kokusu  -...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder