Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yeni Doğan Bebeğin Yüzündeki İfadeler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeğin yüzündeki özellikler
- Bebeklerin çoğu mavi-gri gözlü doğar ama göz rengi altı ay içinde değişebilir. Bebek doğumdan itibaren görmeye başlar, tümüyle sağlıklı görebilme yetisi bir-iki yılda gelişir. Yeni doğmuş bebeğin gözleri doğumdaki basınçtan ötürü şişmiş olabilir ya da göz kapaklarında lekeler olabilir. Bunlar yok olacaktır. Küçük bir bebek şaşı bakabilir, ancak altı aylığa dek düzelmezse ya da altı aylıkken ya da daha büyükken şaşılık gelişirse hekime başvurmalısınız.
- Gözyaşı kanallarının kapalı olması nedeniyle bebeklerin gözleri sık sık sulanır ve çapaklanır. Bu kanallar çoğunlukla bir-iki ay içinde açılır, ama bu süre bir yıla kadar uzayabilir. Gözlerini temizlemek için bir parça pamuğu kaynatılıp soğutulmuş suya batırarak gözün iç köşesinden dışına doğru silin. Alt göz kapağına ortadan iç köşeye ve sonra geriye doğru masaj yapmak kanalın açılmasına yardımcı olabilir. Gözde aşırı çapaklanma veya kızarıklık varsa antibiyotikli göz damlası kullanılması gerekebilir.
- Bebeklerin alt ve üst dudakları üstünde süt emmekten ötürü kabarcıklar oluşabilir; bunlar kendi kendine kaybolur. Dilin beyazlaşması ya da ağızda silindiğinde geçmeyen beyaz noktalar ağızda pamukçuk olduğunu gösterebilir.
- Bebeklerde burun tıkanıklığı normaldir. Hekim tarafından verilmediği sürece burun damlası kullanmayınız; hekim önerse bile burun damlası birkaç günden fazla kullanılmaz. Uzun süreli kullanım daha kötü sonuç verebilir. Bu durumda yatak hafifçe yükseltilebilir ve buruna tuzlu su damlatılabilir.
- Normal bir bebek doğumdan itibaren sesleri işitmeye başlar. Kulağında herhangi bir akıntı varsa hekime bildirilmesi gerekir. Bazı bebekler saçsız doğar, kısa bir süre sonra saçlar çıkmaya başlar. Bazıları ise saçlı doğduğu halde bir-iki ay içinde saçsız kalır ve sonra yeniden saçları çıkar.
- Düzensiz soluk alıp vermek yeni doğmuş bir bebeğin solunumunun düzensiz olması normaldir. Dakikada 4 ile 60 kez soluk alıp verir. Eğer soluk alıp verirken bebeğinizin dudakları ya da yüzü beyazlaşıyor ya da morarıyor ise, ya da göğsü içeriye doğru çöküyorsa derhal hekime haber verilmelidir.